• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionică Nechifor, ROMOVIS: Oierii, dispuși SĂ RENUNȚE LA UN LEU DIN SUBVENȚIE. IATĂ MOTIVUL!

    Roxana Dobre -

    Mesaj ferm al crescătorilor de ovine pentru ministrul agriculturii, Petre Daea. Liderii oierilor au participat astăzi, 23 mai, la Conferința Națională a Agricultorilor, eveniment organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR. Ionică Nechifor, Secretar general al Romovis, a avut un discurs extrem de acid în care a scos în evidență cele mai importante probleme din sectorul ovin!

    ”Federația Crescătorilor de Ovine din România-Romovis face parte din familia LAPAR iar acest lucru nu face altceva să ne facă mult mai puternici și să înțelegem, pentru că noi oierii am înțeles deja după 10 ani de Uniunea Europeană că trebuie să fim uniți și trebuie să îi avem alături de noi pe colegii din sectorul vegetal. Să știți că spre deosebire de acei lideri auto-proclamați și care au anumite metode de a produce legislații, noi liderii dvs. avem principii. Unul dintre ele este acela că înainte de a fi lideri suntem și fermieri. Iar dacă vă rezolvăm problemele în mod automat le rezolvăm și pe ale noastre. Așadar, stimați colegi, să știți că luptăm pentru drepturile dvs. în așa fel încât să le rezolvăm și pe ale noastre”, a punctat Ionică Nechifor în aplauzele celor peste 1.000 de fermieri prezenți din toate colțurile țării.

    Liderul oierilor le-a adresat fără menajamente întrebări celor prezenți, printre care și ministrul agriculturii. ”Aș vrea să pun o întrebare liderilor prezenți dar și autorităților centrale: oare când ne vom trezi noi să conștientizăm că zootehnia este angrenajul central al agriculturii din România. Și când spun acest lucru o fac prin faptul că acei colegi de-ai noștri care produc pe sectorul vegetal ar trebui să absorbim noi cel puțin 80 la sută în zootehnie, cealaltă filieră, sigur de procesate și de valorificare a produselor care bineînțeles fac parte tot din agricultura românească. 10 ani de UE, unde suntem noi, sectorul ovin, astăzi? Am câștigat pe de o parte o creștere a efectivului de circa 40 la sută la ovine și am pierdut în același timp un 60 la sută, preț de valorificare a produselor care rezultă din creșterea animalelor. Totuși, sunt 3 factori importanți care au dus, și o spun cu toată responsabilitatea, la dezastrul din sectorul ovin, pentru că la el mă voi referi. Unu: ne lipsește acel plan cu obiective clare, pe etape, pentru o perioadă de 15-20 de ani. Nu îl avem! De ce? Efectul a 10 ani, ceea s-a întâmplat în această perioadă îl vedem acum în sectorul ovin cu o pierdere de 60 la sută din prețul de valorificare a produselor noastre. Și vreau să precizez că nu actuala guvernare o analizăm acum ci noi vorbim despre deciziile politice din ultimii 15-20 de ani. Domnul ministru Daea sigur are o preocupare în ultima perioadă pentru sectorul ovin, și nu numai, în general pentru zootehnie pentru că, domnia sa fiind un profesionist, a înțeles că zootehnia trebuie susținută și încurajată în primul rând prin legi. S-a început timid cu Legea Zootehniei la dezbateri în Comisia de Agricultură dar noi nu avem o lege care să corespundă cerințelor noastre în perioada în care suntem în UE și care să fie armonizată la regulamentele europene. Domnule ministru Daea, am o rugăminte la dvs. din partea colegilor din sectorul ovin: treceți odată ANSVSA-ul în subordinea Ministerului Agriculturii și lăsați-ne să ne alegem singuri medicul veterinar așa cum ca oameni de alege medicul de familie. Este foarte important pentru noi!”, a mai spus Secretarul general al Romovis.

    1 leu pentru cercetare, din subvențiile oierilor

    Deși au subvenția cea mai mică din zootehnie, oierii ar fi dispuși să renunțe la o sumă simbolică de un leu pentru a susține cercetarea românească în sectorul ovin. Asta doar cu condiția ca și Ministerul Agriculturii să vină cu aportul său de 2-3 lei. ”A doua problemă extrem de importantă este cercetarea. Un stat care nu investește în cercetare, nu are viitor! O spunem de 20 de ani dar nimeni nu pune în aplicare. Vă provoc, domnule ministru, Guvernul României și pe crescătorii de ovine: eu personal sunt dispus să conving fermierii să dea un leu din Sprijinul Cuplat Zootehnic pentru cercetare dacă veniți și dvs. cu 2-3 lei și facem un buget la cercetare care să se ducă direct spre sectorul ovin. Este foarte important, m-am săturat să fim un stat experimental. Noi aducem material biologic de afară, nu-i nicio problemă pentru că au valorile lor, dar de ce să nu ne creăm valorile noastre? De ce să nu ne creăm rasele noastre? Câți ani trebuie să mai treacă până să mai finanțăm noi cercetarea astfel încât să demonstrăm Europei că suntem și noi la același nivel cu ei. Un buget de 4 miliarde de euro la nivelul comunității europene iar România să acceseze doar 1,1 la sută nu este corect. De aceea rugămintea mea pentru cei implicați este să pună bazele cercetării și le garantez că în 10 ani vom sta în altă parte și la altă masă”, a mai completat Ionică Nechifor.

    Paradox: avem cerere la export dar nu știm să deschidem piețe. România are potențial de a valorifica 5,5 milioane de miei anual

    În același ton grav, Ionică Nechifor a adus în discuții un paradox românesc: oile sunt cerute la export dar autoritățile nu știu să se implice astfel încât să deschidă piețele.

    O altă problemă a fermierilor-crescători de ovine, și cred că cea mai dură la momentul actual, este exportul. Avem cerințe dar nu știm să deschidem piețe. Apreciez, la modul cel mai sincer, efortul domnului ministru Daea de a se implica în a deschide piețele din Orientul Mijlociu, și nu numai. Dar nu e suficient, trebuie să le și concretizăm. România are potențial în sectorul ovin de a valorifica 5,5 milioane de miei anual plus reforma care, la fel anual, se duce la 20-30 la sută din efectivul total existent. Deci avem posibilitatea să facem export dar sunt necesari oameni care să se implice și dacă Federația Romovis de trei ani de zile încearcă să deschidă piețele, recunoaștem că în aceeași măsură concurența vrea să ni le închidă. Domnule ministru, eu am rugămintea să continuați cu aceeași energie să ne ajutați pentru deschiderea piețelor și să concurăm cu o calitate a carcasei care să ne permită să concurăm cu toate statele europene și nu numai”, a conchis liderul oierilor.

    Ionică Nechifor a fost însoțit la evenimentul LAPAR și de Nicolae Cioranu, președinte al Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Romovis și unul dintre cei mai cunoscuți crescători de ovine din România.

    Vă reamintim că Conferința Națională a Agricultorilor, eveniment organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, s-a desfășurat astăzi, 23 mai, la Auditorium Pallady și a reunit peste 1.000 de fermieri din toate colțurile țării. Conferința din acest an s-a desfășurat sub deviza ”Agricultura României după zece ani de la aderarea în Uniunea Europeană!”.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an! Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!