• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Restricţia de export spre Turcia a crescut oferta pe piaţa internă şi a redus preţul la mielul de Paşte

    agrointeligenta.ro -

    Vânzările de carne de miel şi ied în perioada Paştelui au scăzut chiar şi la jumătate în unele regiuni ale ţării, iar exporturile s-au prăbuşit cu 80%, faţă de anul trecut, potrivit Ancăi Demian, fermier şi reprezentantă a Asociaţiei crescătorilor de oi şi capre „Păstorul”, organizaţie care cuprinde 600 de oieri din judeţul Bihor.

    De asemenea, Romică Grătar un alt crescător de oi din localitatea Mihai Bravu şi reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Giurgiu a declarat că în acest an nu a reuşit să exporte nici măcar un miel viu, iar vânzările au fost mult mai slabe decât în 2012.
    „La vânzările de ied şi miel a fost cel mai slab an din ultimul deceniu. Eu, împreună cu soţul, fratele şi cumnatul deţinem o fermă cu 300 de capre şi 1.000 de oi în localitatea Husăsăul de Tinca (judeţul Bihor) şi am reuşit să dăm pe piaţă, până la închiderea vânzărilor 200 de miei şi iezi, adică fix jumătate faţă de perioada Paştelui din 2012”, a spus Anca Demian.

    „Mulţi oameni au preferat miei de la supermarket”

    Fermierii Bihor susţin că pe lângă problemele apărute la exporturi criza economică îi îndepărtează pe oameni de piaţa tradiţională, de târgurile unde sunt organizate puncte de tăiere.

    „Mieii şi iezii s-au vândut cu 20-25 lei kg. Preţul maxim l-am obţinut în cazul comenzilor cu livrare la domiciliu. Din totalul vânzărilor, iezii au fost 40%. Anul acesta s-a văzut că oamenii preferă să-şi drămuiască cheltuielile. Foarte mulţi au preferat jumătate de miel şi în acest caz nu au mai mers şa târg pentru cumpărături, s-a dus direct la supermarket. Personal, la export nu am reuşit încă să dau nimic, este pentru prima oară în ultimii zece ani când se întâmplă aşa. Nici ceilalţi crescători nu au avut exporturi la nivelul anilor trecuţi, probabil faţă de anul trecut nu au reuşit să livreze în alte ţări nici măcar 20%. Au scăzut şi preţurile şi vânzările”, a menţionat Anca Demian.

    Anul trecut, crescătorii de oi din Bihor au avut exporturi numeroase înaintea sărbătorilor de Paşte, iar mielul ajunsese să se vândă cu 15-16 lei /kg în viu, iar la carcasă atinsese 27-30 lei kg. Cererea fusese depăşită de ofertă în ultimele zile dinaintea Paştelui.

    Oierii din Giurgiu nu au reuşit să vândă miei vii

    Un alt oier din Giurgiu, Romică Grătar spune de asemenea că oferta din acest an a fost foarte mare pe piaţa internă. Nici giurgiuveanul nu a reuşit încă să vândă nimic la export, comparativ cu 2012 când a dat pentru piaţa externă, până în perioada Paştelui, numai puţin de 600 de miei.

    „Deşi a fost secetă anul trecut, iar furajele s-au scumpit, anul acesta au fost mulţi miei pe piaţă şi de calitate foarte bună. Vânzările au mers destul de slab. Am tot lăsat la preţ.

    oaia 22
    La carcasă, am vândut mielul chiar şi cu 20 lei kg, mult sub preţurile de anul trecut. Nu am reuşit încă să vând nici un miel viu, la export nu am livrat nimic. Sperăm ca acum, după deblocarea tranzitului şi exporturilor spre Turcia să vină şi comenzile”, a declarat Romică Grătar care deţine împreună cu fratele şi unchiul său o fermă de 2.500 de oi în localitatea Mihai Bravu.

    De ce însă au fost blocate exporturile de miei şi iezi în acest an? La sfârşitul anului trecut, autorităţile turce au blocat importurile, dar şi tranzitul animalelor vii din specia ovină şi bovină, în condiţiile în care 45% din exporturile totale de berbecuţi sunt către ţările arabe.

