Ştiri agricoleViaţa la ţară

COMUNA unde NICIUN LOCUITOR NU PRIMEȘTE AJUTOR SOCIAL: ”Muncim DE DIMINEAȚA PÂNĂ SEARA!”

Mariana (61 de ani) şi Ştefan Creţu (68 de ani) fac parte din producătorii locali de la Gheorghe Doja (foto: adevarul.ro)

O comună din pustiul Bărăganului scrie istorie prin hărnicia oamenilor locurilor. Este localitatea unde nici un sătean nu primește ajutor social pentru că nu are nevoie. Se muncește de zor în agricultură, cea mai profitabilă cultură agricolă fiind cea a pepenilor. 

Comuna Gheorghe Doja, din Ialomiţa, se află la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Slobozia. Ultimele estimări ale Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ialomiţa arată faptul că localitatea este singura din judeţ unde nu există asistaţi sociali. Autorităţile locale recunosc la rândul lor faptul că de mai bine de 5 ani la primărie nu s-a mai înghesuit nimeni să-şi depună dosare pentru a beneficia de banii pe care statul îl acordă persoanelor nevoiaşe. Secretul, susţin edilii, constă în faptul că oamenii s-au transformat în agricultori, an de an, cultivând pepeni.

Pepeni la folie pe câmpurile din Gheorghe Doja (foto adevarul.ro/M. Sofronie)

Nu mai avem demult dosare pentru ajutoare sociale. Oamenii au înţeles că prin muncă se pot face mai mulţi bani decât dacă ai aştepta să-ţi dea statul. Aşa că s-au apucat să cultive pământurile, în special cu pepeni”, explicăpentru adevărul.ro Ion Mihai, primarul liberal al comunei Gheorghe Doja.

„Muncim de dimineaţă şi până seara”

Vedetele producătorilor agricoli sunt însă pepenii. În spatele tijghelelor, culturile de pepeni împachetaţi în folie de plastic se întind pe sute de metri. Pentru că vremea a fost bună şi precipitaţiile din această primăvară abundente, plantele s-au dezvoltat foarte bine până în momentul de faţă, semn că producţia de anul acesta va fi una foarte bună. Cât priveşte preţul, oamenii încă nu s-a decis dacă-l vor păstra pe cel de anul trecut sau vor pune un ban sau doi mai mult la kilogram. „Muncim de dimineaţă şi până seara pentru noi şi pentru copiii noştri. De ce să stăm la mâna altcuiva?„ susţine Elena Zamfir, localnică din Gheorghe Doja.

O afacere de familie

Mariana (61 de ani) şi Ştefan Creţu (68 de ani) aproape că au uitat numărul anilor de când au devenit producători locali de pepeni şi legume, la Gheorghe Doja. La fel ca şi alţi gospodari, oamenii au amplasat o tarabă cu răsaduri la şosea. În spatele ei, oamenii au un câmp întreg pe care au cultivat pepeni la folie. Cultivatorii povestesc faptul că iniţial au avut o producţie mică, dar în timp s-au extins. „La început am cultivat aşa pentru noi în curte ca să avem de mâncare. Şi dacă am văzut că merge şi că se dezvoltă am zis să încercăm mai mult” susţine Mariana Creţu.

În prezent, răsadurile de legume le cultivă în curte, în solarii, iar pepenii pe câmp, pe o suprafaţă de aproape jumătate de hectar.

900 de producători locali

În ultimii ani, pepenii cultivaţi la Gheorghe Doja au devenit un adevărat brand local, cunoscut în aproape toate zonele ţării. Pepenii de Doja se vând şi se cumpără în pieţele din Bucureşti, Constanţa, Ploieşti sau Piteşti. De asemenea, agricultorii au încheiat şi contracte de colaborare cu marii retaileri, precum Lidl.

Potrivit estimărilor, pepenii de la Gheorghe Doja sunt cultivaţi pe o suprafaţă de peste 1.000 de hectare de către un număr de 900 de producători locali. Aceştia la rândul lor s-au asociat în cadrul a 3 asociaţii de producători agricoli.

Pepenii noştri sunt foarte căutaţi şi tocmai de aceea mulţi oameni au devenit producători. În fiecare an facem o analiză a carnetelor pe care le emitem. Anul trecut aveam aproximativ 900 de carnete. Suntem foarte mulţumiţi de faptul că reuşim să oferim tuturor celor care ne cumpără penii produse de calitate”, mai spune Ion Mihai, primarul comunei Gheorghe Doja.

Tot în comuna ialomițeană funcționează și o cooperativă în care cultura agricolă de bază sunt pepenii.

Sursa: adevarul.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. Are perfecta dreptate.Trebuie impusa legea limitarii suprafetelor funciare.Am devenit o tara cu mosierii cei mai mari din lume.Probabil ca guvernatii asteapta un nou 1907.Nicaieri in lume nu exista mosii cu sprafete uriase ca in Romania.Acest lucru a condus la depopularea satelor si saracirea populatiei rurale.Culmea este ca dupa ce au suprafete uriase mai primesc si subventii.Teoria ca numai pe suprafete mar se obtin recolte mari,este o mare minciuna.Uitati-va la tarile din UE si vedeti ce productii la ha obtin.Mult mai mari ca ale noastre.Nu mai votati partidele care nu sprijina aceasta lege.

 2. Stau si ma intre be hoti au condus Romania in ultmii 28 de ani si cum au fost asa de indiferenti liderii sindicatelor din agricultura si ai asociatilor de agricultori.De de ce se refuza sistamtic de a se da o lege care stipuleze clar suprafata funciara detinuta dce un fermier si o exploatatie agricola in arenda.Cine ii sprijina prin vot pe acesti hoti.
  Am vazut la votul din 11 decembrie. Hotii tradatori de tara
  ajutati de presa patronilor de presa tip SRL,NU s-au straduit sa ii informeze pe palestinieni ce au patit ca si-au vandut
  terenurile la evrei care dupa ce s-au vazut cu pamanturile cumparate i-au „exilat” in palestina declarand ca terenurile cumparate fiind ale israiletilor apartin statului Israel.Auzi,nu-ti vine sa crezi ca un arab libanez dupa ce a acumulat 65000 de ha de la spagarii guvernamentali si politici,si-a cumparat port la Dunare, siloz in portul Constanta si propia flota din bareje si vapoare pt a exporta productiile obtinute in Romania.Culmea hotiei ca acesti indivizi primesc si subventii platite de UE si statul Roman cat si facilitati la ingrasaminte si combustibil.Ar trebui sa cerem ministerului agriculturii sa ne comunice cat impozit platesc acesti propietari de mosii.Cati angajati Romani au ?
  Am impresia ca acesti straini au in tarile lor de bastina priopriile firme de import,care importa la un pret redus din Romania si il revand pe piata lor la un pret mult mai mare.
  Asta in timp ce agricultorii nostrii se ocupa mai mult cu carciuma si ajutoarele sociale in loc sa se ocupe de achizitia
  si cultivarea pamantului.Sindicatele agricole,alti spagari nu
  s-au catadicsit sa-i mobilizeze pe agricultori sa se revolte
  impotriva guvernantilor ca sa stopeze asemenea jafuri.
  Cardasia dintre hotii din parlament,guvern,organe locale si
  liderii de sindicat au vandut tara sii viitorul Romanilor.Stiu ca toti panglicarii o sa vocifereze.Agricultorii Romani nu au bani sa cumpere pamant.
  Se pute rezolva simplu daca era interes.Infiintare pt cetateniiRomani de fonduri de investitii care sa cumpere si sa exploateze pamant.Ia ganditi-va la Romanii care lucreaza in strainatate cat si la Romanii cu ceva posibilitati finaciare,cati ar fi preferat sa contribuie la aceste fonduri care le asigurau niste investitii sigure decat sa depuna banii in banci pe dobanzi de tot rasul.Solutii se gasesc.Nu sunt bani?In bancile din Romania depunerile populatiei comunicate da BNR insumeaza 124 miliarde lei,cca 28 miliarde euro.Bani cu care s-ar putea cumpara tot pamantul Europei de Est. RUSINE.

 3. Fermierii sa plateasca zilierii cu ora sau cu norma,la preturi
  rezonabile,cel putin 3 euro ora de munca. Munca in agricultura se face sub cerul liber in conditii deosebite. Sau fermierii sa faca contract cu primariile pt folosirea celor cu ajutoare sociale apti de munca. Stabilirea programului de munca si plata
  pentru munca prestata.Ministerul muncii sa elaboreze o metodologie pentru angajarea zilierilor.Trebuie sa aiba dreptul la protectie sociala la fel ca toti angajatii.De altfel fermierii au tot felul de drepturi si ajutoare,pe cand zilierii sunt lasati la bunul lor plac.Ar fi bine ca zilierii sa formeze asociatii ale zilierilor,prin care fermierii sa angajeze zilieri,valaoarea orei de munca si conditiile asigurate.Sunt multe de spus despre organizarea agriculturii,
  dimensionarea propietatii funciare a fermelor cat si a nr.de animale.Nu este normal si economic ca un fermier sa detina mii de hectare si mii si mii de animale.Cum este acum o sa avem cateva mii de ferme si populatia rurala o sa devina iobagii lor cum a fost acum cateva sute de ani.Nici americanii nu au ferme de dimensiunea celor de la noi.Nimeni nu vede ca satele s-au golit de tineri care au fost nevoiti sa plece in strainatate.Sindicatele din agricultura se ocupa de drepturile fermierilor arendasi si marii mosieri.Cu parere de rau trebuie sa spun ca Romanii au o somnolenta permanenta.
  Nu se implica de loc sa vada ce fac imbecilii de politicieni cu tara lor.Stau cu mana intinsa ca niste milogi in loc sa lupte pt minima etica si moralitate in administrarea statului.
  Ar trebui sa nu mai stea cu mana intinsa,sa lase comoditatea si lenea ca sa spunem drept si sa impuna reguli echitabile pt toata lumea.Prima regula in agricultura ar trebui sa fie limitarea propietatii funciare minim 50 ha si maxim 200 ha.
  La fel si la detinerea nr. de animale.Asa o sa apara sute de mii de ferme familiale si bunstarea la sate cat si venituri
  rezonabile la bugetul de stat.Avem ca model tarile Europene unde dimensiunea propietatii funciare este facuta prin lege. Rusine celor care isi bat joc de asistatii sociali.

 4. Oare stie cineva cat este suma pe care o incaseaza un asistat social? E o suma mizerabila .Vorbesc unii sa se afle in treaba . De ce nu vin astia cu solutii clare cu locuri de munca in agricultura ? Sau cu altfel de lucuri de munca in mediul rural. Daca ar fi locuri de munca as zice sa tai asitatiile sociale. dar tu nu vii cu nimic in schimb si vrei sa tai asistatiile. Subventiile trebuie taiate si puse altceva in loc gen seminte ingrasaminte etc ca astea incurajeaza nemunca. Faci productie nu faci subventiile le primesti garantat.

 5. Buna.dimineata.romani!Ma.bucur.foarte.mult.ca.s-a.adus.in.discutie.problema.asistatilor.sociali.Atita.vreme.cit.au.ca.si.noi.cei.care.muncim,si.nu.ne.este.greu.si.nici.rusine,au.si.aceste.capuse.2.maini.si.2.picioare.sa.puna.mina.pe,munca.Ei.au.impresia.ca.le.da.STATUL.Da,le.da,dar.din.contributiile.celor.ce.muncesc.din.greu,de.acolo.vin.banii.lor.pe.care-i.cheltuiesc.cu.atita.usurinta.pe.tigari.si.bautura.Sa.le.fie.rusine.ca.incaseaza.acei.bani.Vor.bani.,sa.mearga.la.munca,iar,primariile.sa.nu.le.mai.primeasca.dosarele.cu.atita.usurinta,pe,motiv.ca.sint.saraci.Daca.stai.nu-ti.da.nimeni.TOTA.LUMEA.LA.MUNCA,NU.LA-NTINS.MINA!

 6. Felicitari DOMNULE PRIMAR ION MIHAI. Dar….,,CU O FLOARE NU SE FACE PRIMAVARA”. Unde sunteti cei peste 3000 de primari ai ROMANIEI??!!
  Antreprenori la saizeci si opt de ani- la multi ani cu sanatate. Vedeti ca se poate? Un studiu americanesc arata ca la un dolar investit in legumicultura se castiga 19 dalari. Ca este venit sau profit ramane ca studiu de caz – Produs in Romania.
  Daca as fi PRIMAR as stopa ,,statul la coada la posta pentru social” printr – un proiect ,,Undita de facut bani muciti”. Ai gradina de 1500 mp? Iti cumpar materiale pentru un modul de solar, seminte si … la munca ,,tovarasi sociali”, iar de aici incolo.. adio soacial?

 7. Buna seara ma bucur pentru ca ne tineti la curent cu tot ce este nou si interesant continuati asa si spuneti oamenilor ce se inimpla va urmaresc in fiecare zi

Scrie un comentariu