Ştiri agricole

NOUĂ SUBVENȚIE – APROBATĂ DE PARLAMENT. Când și cum se încasează SPRIJINUL DE LA BUGETUL DE STAT!

Foto: www.opiniatimisoarei.ro

O subvenție mult-dezbătută și solicitată de către fermierii români, dar și de către procesatori, a primit astăzi votul final în plenul Camerei Deputaților, for decizional.

Programul carne de porc în ferme românești a fost aprobat astăzi, 16 mai, de Plenul reunit al Camerei Deputaților urmând a fi transmis acum președintelui Iohannis pentru promulgare. Ajutorul de stat se acordă producătorilor de carne de porc organizați ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale care trebuie trebuie să livreze minimum 600 și maximum 100.000 de capete, iar suma alocată programului pentru perioada 2017-2020 este de 446 milioane euro.​ Singurul detaliu care mai poate întârzia proiectul este acceptul Comisiei Europene!

”Astăzi, cu ajutorul parlamentarilor care susțin guvernul și, în special, a celor din PSD a fost votat PL x 178/2017 care aproba Programul de carne de porc din fermele românești! Mă bucur că am putut fi prezent în plenul Camerei Deputaților în momentul aprobării acestui proiect de lege extrem de important care are rol triplu: să asigure carnea de porc obținută cu cereale din România, proaspătă si la prețuri rezonabile; salvează sectorul suin aflat în criză profundă; menține locurile de muncă și evită migrația din rural!”, a anunțat astăzi, 16 mai, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Programul prevede că se acordă ajutor de stat sub formă unor pachete de sprijin, valoarea unui pachet fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii graşi care se livrează şi se clasifică în abatoare autorizate.

Vă reamintim că, la începutul lunii februarie Guvernul a pregătit și a lansat în dezbatere publică documentul prin care se inițiază acordarea unui ajutor de stat fermierilor care au cel puțin 200 de porci la îngrășare. Ordonanța de Urgență pentru aprobarea Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro include condițiile pe care crescătorii trebuie să le îndeplinească pentru a încasa banii gestionați de Direcțiile Agricole Județene. Dacă la schema pentru roșii în sere sau solar a fost adoptată o formă de ajutor de minimis, plafonând sprijinul la 15.000 de euro pe parcursul a 3 ani, la subvenția pentru fermele de suine s-a optat pentru un program național multianual pentru perioada 2017-2020.

Suma totală alocată pentru acest program este de 446 de milioane de euro.

După votul de astăzi, actul normativ adoptat de Parlamentul României în baza unui proiect de Guvenr dezbătut în comisiile de specialitate, va pleca pentru promulgare la Președintele României Klaus Iohannis. După acordul dat și de la Palatul Cotroceni și publicarea în Monitorul Oficial, sprijinul de stat intră în vigoare, iar fermierii pot îl pot solicita.

De preciza că fiind vorba despre bani de la bugetul național, România trebuie să notifice Comisia Europeană cu privire la acest sprijin care considerat ajutor de stat.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

 1. MADR sustine utilizarea neonicotinoidelor
  Prima pagină » Cultura mare
  Secretarul de stat Daniel Botanoiu i-a transmis presedintelui APPR, Arnaud Perrein, pozitia oficiala a Romaniei vizavi de neonicotinoide. Ministerul Agriculturii nu sustine propunerile Comisiei Europene de a restrictiona utilizarile ramase ale insecticidelor neonicotinoide, cu exceptia celor din sere. Va prezentam integral raspunsul ministerului.

  “Stimate domnule presedinte,

  Urmare a adresei dumneavoastra nr. 178/13.04.2017, va comunicam pozitia Romaniei transmisa la Bruxelles, referitoare la propunerile de regulamente pentru modificarea Regulamentului (EU) nr. 540/2011 privind conditiile de aprobare a substantelor active: clotianidin, imidacloprid, tiametoxam.
  Prin prezenta, dorim sa ne exprimam punctul de vedere în contextul propunerilor înaintate de catre Comisia Europeana în sedinta SCOPAFF (Comitetul Permanent pentru Plante, Animale, Alimente si Furaje) din 23-24 martie 2017 de a restrictiona utitizarile ramase ale insecticidelor pe baza de neonicotinoide: clotianidin, imidacloprid si tiametoxam.

  Suntem preocupati de faptul ca aceste propuneri prezinta riscul de a reduce considerabil accesul fermierilor romani la produsele de protectie a plantelor pe baza de neonicotinoide, limitand astfel solutiile de gestionare a daunatorilor, de a accelera aparitia rezistentei acestora si de a avea un impact negativ asupra competitivitatii agriculturii romanesti. Restrictiile propuse ar pune presiune suplimentara pe fermierii romani care cultiva cereale paioase, sfecla de zahar, cartofi, pomi fructiferi sau legume.

