HIBRIZII DE RAPIȚĂ care aduc PROFIT de peste 1.000 DE EURO/HA!
Andreea Elefterie -Hibrizii de rapiță de toamnă care aduc fermierilor profit de peste 1.000 de euro la hectar, cu calcule puse pe hârtie și culturi agricole greu încercate în acest an de condițiile meteo, în special seceta de după semănat. Responsabilitatea de a gândi și de a propune fermierilor cele mai rentabile tehnologii de cultură pentru rapiță și nu numai i-a revenit ing. Mihaela Radu, Director de Produs al Rapool Ring România, care s-a transformat într-un fermier mic pentru a dovedi profitabilitatea geneticii companiei.
În ultima zi a lunii mai, la Drajna, la Ziua Câmpului Saaten-Union și Rapool, peste 450 de fermieri au răspuns prezent. Au avut mult de câștigat pentru că în afară de prezentarea hibrizilor noi din portofoliul companiei, s-au întors la ei în fermă cu secrete de cultură. Și, foarte important, cu calcule pentru cât și cum să câștige cel puțin 1.0000 de euro la hectarul cultivat cu rapiță, iar la grâu, să treacă pragul profitabilității la 400-500 de euro la hectar.
Specialistul care a reușit să gândească tehnologiile care aduc profit a fost ing. Mihaela Radu a regândit evenimentele în câmp în așa fel încât Saaten-Union și Rapool să ofere fermierilor informație cu valoarea adăugată maximă. Adică informație care să îi ajute să își crească profitul la hectar.
”Ziua Câmpului Saaten-Union și Rapool reprezintă un eveniment ce implică foarte cu multă muncă. Anul acesta, domnul director al companiei mi-a dat șansa să mă simt un mic fermier. La fiecare cultură, la rapiță, la orz, la grâu, mi-a spus: „Mihaela, ai grijă, este tehnologia ta, cât bagi, dar să te gândești și la profit!”. Așa că fiecare tehnologie pe care am făcut-o, am făcut-o gândindu-mă că trebuie să am un profit. La rapiță, profitul prezentat este de 1.000 euro la hectar. Deci am scos și aproape 30% pierderi. În cadrul prezentării am luat plantă din margine și am zis că nu e atât de relevantă ca o plantă din mijloc. Am exclus tot ce se poate și am rămas cu profit peste 1.000 euro, în timp ce la grâu avem în jur de 400-500 euro/ha, pentru că e o tehnologie medie. Profitul poate fi mai mic la grâu din cauza arendei care diferă de la o fermă la alta, așa că am decis să nu luăm în calcul acest element”, a explicat ing. Mihaela Radu, Director de Produs Rapool Ring România.
Detaliile despre costurile înființării unui hectar de rapiță cu genetică Rapool au fost oferite la fața locului, iar fermierii au putut vedea exact tehnologia de cultură, cu datele fiecărei lucrări în câmp.
”Aici este vorba de tehnologia pe care eu am aplicat-o în acest câmp. La costul total pe tehnologie, am pus un discount pe fermă de 30%, care poate este mult. Numai că în discuțiile cu producătorii de pesticide a ieșit o medie de 30% pe fermă, ceea ce, repet, poate fi mult pentru unii agricultori. Avem un cost total de 2.248 lei la hectar. Haideți să mai scădem. Nu luați 30%, luați 15-20% discount și mai precizez că la acest cost per hectar nu am inclus recoltatul și arenda”, a explicat la lotul demonstrativ ing. Mihaela Radu. Ea a arătat că a luat în calcul pierderi la recoltat de 15%, chiar dacă fermierii care folosesc combine noi spun că au pierderi de doar 5%. ”Eu am pus 15%. Aveți așadar un profit de 6.000-6.100, la o producție de 5.000 kg/ha, cu investiție totală de 3.000 și ceva. Să nu uităm să punem și recoltatul și arenda, pe care eu nu le-am pus, pentru că diferă foarte mult”, a spus reprezentanta Rapool.
Chiar dacă discuțiile despre bani trezesc mereu interes, la Ziua Câmpului vedetele au rămas loturile demonstrative cu cei mai noi hibrizi Saaten-Union și Rapool. Ca și anul trecut, fermierii au fost atrași să afle ce genetică este nou-intrată în portofoliile companiei în așa fel încât să fie primii care să o aibă în fermă, convinși de profitabilitatea acesteia.
”La rapiță, noi am lansat doi hibrizi anul trecut, doi convenționali Shrek și Dalton, și unul Clearfield. Pentru hibrizii Shrek și Dalton, mai ales pentru Dalton, stocul a fost epuizat în prima parte a campaniei de vânzări, pentru că în toate testările pe care noi le-am făcut în anii anteriori, fermierii au avut rezultate foarte bune pe suprafețe destul de relevante, zic eu, pentru o fermă – suprafețe de două hectare. Adică pe două hectare poți să îți dai seama cât poate să producă în ferma ta un hibrid. La rândul nostru, noi facem testări anterioare celor din fermă, pe suprafețe mici pentru a vedea potențialul de producție. Însă întotdeauna, în fermă, situația se schimbă puțin. Din acest motiv le-am și propus fermierilor să testeze înainte hibrizii pe două hectare, iar în urma rezultatelor pe care aceștia le-au obținut, Shrek și Dalton s-au vândut din prima parte a campaniei de vânzări. Am mai cerut din Germania câteva mii de doze pentru Dalton, s-au epuizat și acelea, până când ne-au spus cei din Germania că asta a fost ultimul stoc pe care l-au mai avut. Pentru acest an ne-am pregătit și sperăm să avem suficientă sămânță pentru a onora comenzile fermierilor indiferent de hibridul pe care ni-l comandă”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Mihaela Radu.
