• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • COMUNA unde NICIUN LOCUITOR NU PRIMEȘTE AJUTOR SOCIAL: ”Muncim DE DIMINEAȚA PÂNĂ SEARA!”

  agrointeligenta.ro -

  O comună din pustiul Bărăganului scrie istorie prin hărnicia oamenilor locurilor. Este localitatea unde nici un sătean nu primește ajutor social pentru că nu are nevoie. Se muncește de zor în agricultură, cea mai profitabilă cultură agricolă fiind cea a pepenilor. 

  Comuna Gheorghe Doja, din Ialomiţa, se află la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Slobozia. Ultimele estimări ale Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ialomiţa arată faptul că localitatea este singura din judeţ unde nu există asistaţi sociali. Autorităţile locale recunosc la rândul lor faptul că de mai bine de 5 ani la primărie nu s-a mai înghesuit nimeni să-şi depună dosare pentru a beneficia de banii pe care statul îl acordă persoanelor nevoiaşe. Secretul, susţin edilii, constă în faptul că oamenii s-au transformat în agricultori, an de an, cultivând pepeni.

  Pepeni la folie pe câmpurile din Gheorghe Doja (foto adevarul.ro/M. Sofronie)

  Nu mai avem demult dosare pentru ajutoare sociale. Oamenii au înţeles că prin muncă se pot face mai mulţi bani decât dacă ai aştepta să-ţi dea statul. Aşa că s-au apucat să cultive pământurile, în special cu pepeni”, explicăpentru adevărul.ro Ion Mihai, primarul liberal al comunei Gheorghe Doja.

  „Muncim de dimineaţă şi până seara”

  Vedetele producătorilor agricoli sunt însă pepenii. În spatele tijghelelor, culturile de pepeni împachetaţi în folie de plastic se întind pe sute de metri. Pentru că vremea a fost bună şi precipitaţiile din această primăvară abundente, plantele s-au dezvoltat foarte bine până în momentul de faţă, semn că producţia de anul acesta va fi una foarte bună. Cât priveşte preţul, oamenii încă nu s-a decis dacă-l vor păstra pe cel de anul trecut sau vor pune un ban sau doi mai mult la kilogram. „Muncim de dimineaţă şi până seara pentru noi şi pentru copiii noştri. De ce să stăm la mâna altcuiva?„ susţine Elena Zamfir, localnică din Gheorghe Doja.

  O afacere de familie

  Mariana (61 de ani) şi Ştefan Creţu (68 de ani) aproape că au uitat numărul anilor de când au devenit producători locali de pepeni şi legume, la Gheorghe Doja. La fel ca şi alţi gospodari, oamenii au amplasat o tarabă cu răsaduri la şosea. În spatele ei, oamenii au un câmp întreg pe care au cultivat pepeni la folie. Cultivatorii povestesc faptul că iniţial au avut o producţie mică, dar în timp s-au extins. „La început am cultivat aşa pentru noi în curte ca să avem de mâncare. Şi dacă am văzut că merge şi că se dezvoltă am zis să încercăm mai mult” susţine Mariana Creţu.

  În prezent, răsadurile de legume le cultivă în curte, în solarii, iar pepenii pe câmp, pe o suprafaţă de aproape jumătate de hectar.

  900 de producători locali

  În ultimii ani, pepenii cultivaţi la Gheorghe Doja au devenit un adevărat brand local, cunoscut în aproape toate zonele ţării. Pepenii de Doja se vând şi se cumpără în pieţele din Bucureşti, Constanţa, Ploieşti sau Piteşti. De asemenea, agricultorii au încheiat şi contracte de colaborare cu marii retaileri, precum Lidl.

  Potrivit estimărilor, pepenii de la Gheorghe Doja sunt cultivaţi pe o suprafaţă de peste 1.000 de hectare de către un număr de 900 de producători locali. Aceştia la rândul lor s-au asociat în cadrul a 3 asociaţii de producători agricoli.

  Pepenii noştri sunt foarte căutaţi şi tocmai de aceea mulţi oameni au devenit producători. În fiecare an facem o analiză a carnetelor pe care le emitem. Anul trecut aveam aproximativ 900 de carnete. Suntem foarte mulţumiţi de faptul că reuşim să oferim tuturor celor care ne cumpără penii produse de calitate”, mai spune Ion Mihai, primarul comunei Gheorghe Doja.

  Tot în comuna ialomițeană funcționează și o cooperativă în care cultura agricolă de bază sunt pepenii.

  Sursa: adevarul.ro


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ciobanul dat dispărut a fost găsit! A lăsat oile să moară și el a fugit în satul de domiciliu! Sfârșit tragic pentru un bărbat de 44 de ani călcat de căruța cu care transporta gunoiul de grajd! Apel pentru găsirea ciobanului dat dispărut după ce oile de care se îngrijea au fost găsite înecate

  Ultimele știri

  Gabriela Vila este noul director general ADAMA România și Republica Moldova Un tânăr fermier de 25 de ani – milionar după ce a câștigat la Loteria Națională! Franța: Mirosul de bălegar și cântatul cocoșului, recunoscute ca parte din patrimoniul satelor!