• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pesta ovină: semnele bolii și ce trebuie să facă oierii

    Roxana Dobre -

    Pesta ovină, boala care a dus la la uciderea a mii de animale și a atras atenția Comisiei Europene pune în gardă și crescătorii de ovine români. Pesta Rumegătoarelor mici (PRA) a lovit la vecinii noștri bulgari, statul balcanic raportând primul caz la crescătoriile de animale din satul Voden, în sud-estul ţării.

    Agrointeligența-www.agrointel.ro s-a interesat pentru oierii din România care sunt riscurile ca pesta ovină să ajungă în stânele noastre, ce măsuri trebuie să ia crescătorii sau dacă autoritățile au reacționat în vreun fel la pericolul din țara vecină.

    Ionică Nechifor – Romovis este cunoscut pentru pozițiile vehemente pe care le ia în apărarea oierilor români

    Trebuie precizat că Pesta Rumegătoarelor mici (PRA) nu are absolut nicio legătură cu Pesta Porcină Africană (PPA), boala ce face ravagii în clipa de față în exploatațiile de porci din România. Boala nu reprezintă același pericol major și nici nu are o arie de transmitere atât de răspândită. Cu toate acestea, oierii își pot lua o serie de măsuri în privința exploatațiilor pe care le dețin în lipsa unor reacții ale autorităților.

    Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Moldoovis Botoşani şi secretarul general al Federaţiei Romovis a răspuns pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro la o serie de întrebări despre ce se știe în rândul oierilor în privința acestei boli și ce măsuri preventive trebuie să își ia crescătorii de ovine.

    Pesta oilor: Se impune o informare și o pregătire a fermierilor

    Având în vedere că acest tip de boală nu a mai fost întâlnit în România la specia ovină, spune Ionică Nechifor, cunoștințele despre așa ceva în rândul fermierilor crescători de oi este minimal. ”Cred că inclusiv autoritățile nu au cunostințe mai multe despre această boală. Urgent se impune o informare/pregătire a fermierilor despre această boală și bineînțeles la orice apariție suspectă de boală să fie anunțate autoritățile de profil”, a subliniat Ionică Nechifor.

    Potrivit acestuia, semnele bolii sunt febră, tulburări, anorexie, apatie, horipilatie (zburlirea părului). Febra este prezentă 2-3 zile, perioadă în care apare un jetaj mucopurulent, epifora, uneori ulcerații ale mucoasei bucale și congestie gingivală. În această formă, boala evoluează 5-6 zile, iar animalele mor în hipotermie.

    Pesta ovinelor nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic. Odată intrat în crescătorie, virusul poate infecta până la 90% din animalele aflate acolo.

    Pesta oilor: Atenție la importul de berbeci pentru reproducție!

    În clipa de față autoritățile nu au impus vreo măsură la trecea în România privind această boală. ”Nu am fost informați sau nu am cunoștințe de măsuri luate în acest sens. Am convingerea că ANSVSA monitorizează atent zona de graniță prin punctele sanitar-veterinare existente la vamă. Bulgaria nu are ce oi să ne dea nouă, efectivele existente la vecini e mic în comparație cu ce există in România. Mai degrabă noi exportăm în alte state prin Bulgaria”, a mai spus secretarul general al Romovis.

    Cu toate acestea, Nechifor spune că liderii oierilor nu stau nepăsători și monitorizează orice mic pericol care ar putea să afecteze fermele din România. ”Nu stăm nepăsători, privim cu îngrijorare având în vedere că suntem vecini cu Bulgaria, sper ca autoritățile noastre, cât și cele ale vecinilor sunt vigilente, vor stopa evoluția bolii”.

    Măsura pe care fermierii o pot lua pe cont propriu este refuzul berbecilor de reproducție din țara vecină sau a ovinelor gestante, având în vedere că boala se transmite doar prin reproducere.

    Pesta ovinelor: Pătrunderea bolii în țară, un dezastru pentru ciobani

    Pentru sectorul ovin, pătrunderea în țară a acestui tip de boală, poate conduce la un dezastru economic în rândul fermierilor crescători de oi, o revenire la dezastrul de după anii 89-90, completează Ionică Nechifor.

    ”Totodată am vorbi despre o criză a produselor autentice provenite de la speciile ovine și caprine. Să nu mai vorbim de pierderea septelului care cu foarte mare greutate am reușit să-l creștem începând cu anul 2007, an în care România adera la UE. Sper să fim feriți de astfel de boli!”. a conchis liderul oierilor din Romovis.

    Pesta ovinelor: Fermierii bulgari au protestat împotriva sacrificărilor în masă

    Sute de fermieri din întreaga Bulgarie au protestat pe 17 iulie în capitala Sofia împotriva sacrificării în masă, la ordinul guvernului, a unei mari părţi a şeptelului de oi şi capre în urma apariţiei primului focar al pestei micilor rumegătoare (PPR) în Uniunea Europeană, transmite Reuters.

    Purtând bannere cu mesajele ‘Dorim un tratament corect’ şi ‘Arderea animalelor moarte – un pas înapoi către perioada medievală’, manifestanţii, care au incendiat lână şi au vărsat pe jos lapte, au cerut guvernului bulgar să sporească ajutoarele acordate fermierilor afectaţi.

    Demonstranţii au solicitat demisia ministrului agriculturii şi a altor oficiali din Ministerul Agriculturii, iar unii dintre ei au încercat să rupă cordonul forţelor de ordine şi să ajungă la sediul guvernului bulgar.

    Datele oficială arată că în Bulgaria au fost sacrificate peste 4.000 de animale pentru a preveni răspândirea bolii şi a evita impunerea unei interdicţii a Uniunii Europene asupra exporturilor bulgare de produse lactate.

    În jurul a trei sate a fost creată a o zonă de carantină, iar autorităţile au dispus analiza sângelui pentru toate oile şi caprele de pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!