Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și a Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior a primit astăzi votul decisiv în Parlament, urmând să meargă la promulgare. Modificările nu vor intra în vigoare însă mai devreme de publicarea proiectului în Monitorul Oficial.

Concret, angajatorilor ar urma să li se acorde, la cerere, pentru fiecare ucenic angajat, o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună (echivalentul în lei a 250 de euro/lună), iar pentru fiecare stagiar angajat, s-ar primi câte 1.350 lei/lună (echivalentul a 300 de euro/lună).

Având în vedere că valoarea salariului minim brut este de 1.450 de lei, pentru fiecare dintre persoanele astfel angajate s-ar primi practic aproape de valoarea netă a acestui salariu minim.

Și acum, angajatorii primesc bani pentru ucenici și stagiari, însă mai ales în cazul contractelor de ucenicie, sumele primite sunt foarte mici. Concret, potrivit Legii nr. 279/2005, pentru fiecare contract de ucenicie, angajatorul primește o sumă ce reprezintă 60% din indicatorul social de referință (500 de lei), adică suma de 300 de lei. Ceea ce înseamnă că, dacă prevederile ar intra în vigoare, angajatorul ar primi cu 825 de lei mai mult decât în prezent.

Cât despre contractele de stagiu, angajatorul primește în prezent, potrivit Legii nr. 335/2013, câte 750 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că s-ar putea primi cu 600 de lei mai mult pentru fiecare stagiar.

Ucenicia nu s-ar mai face pentru nivelul 1 de calificare

De asemenea, tot în proiectul votat se mai regăsește și o altă propunere de modificare a legislației, respectiv modificarea duratei minime a contractului de ucenicie. Astfel, în funcție de nivelul de calificare pentru care se face perioada de ucenicie, contractele nu vor putea dura mai puțin de:

  • 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;
  • 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;
  • 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.

În prezent, durata minimă a contractelor de ucenicie se raportează tot la un nivel de calificare, așa cum scrie în Legea nr. 279/2005, însă calificările luate în calcul sunt pentru nivelul 1 (minim 12 luni), pentru nivelul 2 (minim 24 de luni) și pentru nivelul 3 (minim 36 de luni). De fapt, proiectul propune ca ucenicia la locul de muncă să se facă pentru nivelurile de calificare 2,3 și 4, iar nu pentru nivelurile 1, 2 și 3, așa cum prevede legea acum.

Numărul contractelor de ucenicie și de stagiu nu a fost unul îmbucurător în 2016, motiv pentru care se consideră că majorarea sumelor acordate angajatorilor i-ar putea stimula pe aceștia să-i angajeze pe cei fără experiență și în căutare de formare profesională.

Atenție! Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. Acestea trebuie promulgate de președintele României și publicate în Monitorul Oficial.

Citiți și: SPRIJIN pentru FERMIERII care angajează UCENICI SAU STAGIARI! Statul va acoperi CEL PUȚIN 250 DE EURO din SALARIUL LUNAR!

Sursă selectivă: www.avocatnet.ro