    Scrapia a blocat exporturile de la sfârşitul anului trecut

    Tranzitul de carcase de ovine şi bovine către ţările din Orientul Mijlociu a fost practic blocat. Autorităţile sanitar-veterinare din Turcia suspectau că mieii din România ar suferi de scarpia (Encefalopatie spongiformă transmisibilă – EST) – o boală specifică acestor animale.

    Pe de altă parte, datele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor arată că în 10 ani, respectiv în perioada 2002-2011, scrapia a fost depistată la doar 256 de ovine pe teritoriul românesc dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete, deci nu s-ar impune un asemenea embargo. Autorităţile române au răspuns similar, cu aceeaşi monedă: au instituit condiţii restrictive şi intensificarea controalelor la importul de legume şi fructe din Turcia. Reamintim că în perioada noiembrie-decembrie 2012, în urma efectuării unor controale la importurile de legume-fructe din Turcia, au fost depistate cantităţi de pesticide care au depăşit limitele maxime admise. „Războiul” declanşat a adus pagube de zeci de milioane de euro nemaivând cui să vândă zeci de mii de miei.

    Mieii româneşti nu pot tranzita Turcia decât cu creierul şi ochii scoşi

    Autorităţile române, inclusiv reprezentanţii Ambasadei României la Ankara, au întreprins multiple demersuri pentru ridicarea acestor restricţii, în acest sens având loc două întâlniri în decursul anului 2012, la Bucureşti, între oficialii MADR şi ANSVSA şi omologii din Turcia şi două runde de negocieri în acest an la Ankara.

    În urmă cu doar câteva zile, o delegaţie a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale condusă de ministrul Daniel Constantin, din care au făcut parte secretarul de stat Achim Irimescu şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstrireanu, s-au deplasat pentru negocieri la Ankara (Turcia). Delegaţia României a fost primită la Ministerul Alimentaţiei, Agriculturii şi Creşterii Animalelor din Turcia, de către ministrul turc, Mehmet Mehdi Eker.

    oaia 333

    Scopul principal al vizitei l-a constituit deblocarea tranzitului cu ovine pe teritoriul Turciei. În urma negocierilor, delegaţia MADR a obţinut acordul în privinţa tranzitului pe teritoriul Turciei a carcaselor de ovine, cu retragerea materialelor cu risc specificat (ochi, creier, măduvă).

    Blocajul la exportul de oi vii ar putea dura până după luna septembrie

    De asemenea, s-au conturat premisele ca, prin discuţii ulterioare, să fie eliminate toate restricţiile de tranzit pe teritoriul Turciei şi chiar posibilitatea exportului de ovine în această ţară, în conformitate cu principiul regionalizării, care prevede exportul de ovine din judeţele libere de scrapie. Din datele ANSVSA, rezultă că la momentul actual România ar putea exporta ovine vii şi carcase din 19 judeţe. Acest lucru va fi realizabil cel mai probabil din luna septembrie atunci când Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE) va publica lista judeţelor libere de scrapie din România.

    Potrivit statisticilor asociaţilor de producători de carne, anual în România se vând 3-4 milioane de miei. Anul trecut, cifrele oficiale au indicat un vârf de 4 milioane de miei vânduţi. Reprezentanţii Asociaţiei crescătorilor de oi şi capre cred însă că românii consumă între un milion şi 1,7 milioane de miei pe an, în special în perioada Paştelui. Diferenţa până la 4 milioane, cât îndicau cifrele oficiale în 2012, este reprezentată de exporturi, anul trecut existând o cerere foarte mare.

    Pierderi de 100 milioane de euro pentru crescători

    Potrivit consultanţilor în zootehnice, pierderile pentru România din acest blocaj pot ajunge la nu mai puţin de 100 de milioane de euro anual. „Discuţiile vor continua cu oficialii turci pentru deblocarea tranzitului şi pe celelalte componente de produse, a declarat ministrul Agriculturii”, la finalul vizitei din Turcia.

    Grazing-sheep-herd872

    „Deblocarea tranzitului de carcase de ovine, care să nu conţină materiale cu risc de scrapie, a devenit o certitudine, dar vom continua discuţiile astfel încât şi celelalte componente de produse să fie deblocate la tranzit.

    Cel mai important lucru este faptul că există deschidere politica din partea Turciei de a rezolva unele bariere tehnice care mai sunt în acest moment. Practic, de la începutul lunii mai, producătorii români pot relua prin Turcia, în anumite condiţii, tranzitul de carcasă de ovine şi bovine către ţările arabe”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!