IMPORTANTŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Aplicația IPA ONLINE NU FUNCȚIONEAZĂ! Agrointeligența a aflat de ce FERMIERII NU-ȘI POT DIGITIZA SUPRAFEȚELE!

Aplicația care face posibilă completarea și depunerea online a cererii unice, indisponibilă pentru fermieri! IPA Online este momentan blocată pentru accesul extern și funcționează doar în interiorul APIA unde este accesată doar de funcționari pentru închiderea cererilor. Începând de ieri dimineață, fermierii se plâng că nu pot accesa aplicația nici măcar noaptea, ceea ce face imposibilă depunerea cererii unice în timpul scurt rămas până la expirarea termenului limită de 15 mai. 

Gabriel Lospa, Director Departament eAgriculture din cadrul SIVECO România a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că aplicația IPA Online nu este gestionată de către dezvoltatorul de soft. ”Aplicația IPA Online nu este gestionată de către SIVECO dar știu că APIA are niște perioade de mentenanță pe care le face și de asemenea, din ceea ce am văzut, alocă o perioadă de timp pentru angajații lor care lucrează să închidă cererile pentru cei care se prezintă la sedii. Și atunci suferă destul de mult cei care vor să își digitizeze de acasă. Mentenanța este necesară pentru replicările de date, verificări, etc. Chiar dacă aplicație nu este gestionată de noi, dăm o mână de ajutor astfel încât să poată depună toată lumea la timp, cererea unică”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro, Gabriel Lospa, Director Departament eAgriculture în cadrul SIVECO România.

În altă ordine de idei, fermierul mehedințean Cornel Stroescu, ne-a relatat că agricultorii din județul Mehedinți se plâng că nu mai pot accesa deloc aplicația, în afara sediilor APIA.

”Chiar de dimineață am primit mai multe telefoane că serverul, deci aplicația IPA Online, a fost blocat și aseară de la ora 10.00, deci probabil oamenii sperau ca măcar noaptea să digitizeze dacă tot ziua este închis. Dar din păcate și azi-noapte a fost închis serverul și ajungi să crezi că vor să blocheze intenționat ca să nu mai poată depune fermierii cererile, și vorba aceea este vorba chiar despre milioane de hectare. Mi-a spus un fermier că a stat până la 1 noapte pentru că a sperat că merge. Nu a mers! S-a trezit la 3 dimineața și nici atunci nu a reușit. Fermierii au nevoie să acceseze programul pentru că acolo unde au avut probleme cu înghețul, oamenii au întors cultura. Și ar trebuit să pună altceva. Adică am înțeles că nu o să fie prelungit termenul dar măcar să ne creeze condițiile să depunem, cât suntem în termen”,  a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro, Cornel Stroescu.

Mai mult, o parte dintre fermierii care au mers ieri să încheie cererea, ne-au povestit că aplicație merge greu chiar și în interiorul APIA.

IPA Online este un program informatic gratuit care permite fermierului să completeze electronic Declaraţia de suprafaţă din cadrul cererii de sprijin pentru Schema de Plată Unică pe Suprafaţă. Aplicaţia poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploataţiei, la primărie, la centrul APIA etc. Aplicaţia IPA Online este pusă la dispoziţia fermierilor, în mod gratuit, de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi poate fi accesată la adresa http://lpis.apia.org.ro. Pentru fermierii care nu au acces la internet, se pun la dispoziția calculatoare la primării și în centrele teritoriale/locale ale APIA.

IPA Online pune la dispoziţie lista parcelelor pentru care fermierul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafeţele determinate în urma controalelor realizate de specialiştii Agenţiei, precum şi schiţa parcelelor agricole

Pentru a completa declaraţia de suprafaţă folosind această aplicaţie, fermierul are nevoie de un nume de utilizator şi o parolă pe care numai el le cunoaște, ca să fie sigur că numai el are acces.

Atenție! Dacă ați completat electronic Declaraţia de suprafaţă folosind IPA Online, NU UITAȚI că trebuie să vă prezentațila APIA unde veți tipări şi semna Declaraţia şi veți completa, în Cererea unică de plată, datele de identificare şi cele cuprinzând Angajamentele. Dacă nu aveți un număr de înregistrare, înseamnă că nu ați mai depus o astfel de cerere.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. De cind a luat fiinta APIA aplicatia IT nu functioneaza normal (vedeti ce nervi v-a facut in anul 2016),de altfel tot asa prost merge si IPA online de la lansare.
    D-l ministru Daea cu si mai mare incrincenare (decit termen 15 mai ) ar trebuii sa rezolve problema IT (Siveco-Ghita fugarul), ca pentru aceasta aplicatie li s-au platit zeci de milioane de euro, si produce stress si decese in APIA.
    Platesc fermierii oalele sparte de cei la care este decizia , si se fac rogumite ca nu stiu de aceste probleme , probabil asa-i invata partidul cind le pune sub sezut fotoliile puterii.
    Inca sper sa fie bine.

  2. de 10 zile aceasta aplicatie nu functioneaza intre 10-15 sau chiar ora 16.o prelingire la termenului cu min 5 zile este necesara si de bun simt

Scrie un comentariu