• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PIONEER – REVOLUȚIE PE PIAȚA SEMINȚELOR! ANUNȚUL DIRECTORULUI JEAN IONESCU pentru FERMIERI!

  Andreea Elefterie -

  Compania Pioneer – liderul mondial la sămânța de porumb vândută și numărul 1 la porumb, floarea-soarelui și soia în România, pregătește o mare surpriză fermierilor români. Investițiile importante în cercetare făcute de producătorul de semințe fac posibil ca, de anul viitor, agricultorii din țara noastră să poată cultiva hibrizi cu rezistență la sclerotinia!

  Directorul Pioneer România, Jean Ionescu a fost prezent la Ziua Câmpului de la Agricost Insula Mare a Brăilei, exploatație unde se cultivă mai ales hibrizi din portofoliul acestei companii. În cadrul evenimentului, Ionescu a făcut un anunț care a stârnit curiozitatea și mai ales nerăbdarea multor fermieri din sală.

  Vă promitem în viitorul apropiat performanțe, tehnologii din ce în ce mai inovative, și vom veni, începând cu anul viitor, cu o nouă tehnologie la soia, care înseamnă sămânță gata tratată. De asemenea, vom veni cu rezistență la sclerotinia, vă rog să rețineți, nu toleranță. Este un lucru cu care compania va veni la cele două culturi importante, mai precis, floarea-soarelui și rapiță”, a anunțat directorul pentru toate operațiunile Pioneer în România și Republica Moldova.

  Sclerotinia sau putregaiul alb este una dintre cele mai periculoase boli care afectează culturile de oleaginoase – rapița și floarea-soarelui, de la care fermierii așteaptă profituri importante. În România, factorii care favorizează boala sunt primăverile calde şi umede, densitatea mare a plantelor după ieşirea din iarnă, prezenţa în rotaţie a unor specii sensibile (mazăre, soia, lucernă, floarea-soarelui, muştarul) sau amplasarea lângă parcelele cultivate cu rapiţă a unor culturi irigate sensibile la acest patogen.

  Primele semne de sclerotinia în culturile agricole

  Ciuperca care dă boala rezistă în sol sub formă de scleroţi. Primăvara din scleroţi apar apotecile (discuri de culoare bej de forma unor ciuperci care apar la suprafaţa solului care eliberează sporii în atmosferă). Cu 10 zile înainte de înflorire se pot observa în lan apotecile. Sporii produşi de apoteci nu pot infecta direct frunzele sau tulpinile. Au nevoie de un substrat alcătuit din petale moarte sau altă sursă de materie organică pentru a germina, creşte şi penetra ţesuturile plantelor de rapiţă. Sporii sunt viabili 21 de zile şi pentru a infecta plantele au nevoie de umiditate provenită din ploi sau rouă care să menţină umede frunzele sau tulpinile timp de 2-3 zile. La 8-10 zile de la înflorire, când petalele încep să cadă, se produce şi infecţia frunzelor: petalele cad pe frunze şi rămân la suprafaţa acestora, de unde miceliul ciupercii colonizează limbul frunzei, apoi peţiolul şi în final tulpina, unde formează un manşon alb.

  De cele mai multe ori se observă la baza tulpinii, imediat deasupra solului, zone cu aspect de „opărit” (ţesut decolorat care pare a fi îmbibat cu apă) care se acoperă, pe vreme umedă sau la densităţi mari, când baza plantelor se usucă mai greu, cu o pâslă albă, cu aspect vătos – miceliul ciupercii. În această pâslă se formează corpuri mici, negre, tari – scleroţii ciupercii. Scleroţii pot fi găsiţi şi în interiorul tulpinii, dacă se efectuează o secţiune longitudinală la nivelul zonei atacate. După formarea manşonului de pâslă ţesuturile tulpinii sunt distruse, iar planta nu mai este aprovizionată cu apă deasupra locului în care s-a manifestat atacul pe tulpină. Boala trece uşor de la o plantă la alta prin miceliul alb-vătos. Din această cauză, plantele atacate se îngălbenesc şi se ofilesc. Pe silicvele formate, atacul se manifestă prin prezenţa manşonului alb, caracteristic. În urma atacului, silicvele se decolorează şi se pot deschide prematur.

  Recomandare pentru fermieri: Semănați rapița mai devreme!

  În afară de anunțul important pentru fermieri, șeful Pioneer le-a făcut și o recomandare importantă fermierilor care cultivă rapiță. ”Trebuie să vă gândiți la semănat în august, că altfel nu este nicio șansă pentru această cultură și aici vreau să luați în calcul cel mai puternic portofoliu ca și toleranță la sclerotinia din România în acest moment. Sunt hibrizi de rapiță Pioneer, mai precis PT264, o să auziți de ei, PT234 și PT235”, a vorbit directorul general al Pioneer România și Republica Moldova despre hibrizii de rapiță care se pot semăna foarte devreme.


  Te-ar mai putea interesa

  VIDEO: Ferma Variaș Plant Product a trecut la tehnologia XR Care de la BASF Rusia a majorat cu 300.000 de tone cota pentru exporturile de azotat de amoniu Fermieri care se pregăteau să fertilizeze culturile, amendați de Garda de Mediu

  Ultimele știri

  Mihaela Neagu, Fabrica de zahăr Luduș: Am încheiat contracte pentru 3.400 ha de sfeclă de zahăr Ministrul Petre Daea se întâlnește cu ”părintele” Green Deal, Frans Timmermans Hibrizii Pioneer® le-au adus încă o dată fermierilor trofeele “Porumbul de Aur”!