Fermierii din APPR au cerut la Bruxelles REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI pentru o perioadă de 15 ani!
agrointeligenta.ro -Într-un mesaj transmis la Bruxelles tuturor reprezentanților României în Parlamentul European, Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), prin membrii acesteia, fermieri cultivatori de cereale din România, atrage atenția asupra importanței utilizării produselor de protecția culturilor care să fie eficiente și în același timp sigure pentru mediu, pentru consumatori și pentru fermieri.
”Fermierii din organizația noastră profesionala cultivă terenuri în diferite zone agricole și utilizează anual produse pe bază de glifosat pentru a-și curăța terenurile înainte de cultivare și mai ales pentru a prezerva solurile pe care le lucrează. În cadrul APPR am urmărit evoluția procesului de reautorizare a glifosatului din ultimii 2 ani, datorită faptului că utilizarea acestui produs influentează productia agricolă și în general competititvitatea fermierilor din România”, se arată în solicitarea APPR semnată de președintele asociației, fermierul Arnaud Perrein.
Glifosatul este cel mai răspândit erbicid utilizat în lume, iar în Romania este utilizat pe culturile de cereale păioase deosebit de îmburuientate înainte de recoltare, suplimentar utilizării sale ca și instrument de combatere a buruienilor în miriști (după recoltare). Astfel, APPR atrage atenția că utilizarea glifosatului duce la creşterea producţiei şi a calităţii acesteia, elemente cheie pentru o agricultura performantă iar reducerea eroziunii solului şi păstrarea umidităţii în sol în sistemul minim de lucrări se pot realiza cu ajutorul acestui produs.
”Utilizarea acestuia în combaterea buruienilor înainte de recoltare se regăsește cu precădere în acele părți ale țării unde condițiile climatice fac mai dificilă recoltarea culturilor în perioada optimă. Această întrebuințare este vitală pentru producerea de cereale și culturi oleaginoase. Neautorizarea glifosatului ar duce la o calitate mai scăzută a produselor agricole primare și pierderi semnificative ale producției și veniturilor din România”, explică membrii APPR.
Asociația Producătorilor de Porumb din România atrage atenția ca este necesar un cadru legislativ bazat pe rezultatele obținute din cercetare și cele științifice pentru re-omologare dar și pentru aprobarea de noi Produse pentru Protecția Plantelor (PPP) și stabilirea unor Nivele Maxime de Reziduuri (MRL) în U.E. și în Romania. Autorizarea și aprobarea PPP-urilor nu trebuie să fie determinate de informări eronate și emoție.
”În raportul de evaluare dublu revizuit, Autoritatea Europeană pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a concluzionat în noiembrie 2015 faptul că este puțin probabil ca glifosatul să provoace cancer. De asemenea, este subliniat faptul că reziduurile de glifosat nu prezintă riscuri alimentare atâta timp cât sunt în conformitate cu doza zilnică acceptată. In Romania, monitorizarea reziduurilor produselor alimentare ce contin plante a arătat că nu exista esantioane care depăsesc MLR-ul”, se reamintește în adresa APPR.
Potrivit fermierilor români, reautorizarea glifosatului a fost, în ultimii doi ani, amânată în mod nejustificat, rezultând o autorizare temporară de 18 luni începând cu luna iunie 2016 pentru a permite Agentiei pentru Produse Chimice (ECHA) publicarea clasificării. În luna martie 2017, ECHA a concluzionat faptul că substanța activă glifosat nu ar trebui clasificată ca având caracter cancerigen, mutagen sau fiind toxică pentru reproducere.
”Pe baza acestor considerente, având toate dovezile stiintifice pozitive, la zi, vă solicitam sprijinul de a sustine, în acest an, reautorizarea glifosatului pentru o perioadă de 15 ani.
Pierderea acestei substanțe active ar însemna efecte negative masive pentru fermierii membri ai Asociației Producătorilor de Porumb din România (fermieri care lucrează aproape 400.000 ha), iar în acest fel capacitatea României și bineînțeles si a U.E. de a produce alimente și furaje sigure și sănatoase ar fi grav afectată”, este mesajul ferm al APPR pentru reprezentanții țării noastre care participă la luarea deciziilor la Bruxelles.
Asociatia Producatorilor de Porumb din România este o organizație profesională a fermierilor care are obiectiv principal de activitate cercetarea aplicată în domeniul agricol li reprezentarea intereselor membrilor la nivelul autorităților locale și europene.