Piaţa terenurilorŞtiri agricole

SUBVENȚII ILEGALE încasate pe fostele terenuri lucrate de ADRIAN PORUMBOIU?

Scandal pe fostele terenuri lucrate de Adrian Porumboiu în baza contractelor de arendă semnate între localnici și Comcereal Vaslui, companiei controlată în prezent de grupul Trans-Oil. În spatele afacerii, spune presa din Republica Moldova, s-ar afla însuși miliardarul moldovean Vladimir Plahotniuc care a preluat printr-un off-shore afacerile cu terenurile Grupului Racova încă din 2016. 

Mai multi proprietari de terenuri din zona de sud a judetului Vaslui, la granița cu judetul Galati, au semnalat presei că firma Comcereal, apartinând de grupul moldovenesc Trans Oil încasează ilegal subventii de la APIA, deși cei de la Trans Oil nu au lucrat pământurile.

Faptul a fost confirmat și de un managerul unei firme din zona Cârja. Acesta a spus că, la rugămințile oamenilor, a lucrat în jur de 100 de hectare, le-a arat și însămânțat, terenuri pe care Comcereal le lãsase pârloagă. Când a mers la APIA pentru subvenție s-a trezit că firma Comcereal era înscrisă cu cerere pentru subvenție, deși nu muncise deloc acel teren!

Este revoltător ce face Trans-Oil în judetul Vaslui. În jur de 50 de proprietari de terenuri din zona Murgeni-Cârja au venit și mi-au spus cã nu mai vor să lucreze cu Comcereal, pentru că societatea nu le-a mai dat arenda de doi ani. Au notificat la Vaslui că vor să închidă socotelile cu firma Comcereal, am făcut eu contracte cu ei, pentru cã era dreptul lor să nu mai lucreze cu cei care nu le-au plătit nimic pentru terenurile date în arendă. Am dus contractele la primăria Murgeni, le-am înregistrat legal, fără nicio problemã și am început lucrările. Am arat și am însămânțat în jur de 100 de hectare, Comcereal nu a făcut nimic acolo. Când merg la APIA pentru subvenție, surpriză! Pe suprafata lucrată de mine, apare ca solicitant de subventie Comcereal, pentru că are contracte, susțin ei, cu oamenii care s-au săturat să tot fie mintiti si păcăliți. Cum este posibil să le dai subvenție unora care nici nu au muncit un metru pătrat, mă întreb eu”, explicã sursa vremeanoua.ro.

Numai pe suprafața de 100 de hectare, la o subvenție medie de 200 de euro pe hectar, compania Trans-Oil ar urma să încaseze 20.000 de euro fără a ridica un deget. Oamenii sunt deciși însă să recolteze suprafețele și să valorifice producția chiar dacă la APIA și-au luat ”țeapă”

Nu o să vinã ei din R. Moldova sã-mi ia mie recolta, am muncit, am contracte corecte cu oamenii, care nu-i mai vor pe cei de la Trans Oil pentru cã i-au mințit și nu le-au dat arenda. Totuși, dacă ei nu au muncit acel pământ, cu ce tupeu s-au dus la APIA să ceară subvenție pe el? Spun că au contracte cu oamenii, dar contracte am și eu, plus că oamenii nu-i mai vor pe ei, pentru că au fost păcăliți. Nu e dreptul lor să-și ia terenurile si să le dea în arendă cui doresc?”, se întreabã managerul respectiv.

S-ar pãrea cã, pe lângă firma din zona Murgeni și Comcereal de la Vaslui, în zonă s-a “infiltrat” și o firmã agricolã de la Galati, care munceste și ea terenurile celor de la Trans-Oil si cere subvenții, complicând și mai mult situația…

Sursa: vremenoua.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Preluati un articol de la o publicatie dubioasa fara sa cereti un punct de vedere la firmele lui Porumboiu. Prin preluare si distribuire va insusiti aberatia asta de articol. Fermier aparut peste noapte intra cu japca si ocupa abuziv 100 ha ca el are contracte de arenda inregistrate peste cele legale -infractiune facuta cu ajutorul primariei unde ca sa vezi…tatal fermierului a candidat ca primar din partea PSD-ului (de aici si fituica asta de ziar vremeanoua ) . Ca sa vezi…arenda restanta de 2-3 ani de zile cand Porumboiu a vandut in 2016 cum scrie in primul paragraf..halal jurnalisti si voi si ei.
  Poate cine nu declara la Apia sustine ca poti lua subventii pe teren necultivat atata timp cat esti la control (si teledetectie si clasic) in fiecare an…
  Domnilor jurnalisti – costa 50 lei sa scoti un certificat constatator sa afli numele actionarilor unei firme, sau mai ieftin pe internet listefirme.ro, risco.ro …

 2. Cand Porumboiu baga bani in fotbal milioane de euro si platea salarii enorme ptr fotbalul romanesc dar mai ales in judetul cel mai sarac din Romania. De unde erau banii? Iata de unde din agriculutura. Cititi cati oameni nu au primit arenda de multi ani in urma. Plimbau saracii oameni zilnic de la o ferma la alta pana se lasau pagubasi. Cei mai mari fermieri Porumboiu.Tarate Culita Dulute etc au fost si cei mai mari tepari . Cu ce au cladit imperiile? Cu sudoarea si lacrimile celor saraci. Rusine sa va fie.

  1. Porumboiu prin firmele sale pe care le-a falimentat aşa cum a zis şi Adi ,continuă să declare suprafeţele la APIA , neţinând cont fie că băncile i-au scos terenurile la vânzare sau că oamenii şi-au reziliat contractele de arendă.În ceea ce priveşte aşa zisa preluare de către Trans oil , ipotetic să ziceam că s-ar fi produs, în niciun caz nu este permisă subarendarea, conform Codului civil. Eu cred că se foloseşte de această firmă din Moldova şi nu cred că s-a produs nicio tranzacţie pentru ca domnul Porumboiu, prin firmele sale terminate să mai încaseze ceva bănuţi.

 3. daca se in tara asta fiecare fermier in parte sa justifice fiecare banut. nu este posibil ca fermierul sa incaseze miliarde si sa nu aiba angajati. marea probleme in agricultura munca la negru si evaziunea fiscala . cum de un fermier de 200 ha la Apia are Jeep de 60 000 de euro utilaje de miliarde si nu a avut un angajat niciodata astea e mare minune cu cine a lucrat terenyrile? statul i a acordat facilitati de miliarde el in schimb nu a dat nimic

 4. Vai da ce mirati mai sunt unii . Cum se intampla asa ceva? Magarii se fac odata cu acordarea subventiilor. Pe hartii era una in teren era alta fermierul incasa subventia pe teren subventia la motorina si terenul nu era cultivat dar la Apia aparea in acte cu carofi ptr chips sau o alta cultura cu subventia mare. Nu mai vb de inverzirea a2a sau in sectorul zootehnic unde stateau cu crotalele in sertar si incasau subventii mari la animale de rasa. Statul nepasator sau complice . Functionarii stau gramada in birouri pe salarii grase dar pe teren ei nu ajung.

 5. Nu e singurul caz. Sunt sute de astfel de asa zisi fermieri care incaseaza subventii fara sa faca vreo lucrare agricolo.
  Dar nimeni nu doreste corectitudine. Ajutor social se numeste si sursa de venit garantata pentru smecherii.
  Prostii suntem noi cei care tacem si inghitim in sec cu sprijinul autoritatilor care sunt complici.

Scrie un comentariu