ȘORȚUL CU COD DE BARE – arma Guvernului contra FALȘILOR PRODUCĂTORI DIN PIEȚE!
Roxana Dobre -Producătorii falși de legume nu mai au nicio șansă să se dea drept fermieri autentici. În prezența președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, ieri 15 mai, în Cilieni, Olt a fost lansat șorțul pentru agricultorii care produc legume românești și mai ales care sunt înscriși pentru ajutorul de minimis de 3.000 de euro în “Programul de susținere tomate, 2017“. Primii producători care l-au primit spun că o să poarte șorțul cu mândrie!
Ministerul Agriculturii speră ca șorțurile să îi ajute pe consumatori să aleagă legumele direct de la producători și nu pe cele din import sau de la samasari. Prevăzut cu un cod de bare acesta poate fi ușor verificat și de inspectorii care efectuează controale în piețe. ”Acestea trebuie să fie în piețe. Fiecare producător care și vinde în piață ar trebui să îl poarte, dacă dorește, dar eu zic că ar fi bine să îi convigenți pentru că este imporant și pentru ei dar este bine și pentru mine ca și cumpărător să știu că cumpăr o roșie românească. Eu altceva oricum nu cumpăr, decât legume românești”, a explicat ieri Dragnea în timpul vizitei de la Cilieni, Olt.
Sanda Rău, legumicultoarea din Olt în solariile căreia au fost efectuate vizitele de ieri, și titulară a unui proiect realizat prin PNDR cu ajutorul căruia a și construit solariile în câmp, a fost prima care a purtat șorțul. ”Îl voi purta când voi merge la piață cu roșiile, chiar peste două zile”, a promis producătoarea din Cilieni, Olt.
Aceasta nu a pierdut însă ocazia și a prezentat ministrului agriculturii, Petre Daea și președintelui Camerei Deputaților necazurile cu care se confruntă în programul care le promite legumicultorilor 3.000 de euro pe an. ”La vânzare este cel mai rău. Am soțul plecat la piață cu roșiile, nu se vând deloc. Că sunt scumpe, că e roșia mare și mai mult preferă cumpărătorul pe aceea adusă din afară decât pe cea românească. Se preferă roșiile fără niciun gust! Și cu facturile avem o problemă deoarece nu putem să facem rost de acte pentru justificarea comercializării producției”, a spus Sanda Rău.
Vă reamintim că producătorii agricoli din România sunt susținuți printr-un program guvernamental să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.
Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, o schemă de ajutor de minimis destinată producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.
Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei/ beneficiar/an care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
- Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2017“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării;
- Să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată;
- Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii;
- Să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv (perioada se va prelungi până pe 15 iunie n.r), și noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179.752 mii lei, contravaloarea în lei a 40.000 mii euro și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.