• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SAATEN-UNION dă lovitura pe PIAȚA CEREALELOR: Introduce GRÂUL SPELTA în portofoliul său!

    Andreea Elefterie -

    Compania Saaten-Union și-a propus să ofere fermierilor români nu doar genetică cu producție mare în condiții de cultură deloc complicate, dar și să răspundă unor cereri actuale din piață. Un exemplu îl reprezintă mișcarea pe care producătorul de semințe o face în acest an, când a anunțat că va introduce în portofoliul său grâul spelta, un grâu ale cărui origini se pierd în Antichitate și care este deosebit de căutat și apreciat pentru calitățile sale nutritive.

    Grâul spelta a fost prezentat agricultorilor la finele lunii mai, la Ziua Câmpului Saaten-Union și Rapool de la Drajna, județul Călărași. Lotul demonstrativ a atras imediat atenția fermierilor care au dorit să afle mai multe despre cultura care promite să le aducă un câștig mai bun din cereala la care prețurile complică mereu balanța financiară a exploatațiilor agricole.

    Grâul spelta este mai ușor de digerat și se adresează și persoanelor cu intoleranță la gluten

    Grâul spelta – foarte cerut de traderi

    Noul grâu a fost introdus în portofoliul Saaten-Union România pentru a satisface cererea din piață. Astfel, spelta a fost prezentat ca un produs de nișă, însă foarte cerut de traderi.

    Este una din cele mai vechi cereale din lume, cultivată încă din antichitate. Pe baza acestei varietăți, s-au dezvoltat soiurile de grâu comun de astăzi, îmbunătățile din punct de vedere al productivității la hectar”, a explicat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Florin Munteanu, Director Tehnic Saaten-Union România.

    Un aspect esențial al noului grâu este că el are desfacerea asigurată, întrucât traderii îl ”vânează” pentru ca apoi să fie valorificat în produsele de panificație premium, dar și pentru preparate sănătoase.  Ce face acest grâu să fie atât de apreciat? ”Datorită faptului că este mai ușor de digerat, este folosit în alimentația sugarilor, dar și a persoanelor care suferă de diabet, intoleranță la gluten și boli digestive”, explică Directorul Tehnic de la Saaten-Union.

    Toate aceste calități ale grâului spelta fac ca această cereală să fie foarte profitabilă.

    Traderii cer acest grâu cu insistență și sunt dispuși să ofere bonusare pentru el. Va depăși cu siguranță prețul dublu al celui de panificație. Pentru calitate se oferă și preț, asta e drept„, a declarat Florin Munteanu.

    Grâul spelta are o capacitate de producție de 4,5 – 5 tone la hectar

    Chiar dacă vorbim despre un grâu cu rădăcini ce merg până în antichitate, grâul spelta de astăzi vine cu o capacitate de producție de 4.500 – 5.000 de kilograme la hectar, recolte probate și confirmate de loturile de testare ale Saaten-Union în România.

    Despre tehnologia de cultură a grâului spelta

    Tehnologia de cultură a grâului spelta nu pune probleme fermierilor români, dau asigurări specialiștii companiei de semințe. Un mare avantaj este că deja Saaten-Union derulează testări cu densități diferite, cu tratamente și fertilizare diferențiată astfel încât agricultorii să beneficieze de secretele unei tehnologii care să evidențieze calitățile acestui grâu, inclusiv pe partea de producție.

    Toate lucrările specifice sunt asemănătoare cu cele ale grâului comun. Spelta este un grâu care se pretează pentru tehnologia ecologică, datorită faptului că are capacitate mare de înfrățire, dar mai ales a faptului că pornește rapid în vegetație și sufocă buruienile”, a spus Florin Munteanu, Director Tehnic Saaten-Union România.

    Un alt aspect important pentru tehnologia de cultură a grâului spelta este că el are o toleranță foarte bună la boli foliare, lucru dovedit de lotul demonstrativ pe care fermierii l-au putut vedea la Ziua Câmpului Saaten-Union și Rapool de la Drajna.


    Te-ar mai putea interesa

    Teren de aproape 4.000 de hectare, scos la licitație în Ucraina. Prețul de pornire Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri!

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume