• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREȚ MIERE 2017. Cu cât se vinde kilogramul de miere DIN CULESUL LA RAPIȚĂ ȘI SALCÂM!

    Roxana Dobre -

    An cu semne mai bune pentru apicultori! După ce 2016 a fost un dezastru pentru crescătorii de albine, în 2017, culesurile de primăvară sunt îmbucurătoare pentru apicultori. Cu toate astea prețurile nu vor crește ci rămân la nivelul celor de anul trecut iar apicultorii se plâng din nou de invazia de importuri care îi obligă să vândă la prețuri mici chiar dacă mierea este de cea mai bună calitate!

    Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a declarat astăzi, 22 mai, în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, că anul 2017 a debutat încurajator la primele culesuri, respectiv rapiță și salcâm.  ”La rapiță am stat slab-slab pentru că a fost frig și a plouat. Cam o medie înseamă undeva la 40-55 la sută din producția anuală, undeva la 3-4 kilograme în unele zonele, dar în altele deloc. Dar, repet, ca o medie între 3-4 kilograme la nivel național. Iar la salcâm culesul este pe final, aici în Vest eu sunt chiar la Oradea la ora aceasta, s-a făcut o medie de 7 kilograme, 6 kilograme. În Oltenia a fost înghețat, calamitate, și am înțeles că nu s-a făcut nimic, aștept și de la colegii de acolo un raport. Nu știu în Moldova pentru că încă nu am date. Se pare că s-a făcut și acolo dar nu aș putea să spun cât. Dar Sudul a fost afectat, adică Calafatul, Vâlcea, Oltenia zonele acelea au fost afectate”, a explicat Ioan Fetea în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

    Anul trecut a fost catastrofal pentru apicultori, când la rapiță s-a efectuat doar 15—20 % din producție iar la salcâm  mai puțin de 20%. ”Față de anul trecut vorbim până la acest moment de o creștere pentru că în 2016 a fost calamitate 60-70 la sută în toată țara la toate producțiile. Anul acesta a mers mai greu rapița pentru că am avut frig și ploaie și nu au putut să iasă albinele la cules în unele zone, aproape 60 la sută din areal a fost afectat dar salcâmul va fi mai bun ca anul trecut. Dar nu avem încă o concluzie definitivă! Momentan așteptăm Moldova, deci în Vest am spus 6-7 kilograme, în Sud deloc și așteptăm Estul să vedem ce au făcut. A înflorit mai târziu la ei”, a mai punctat Fetea.

    Prețurile nu cresc anul acesta

    În ceea ce privește prețul, Ioan Fetea spune că anul acesta nu se vor înregistra creșteri. ”În privința prețurilor deocamdată nu știm pentru că nu avem nicio cerere, nicio solicitare la export și nu știm ce va fi. Nu a crescut prețul comparativ cu anul trecut”, a mai punctat Ioan Fetea în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro,

    Pe site-urile de specialitate prețul unui kilogram de miere este de 20 de lei, atât pentru salcâm cât și pentru rapiță.

    Potrivit Agerpres, România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

    ACA este o asociație înființată în 1958, singura cu acoperire națională, care are 40 de filiale județene și societăți comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele și materialul genetic necesar.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă