Soluții pentru grădinăŞtiri agricoleViaţa la ţară

CUM APĂRĂM CIREȘELE DE ATACUL PĂSĂRILOR!

Foto: www.verdon.ro

Când pomii fructiferi sunt plini de fructe coapte, ei devin o veritabilă țintă pentru păsări. Astfel, așa cum este cazul cireșelor, cu cât fructele sunt mai cărnoase și mai dulci, cu atât ele cad mai ușor pradă acestor atacuri, așa că este important să luați câteva măsuri menite să vă protejeze recolta până la cules. 

Dacă nu aveți o livadă acoperită de plasă care să protejeze pomii fructiferi, atunci ar fi bine să luați în calcul soluții mai bătrânești, așa cum sunt sperietorile. Acestea pot fi poziționate în livadă în așa fel încât păsările să se teamă să de apropie.

O soluție pentru protejarea pomilor de atacul păsărilor poate fi reprezentată de prinderea unui CD de ramurile pomilor. Reflexia luminii pe suprafața lucioasă a discului va alunga dăunătorii zburători care vor fi orbiți sau nu vor înțelege ce se află în pom, temându-se să se apropie.

Dacă optați pentru soluția cu discul CD, alegeți variantele mai ieftine, care au suprafață lucioasă și strălucitoare pe ambele fețe. Prinderea discului pe ramuri se face ușor, cu sfoară trecută prin centrul CD-ului sau se pot face găurele (cu un fier cald, spre exemplu).

Pentru a alunga păsările din livada pe rod, o investiție inteligentă se poate dovedi cea într-un aparat specializat. Unul dintre acesta poate fi tunul care produce pocnituri foarte puternice care ajută la îndepărtarea păsărilor cu rezultate foarte bune la culturi precum: pomi (meri, peri, cireși, vișini, caiși etc.), la grâu, floarea-soarelui, mazăre, porumb, pepeni, roșii, cartofi sau viță de vie. Se poate folosi și pentru păstrăvării.

Aparatele cu ultrasunete care alungă păsările sunt și ele o idee pentru a interveni la timp și pentru a ține la distanță zburătoarele. Costul acestor aparate diferă în funcție de puterea lor, unul capabil să acopere o suprafață de 5.000 de metri pătrați depășind prețul de 700 de lei. Aveți însă grijă ca aparatul cu ultrasunete pentru alungarea păsărilor să fie alimentat pe baterii pentru că așa va fi mai ușor de poziționat unde aveți nevoie.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. CD- ul este metoda pe termen scurt.se obisnuesc repede.o varianta ptr.pomi acasa,este clopotel legat cu ata dar sa aibe cine trage de sfoara
    periodic.

Scrie un comentariu