Cât costă să faci CADASTRU PENTRU UN TEREN. Noile TARIFE AU INTRAT ÎN VIGOARE!
Roxana Dobre -Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) recalculează tarifele de cadastru şi introduce noi scutiri de la plata acestora. Noile prețuri se aplică celor care nu beneficiază de programul susținut de Guvern prin care se face cadastrarea gratuită și pentru care primăriile nu au cerut finanțare de la ANCPI.
„Prevederile legale în vigoare, precum şi indicele de inflaţie înregistrat în perioada 2009-2017 justifică necesitatea amendării cadrului normativ care reglementează tarifele pentru serviciile furnizate de ANCPI/OCPI, în sensul modificării cuantumului tarifelor existente, dar şi al extinderii serviciilor puse la dispoziţia beneficiarilor, prin implementarea de servicii on-line”, se arată în referatul de aprobare privind necesitatea adoptării unui Ordin al directorului general al ANCPI.
Potrivit unui proiect de ordin pus în consultare publică, avizul pentru începerea lucrărilor ar urma să coste 100 de lei pe lucrare, recepţia tehnică pentru lucrări de măsurători terestre – 300 de lei, recepţia tehnică pentru lucrări de geodezie şi cartografiere – 500 de lei, recepţia cadastrală – 120 de lei pe imobil,iar notarea în cartea funciară – 100 de lei, potrivit anexei la proiectul de ordin.
Conform referatului de aprobare postat pe site-ul ANCPI, tarifele nu au mai fost actualizate din anul 2009, iar între timp au apărut şi reglementări referitoare la accesul gratuit al unor instituţii la anumite categorii de informaţii.
De asemenea, potrivit unui comunicat al ANCPI remis joi presei, „aprobarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 şi demararea înregistrării sistematice la nivelul sectorului cadastral din extravilan, şi pe cale de excepţie din intravilan, la nivelul a câteva sute de unităţi administrativ-teritoriale, a condus la creşterea semnificativă a numărului de lucrări înregistrate la oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, ceea ce impune o nouă strategie în ceea ce priveşte enunţarea principiilor generale şi modalitatea de calcul a termenelor pentru soluţionarea cererilor de înregistrare sporadică”.
Astfel, „a fost elaborat un proiect de ordin privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi instituţiile sale subordonate, precum şi a termenelor de eliberare a documentelor şi datelor rezultate din furnizarea acestora, care vizează simplificarea şi unificarea cadrului legal existent, prin includerea într-un singur act normativ a prevederilor referitoare la serviciile furnizate de ANCPI şi instituţiile subordonate, a termenelor pentru prestarea lor şi a tarifelor aferente acestora şi extinderea serviciilor pe care ANCPI le poate furniza beneficiarilor, ca urmare a informatizării bazei de date şi upgradării aplicaţiei informatice integrate utilizate de către oficiile teritoriale din subordine. Mai mult, se va recalcula cuantumul tarifelor aferente serviciilor furnizate de către ANCPI şi instituţiile subordonate beneficiarilor şi se vor stabili termenele pentru furnizarea serviciilor specifice, raportat la volumul de muncă al personalului de specialitate din cadrul oficiilor teritoriale, ca urmare a implementării PNCCF”, potrivit documentului citat.
În proiectul de ordin sunt introduse reglementări cu privire la furnizarea serviciilor de cadastru şi publicitate imobiliară în cadrul unor termene unice la nivel naţional. A fost menţinută posibilitatea prestării serviciilor în regim de urgenţă, la cerere, termenul prevăzut pentru acestea reprezentând maxim jumătate din termenul în regim normal.
În ceea ce priveşte serviciile ce se vor furniza on-line, acestea se livrează de îndată ce sunt disponibile.
Toate scutirile de la plata tarifelor au fost sistematizate şi cuprinse în cadrul unui singur articol, respectiv art. 8 din proiect. Au fost păstrate scutirile existente în prezent (prima înscriere în sistemul integrat în baza titlurilor de proprietate, ANL, ANAF, ANI, instanţele de judecată, organele de urmărire penală, înregistrarea sistematică, înregistrarea domeniului public/privat al statului şi UAT, exproprierea etc.)
Au fost introduse noi scutiri, având ca beneficiari cultele religioase şi practicienii în insolvenţă
De asemenea, vor fi introduse scutiri de la plata tarifelor pentru „serviciile de furnizare date de cadastru, geodezie şi cartografie, furnizare date ROMPOS şi TOPRO50 pentru lucrări realizate în scopuri didactice”, pentru „serviciile de recepţie şi înfiinţare carte funciară pentru imobilele din planul parcelar, precum şi recepţie a documentaţiilor cadastrale de actualizare informaţii tehnice aferente imobilelor din planul parcelar”, pentru „cererile înregistrate din oficiu având ca obiect servicii de cadastru şi publicitate imobiliară, precum şi cererile formulate de ANCPI ce au ca obiect eliberarea unor documente pentru uz oficial” şi pentru „serviciile având ca obiect furnizarea datelor şi informaţiilor necesare întocmirii planului parcelar, planului de încadrare în tarla”. „Având în vedere aceste aspecte, precum şi solicitările utilizatorilor de informaţii geografice, se impune stabilirea tarifelor pentru serviciile web pe care ANCPI le poate furniza. Serviciile în format INSPIRE, în sistem de coordonate ETRS89 se vor accesa gratuit prin serviciul WMS. Serviciile de date spaţiale se furnizează gratuit sau pe baza unor tarife anuale şi includ asumarea condiţiilor şi termenilor de utilizare a informaţiilor prin documentul care însoţeşte datele spaţiale sau serviciul de date spaţiale”, se mai arată în referatul de aprobare.
Potrivit documentului citat, „s-a formulat propunerea de introducere a codului 3.1.2 – Servicii poziţionare GNSS în timp real (cu tarif 2.400 lei/12 luni), în considerarea faptului că de la lansarea oficială a ROMPOS în anul 2008 până în prezent, numărul utilizatorilor de servicii de timp real a crescut, fiind astăzi înregistraţi aproximativ 3.500 de utilizatori în baza de date”.