Dariot și Cristal vor fi revelația anului în fermele din România
Iar dacă anul trecut, vedetele au fost Shrek și Dalton, pentru campania din toamnă, ing. Mihaela Radu crede că fermierii vor fi interesați să testeze Dariot și Cristal. ”Vedetele, din punctul meu de vedere, până fermierii vor încerca Dariot și Cristal, cred că vor rămâne tot Shrek și Dalton. Deci până fermierii se vor convinge de anul acesta de Dariot și de Cristal, care sunt hibrizi noi, primii la vânzare vor rămâne tot Dalton și Shrek”, este prognoza dată de directorul de produs al Rapool Ring România.
Hibrizii de rapiță despre care li s-a vorbit fermierilor la Ziua Câmpului Saaten-Union și Rapool sunt:
Hibridul de rapiță Sherpa
– este un hibrid de maturitate semitimpurie, e un hibrid compact, cu rezultate foarte bune în condiții de tehnologie clasică. Se pretează împreună cu Shrek și în condiții mai dure, mai rustice. Acesta este avantajul între cei mai puternici hibrizi din portofoliul companiei Rapool.
Hibridul de rapiță Visby
– deși nu a fost prezent în loturile demonstrative din acest an, fermierii cunoscând deja potențialul acestui hibrid, el a fost menționat în prezentările Rapool.
Hibridul de rapiță Shrek
– este un hibrid semitimpuriu de rapiță, cu o rezistență foarte bună la temperaturile scăzute din timpul iernii. Prezintă un potențial genetic excelent de producție care, împreună cu stabilitatea producției, îl fac un hibrid de elită. Shrek dezvoltă plante de înălțime mare care au o rezistență bună la cădere.
Hibridul de rapiță Dalton
– a fost introdus în portofoliul companiei anul trecut. Este un hibrid cu o arhitectură remarcabilă și este excelent pentru condițiile din România. Este un hibrid viguros cu o dezvoltare puternică în toamnă, mai mult este adaptat pentru semănatul optim până în perioada imediat următoare. Combină foarte bine cele mai bune caracteristici agronomice cum ar fi: potențialul excelent de producție , conținut mare de ulei și o rezistență foarte bună la Phoma (RLM- 7). Are o toleranță remarcabilă pe perioada recoltatului și rezistență deosebită la secetă. Este recomandat pentru toate tipurile de fermă indiferent de tehnologia aplicată.
Hibridul de rapiță Cristal
– este un hibrid semitimpuriu nou, introdus din acest an în portofoliul Rapool românia. Se remarcă prin randamentul foarte bun pe câmpuri neomogene. Are un potențial bun de producție și o rezistență bună la iernare.
Hibridul de rapiță Dariot
– este un hibrid nou în portofoliul Rapool. În plus față de faptul că iese în evidență pentru rezistența la boli, Dariot deține de asemenea și un potențial de producție uimitor. În comparație cu majoritatea hibrizilor pe de piața agricolă a ieșit cu un scor de 104%, o producție de 5.5 tone/ hectar și un conținut de ulei de 45,4% în Lista Națională din Anglia și îl prezintă ca un concurent foarte puternic pentru Lista deplasare recomandată în luna decembrie în 2016. Hibrid utilizat în Anglia ca răspuns al interzicerii neonicotinoidelor.
Hibridul de rapiță Inspiration
– este un hibrid de rapiță tolerant la seceta din toamnă și care prezintă o toleranță foarte bună de stres la factorii biotici și abiotici. Potențial bun de producție pe hectar, nu este spectaculos, dar poate face treabă destul de bună, a fost prezentat de producătorul de genetică.
Hibridul de rapiță Duplex CL
– este un hibrid de rapiță Clearfield care reprezintă noua generație de hibrizi în acest sistem din portofoliul campaniei. Deplex CL poate fi recoltat fără probleme cu o viteză mai mare de recoltat care implică și un consum mai mic de combustibil. Are rezistență genetică care minimizează problemele buruienilor, iar prin aplicarea erbicidului Cleranda®/Cleravo® se obține un câmp curat de buruieni. Totodată, prezintă rezistență excelentă la iernare datorită rozetei plate înainte de iarnă, plante de înălțime medie cu o maturitate semitimpurie-medie.
Hibridul de rapiță Phoenix CL
– tot pentru cultura în sistemul Clearfield, este recomandat pentru toate tipurile de sol și toate tehnologiile de cultură. Prezintă o dezvoltare viguroasă în toamnă, precum și o regenerare a plantelor după perioada iernii și reluarea în vegetație ca avantaje suplimentare. Phoenix CL este un hibrid cu genetică de elită creat și ameliorat pentru a face viața mai ușoară fermierilor.
Ing. Mihaela Radu ne-a mai precizat și că estimează că la rapiță se va intra la recoltat începând cu sfârșitul lunii iunie, când cultura și, implicit boabele, vor ajunge la maturitate deplină.