Ştiri agricole

FERMIERII care NU INTRĂ LA CONTROL LA APIA!

Veste bună a ministrului agriculturii, Petre Daea, anunțată chiar astăzi, 23 mai, în fața a peste 1.000 de fermieri reuniți la conferința anuală organizată de LAPAR. Petre Daea a transmis că producătorii agricoli care s-au aflat în eșantionul de control în anii precedenți, nu vor mai fi verificați de APIA în 2017!

”Voi reuși să răspund obiectivelor de guvernare și le voi face la timp. Arareori vezi o sală atentă și asta se poate întâmpla în România doar cu fermierii români. În momentul în care am pus mâna pe creionul cu care am lucrat primul act normativ în minister, alături de colegi, le-am spus că fermierul trebuie ajutat și nu încurcat! Trebuie iubit și nu hulit! V-am ascultat cu atenție dar v-am văzut ce faceți și m-am gândit tot timpul cum trebuia ca cel ce vă vorbește să nu vă încurce. Eu, ceilalți din jurul meu, instituțiile statului, în parte am reușit. V-am spus că pe data de 28 februarie dăm drumul la prima plată la subvenții pentru ANT, la 844 de beneficiari. Nu a fost pe 28 februarie ci pe 23 februarie. Am spus că pe data de 23 martie începem să dăm sprijinul cuplat. S-a realizat: am începută să dăm acest sprijin pe data de 8 martie”, a transmis astăzi ministrul agriculturii.

Acesta a trecut în revistă toate termenele care au fost respectate pentru plata subvențiilor în anul 2017. ”Am spus că până pe data de 31 martie toate subvențiile din România vor fi plătite cu excepția situațiilor neclare.  Așa a fost! V-am rugat și chiar v-am agasat uneori să depuneți la timp cererile pentru plata anului agricol 2017-2018. A fost un efort  extraordinar, zi și noapte lucrând, dar merită, pentru ca fermierul român să își ia la timp banii și să nu umble după adeverințe insistent la bănci pentru a-și căuta credit”, a mai spus Petre Daea.

Șeful de la agricultură le-a transmis fermierilor că în 2017 cei care au fost prinși în eșantionul de control în anii precendeți, nu vor mai fi verificați de APIA. ”Vă mulțumesc pentru că vom fi în situația în care nu o să mai vedeți în luna ianuarie sau februarie, cu zăpada la brâu, căutând cei care vă controlează de la APIA, unde este grâul recoltat cu 6 luni înainte. Nu o să fiți în situația dificilă ca agronomi, ca fermieri, să le puneți întrebarea: ce căutați voi astăzi când lucrurile sunt total diferite față de luna iulie.  O situație greu de explicat dar care nu mai are cum să se repete în gricultura țării românești. Pentru că depundând aceste cereri, pe data de 1 iunie până în data de 1 iulie, în România APIA Centrală și locală lucrează la eșantionare pe un principiu foarte clar: nu o să fie niciun fermier, dar nici unul, care au fost în control în anii precedenți, și au fost corecți, nu mai au ce căuta în control în anul 2017 pentru a se verifica culturile respective. Așa stând lucrurile putem ca de la 1 iulie până la 1 octombrie să verificăm în teren și să încheiem rapoartele de control pentru și cei care sunt în control să poate să ia la timp subvențiile. Nu din iulie în iulie! Ai obligația să îi verifici, ai dreptul să o faci, fermierul are obligația să se supună la regula respectivă dar nu ai niciun drept să îi răpești posibilitatea de a ajunge egal în fața naturii când trebuie să lucrezi la timp culturile. Toți trebuie să aibă în aceeași perioadă dacă s-ar putea date subvențiile și o putem face pentru că este un obiectiv de guvernare care va fi respectat pentru că am primit misiunea de a-l pune în practică. Eu vin astăzi în fața dumneavoastră să vă raportez ce am făcut din ceea ce s-a prevăzut și s-a aprobat în Parlamentul României, în Programul de guvernare”, a fost vestea transmisă de Petre Daea.

Ministrul a participat la Conferința Națională a Agricultorilor, eveniment organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.

Evenimentul, care se desfășoară la Auditorium Pallady, a început la ora 11.00 și reunește peste 1.000 de fermieri din toate colțurile țării. Conferința din acest an se desfășoară sub deviza ”Agricultura României după zece ani de la aderarea în Uniunea Europeană!” Evenimentul este unul dintre cele mai importante din domeniu și își propune să facă un bilanț al unui deceniu agricol.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. Stau si ma intreb ce hoti au condus Romania in ultmii 28 de ani si cum au fost asa de indiferenti liderii sindicatelor din agricultura si ai asociatilor de agricultori.De de ce se refuza sistamtic de a se da o lege care stipuleze clar suprafata funciara detinuta dce un fermier si o exploatatie agricola in arenda.Cine ii sprijina prin vot pe acesti hoti?
  Am vazut la votul din 11 decembrie. Hotii tradatori de tara
  ajutati de presa patronilor de presa tip SRL,NU s-au straduit sa ii informeze pe palestinieni ce au patit ca si-au vandut
  terenurile la evrei care dupa ce s-au vazut cu pamanturile cumparate i-au „exilat” in Palestina declarand ca terenurile cumparate fiind ale israiletilor apartin statului Israel.Auzi,nu-ti vine sa crezi ca un arab libanez dupa ce a acumulat 65000 de ha de la spagarii guvernamentali si politici,si-a cumparat port la Dunare, siloz in portul Constanta si propia flota din bareje si vapoare pentru a exporta productiile obtinute in Romania.Culmea hotiei ca acesti indivizi primesc si subventii platite de UE si statul Roman cat si facilitati la ingrasaminte si combustibil.Ar trebui sa cerem Ministerului Agriculturii sa ne comunice cat impozit platesc acesti proprietari de mosii?Cati angajati Romani au ?
  Am impresia ca acesti straini au in tarile lor de bastina propriile firme de import,care importa la un pret redus din Romania si il revand pe piata lor la un pret mult mai mare.
  Asta in timp ce agricultorii nostrii se ocupa mai mult cu carciuma si ajutoarele sociale in loc sa se ocupe de achizitia
  si cultivarea pamantului.Sindicatele agricole,alti spagari nu
  s-au catadicsit sa-i mobilizeze pe agricultori sa se revolte
  impotriva guvernantilor ca sa stopeze asemenea jafuri.
  Cardasia dintre hotii din parlament,guvern,organe locale si
  liderii de sindicat au vandut tara sii viitorul Romanilor.Stiu ca toti panglicarii o sa vocifereze.Agricultorii Romani nu au bani sa cumpere pamant.
  Se pute rezolva simplu daca era interes.Infiintare pt cetateniiRomani de fonduri de investitii care sa cumpere si sa exploateze pamant.Ia ganditi-va la Romanii care lucreaza in strainatate cat si la Romanii cu ceva posibilitati finaciare,cati ar fi preferat sa contribuie la aceste fonduri care le asigurau niste investitii sigure decat sa depuna banii in banci pe dobanzi de tot rasul.Solutii se gasesc.Nu sunt bani?In bancile din Romania depunerile populatiei comunicate da BNR insumeaza 124 miliarde lei,cca 28 miliarde euro.Bani cu care s-ar putea cumpara tot pamantul Europei de Est.

 2. In concluzie fermierii carea au fost la control au mana libera la magarii ca nu vor mai fi controlati. Halal ministru daca nici fermierii nu sunt bucurosi de el dar ceilalti…..

  1. Dar nici nu de poate sa fie controlați acceasi ,eu am fost la control 2 ani la rind și nici acum,nu am primit subventia.Asa că dacă nu ști nu mai vorbi aiurea.

  2. Dar nici nu se poate sa fie controlați acceasi ,eu am fost la control 2 ani la rind și nici acum,nu am primit subventia.Asa că dacă nu ști nu mai vorbi aiurea.

Scrie un comentariu