Creșterea albinelorŞtiri agricole

S-A VOTAT ÎN SENAT: Comercianții de MIERE, obligați să afișeze ȚARA DE ORIGINE și DACĂ PRODUSUL E 100% NATURAL!

Senatul a votat, luni, cu unanimitate de voturi, modificarea Legii apiculturii. Aceasta prevede afişarea vizibilă a ţării de origine a mierii, precum şi dacă aceasta este 100% naturală sau în amestec cu siropuri, zahăr invertit, melasă sau alţi îndulcitori.

Iniţiatorii proiectului, 14 parlamentari PSD şi ALDE, arată că România este cel de-al patrulea mare producător de miere din Europa, după Germania, Franţa şi Ungaria, având înregistraţi la nivel naţional circa 40.000 de apicultori.

“În ultima perioadă au început să circule în mediul virtual tot mai multe informaţii despre mierea contrafăcută pe care o găsim în tot mai multe lanţuri de magazine. Mierea este un produs uşor de falsificat, cea mai uzată tehnică fiind cea a amestecului de produse apicole, însă mai grav este când consumatorul este înşelat prin comercializarea unui produs care conţine sau nu miere, alături de glucoză industrială obţinută prin hidroliza amidonului din porumb sau cartofi. Acest tip de glucoză în stare lichidă are un gust aproape identic cu cel al mierii şi este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoză privează consumatorii de beneficiile mierii naturale şi poate pune în pericol sănătatea”, se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii atenţionează că România este “invadată de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică”.

“În România ar exista preţuri corecte la miere, dacă nu ar intra miere la jumătate de preţ din alte ţări, miere surogat care se amestecă cu mierea românească. Prin propunerea noastră legislativă, iniţiem măsuri de stopare a amestecului mierii româneşti cu tot felul de falsuri care vin din import”, se mai arată în expunerea de motive.

Potrivit proiectului de lege, apicultorii şi comercianţii vor fi obligaţi să afişeze vizibilă ţara de origine sau locul de provenienţă al mierii şi produselor apicole, pentru mierea şi produsele apicole provenite din UE sau ţări terţe, amestecurile acestora cu produse va trebui menţionat conform legislaţiei europene în vigoare.

“Doar cei care folosesc în proporţie de 100% miere şi produse apicole ca materie primă pot folosi sintagma de pe etichete. Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% provenind din exploataţiile apicole din România”, se mai arată în proiect.

Proiectul a fost aprobat în Senat cu unanimitate de voturi.

Senatul a fost primă cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor va fi for decizional.

Sursa: www.mediafax.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

 1. Pct. ,,Identificarea nu se face la asociatie”. Corect sau Fals? FALS- 1. Identificarea se face la ASOCIATIE ea stie, cunoaste problematica stuparului, de ce are nevoie, ce fonduri poate accesa, pe unde poate MERGE cu familiile de albine, etc. De la asociatie pornesc ideiile, nevoile apicultorilor …. catre INSTITUTIILE PUBLICE, guvernamentale sau parlamentare. Asociatia stie pe unde se plimba fam. de albine in pastoral. Ordinele de deplasare- de unde pleaca, cu cate se pleaca, unde se duc fam. de albine asociatia trebuie sa stie (pot fi evitate aglomerarile de albine, etc.). Cine elibereaza Carnetul de stupina?!
  2. Inregistrarea la DSVSA este obligatorie. Aici se rezolva bolile, disparitia, transabilitatea albinelor. Calitatea produsului alimentar este data de analizele in aceasta institutie.Autoritate de control, inspectie si…..
  3. Inregistrarea la ANZ- OJZ judetene are sarcini bine precizate pentru SELECTIA si AMELIORAREA albinelor. Ei stiu in mod concret cum ,,zboara’ albinele. O evidenta ce mentine statistica omniprezenta. Se pot face strategii de dezvoltare, ajutoare, etc.
  4. Inregistrarea la Primarie – Reg. Agricol este strict necesara deoarece ca fermier apicultorul esste legat sa mai si vanda produse apicole. Atestatul de producatorul il da numai Administratie Locala Primaria.
  Curios este faptul ca o parte dintre noi, apicultori batrani, nu vrem sa ne adaptam la ordine si este mare pacat. Oare Dialoul Social intre apicultori si ……… se face de fiecare in parte? Aici trebuie sa ne gandim si sa judecam cum trebuie sa facem pt. a pune lucrurile pe fagasul normal. ,,DECLARAM NUMAI LA UNA” FALS domnule V. IOSIF. Cand te nasti te inregistrezi la: PRIMARIE, BISERICA (botez), ASOCIATIA de locatari. Cind implinesti 14 ani mai adaugi si POLITIE. Cand TE CASATORESTI mai ,,adaugi niste pasi” la PRIMARIE, BISERICA, POLITIE (pentru schimbarea numelui). Iata niste exemple de care nimeni nu se poate indoi, nici persoana citata mai sus. Fermieri, daca doriti sa va mearga bine, UNITI – VA pana nu este prea tarziu.

 2. Se vede de la o posta ca literele c) si f) despre care face vorbire colegul Iosif au fost introduse de ANZ,care insa nu apare pe nicaieri ca ar fi participat. Acesti baieti de la ANZ au incalecat de tot stuparii romani si pentru a-i pune “cu botul pe labe” le baga acum si amenzi grele ,numai ca …nu prea stiu sa le formuleze.
  Somnul stuparilor naste…ANZ.
  Dormiti linistiti stupari,ANZ vegheaza pentru voi !

 3. Citind proiectul adoptat de Senat, imi permit,ca apicultor batran,sa intreb:
  1. Dintre initiatorii acestei modificari a legii apiculturii este vreunul apicultor ?
  2.La discutarea in comisie au fost prezenti si reprezentanti ai formelor asociative din apicultura,altele decat A.C.A. ?
  3.S-a profitat de initiativa legislativa lansata de A.C.A. privind etichetarea pentru a se introduce si niste amenzi”babane” pentru niste fapte inchipuite. Ex. art 18 alin.1 lit.c)”…neidentificarea stupilor de catre apicultor la formele asociative de profil…” Formulare TOTAL GRESITA,introdusa de oameni care nu cunosc faptul ca identificarea stupilor nu se face la formele asociative….
  De asemenea la acelasi articol,lit.f) “…vanzarii materialului biologic apicol de elita si multiplicare neautorizat…” suna CA DRACU (stupinele sunt de elita sau de multiplicare ,nu materialul biologic).
  Ce facem cu stupii,ii inregistram (declaram) la doua institutii ale statului -registrul agricol si ANZ- cand normal si corect ar fi sa-i declaram numai la una ?
  Poate la Camera Deputatilor vor chema pentru discutii si apicultorii !….

Scrie un comentariu