  Ne exprimam îngrijorarea privind impactul negativ pe care restrictionarea neonicotinoidelor îl poate avea asupra productiei de cereale paioase, cultura cu o pondere însemnata (2,75 milioane ha) raportata la suprafata totala cultivata. Produsele de protectie a plantelor din grupa neonicotinoidelor disponibile în prezent sunt folosite pe o suprafata de aproximativ 1 milion de hectare, rezolvand astfel problemele cauzate de atacul unor daunatori (Zabrus tenebrioides, Agriotes spp., Oscinella frit, Delia coarctata, Phorbia spp., Aphidae spp.). Neaplicarea unui tratament corespunzator la samanta impune efectuarea de tratamente în perioada de vegetatie, însa cu rezultate foarte stabe, cu insecticide mai poluante, mai costisitoare si care pot duce mult mai usor la incidente de mortalitate a familiilor de albine si de poluare a mediului înconjurator.
  Prin limitarea accesului la solutii de protectie inovative si eficiente de gestionare a unor daunatori importanti din cultura de sfecla de zahar, legume, cartofi, cereale, pomi fructiferi scad optiunile de asigurare a rezervei de hrana sigura si accesibila pentru populatie. In plus, nu vom putea beneficia de metode reale în lupta privind combaterea agentilor de daunare care determina scaderi semnificative de productie.

  Nu trebuie neglijat impactul economic pe care l-ar presupune interzicerea utilizarii neonicotinoidelor asupra companiilor de seminte, a industriei zaharului, a fermierilor. Consideram ca decizia de restrictionare a utilizarii neonicotinoidelor în agricultura (exceptand utilizarea în spatii protejate) trebuie sa aiba o baza tehnica solida si, din pacate, “Documentul ghid pentru evaluarea riscurilor produselor de protectie a plantelor asupra albinelor si insectelor polenizatoare” (Bee Guidance Document), pe baza caruia au fost propuse restrictiile, nu a fost aprobat de Statele Membre ale UE.
  In concluzie, avand în vedere argumentele prezentate mai sus, Ministerul agriculturii nu sustine propunerile Comisiei Europene privind modificarea Regulamentului de Implementare (EU) nr. 540/ 2011 în legatura cu conditiile de aprobare a substantelor active: clotianidin, tiametoxam si imidacloprid (C.01, C.02, C.03).”

  Cu deosebita consideratie,
  Daniel Botanoiu
  secretar de stat

 2. Degeaba isi bat capul guvernantii nostri pentru a le oferi fermierilor facilitati fiscale sau subventii marite ca ei tot cauta munca putina. Fermierii se orienteaza spre cultura mare gen grau porumb si floarea soarelui unde totul se face mecanizat investtitii minimi profit maxim fara angajati si fara sa declare productia deci evaziune fiscala. Trebuie schimbate criteriile de acordare a subventiilor diversificate culturile platite subventiile in functie de gradul lucrarilor manuale. Nu poti acorda subventii egale cu cel din cultura mare cu sectorul legumicol sau cel zootehnic. Daca ai utilaje mari ai doar 3 culturi si arunci ingrasaminte complex axot nitrocalcar etc in nestire de omori pamantul asta nu inseamna ca esti performant. Acordate fermierilor subventii unde au mai multe culturi combinate cu sector zootehnic legumicol pomicol viticol sa culturi de tutun lavanda coji etc. nu acordate la suprafata ci la productie la forta de munca angajata etc. ca la cultura mare eu 2 betivi in campanie le dai o sticla de vin un pachet de tigari ii muncesti 4 zile in campanie zi lumina sau 14 – 15 -16 ore pe zi si dupa aia mars acasa . ne arati noua dupa aia ce mare fermier esti. hai sictir imi este greata.

 3. Din pacate fermierii adevarati si autohtoni la care ajung banii sunt foarte putini .Sume imense merg la ferme multinationale unde totul se face pentru profit nu pentru a face o activitate de lunga durata.
  In plus sute de bugetari si persoane care nu au nicio legatura cu agricultura primesc astfel zeci de mii de euro fara sa faca o activitate constanta.Totul pe numele copiilor sau parintilor pentru a nu atrage atentia.
  Mizerie ordinara si popor de hoti.
  Sunt fermier si de 4 ani cumpar utilaje cu credit ca fondurile nu ajung la noi. Se schimba regula in fiecare an.Ba esti prea mic ca si ferma -ba esti prea mare dupa ce tragi 4 ani sa devii performant -ba esti prea prost ca nu dai spaga sa obtii avize la timp etc.
  Nu mai are rost sa facem nimic ca tot p
  ,,prietenii si clientela primesc fonduri europene,,sau aia de au 20 firme la aceeasi adresa ca sa nu bata la ochi.

Scrie un comentariu