VAL DE CANICULĂ! UNDE CRESC TEMPERATURILE și când REVIN FURTUNILE!
Roxana Dobre -După o perioada de ploi și vijelii, meteorologii anunță că vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi ce ating 35 de grade. Canicula va pune stăpânire pe mai multe regiuni, iar nopţile se anunţă tropicale.
Astăzi, 21 iunie, cele mai ridicate valori diurne se vor situa în jurul pragului de caniculă, ajungând până la 35 de grade. Joi, vremea va fi în general frumoasă, din nou, în Banat şi în Oltenia, vor fi valori caniculare după-amiază, de 35 de grade, şi disconfort termic. Iată ce prognozează meteorologii, pe regiuni:
În Banat, creștere treptată a temperaturii în timpul nopților
Vremea va deveni călduroasă iar în week-end media temperaturilor maxime va atinge 33…34 de grade. Procesul de încălzire se va resimți și în timpul nopților, astfel încât media temperaturilor minime va crește de la 11 la 18 grade.
În Crișana media temperaturilor maxime va atinge 32…33 de grade
Vremea se va încălzi treptat iar în intervalul 23-25 iunie media temperaturilor maxime va atinge 32…33 de grade. Procesul de încălzire se va resimți și în timpul nopților, astfel încât media temperaturilor minime va crește de la 12 la 17 grade.
29 de grade în Transilvania
Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât pe 21 iunie media regională a maximelor se va situa în jurul valorii de 29 de grade. În 22 iunie se va produce o ușoară răcorire, însă, spre finalul săptămânii, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 29…30 de grade. În intervalul 21 – 22 iunie va fi ridicată probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și local cantități de apă mai însemnate
În Maramureș se va ajunge la 30 de grade în week-end
Până pe 21 iunie, vremea se va încălzi, iar media temperaturilor maxime va atinge 28 de grade. În 22 iunie se va produce o ușoară răcorire, însă în week-end, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime în jurul a 30 de grade. În intervalele 21 – 22 iunie, 23 iunie – 24 iunie va crește probabilitatea de apariție a averselor, local mai însemnate cantitativ.
Răcorire în Moldova
Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât pe 21 iunie media regională a maximelor se va situa în jurul valorii de 29 de grade. În 22 iunie se va produce o ușoară răcorire, însă, în week-end, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 30…32 de grade. În intervalul 21 – 22 iunie va fi mai ridicată probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și local cantități de apă mai însemnate.
În Dobrogea se va încălzi treptat
Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât pe 21 iunie media regională a maximelor se va situa în jurul valorii de 30 de grade. În 22 iunie se va produce o ușoară răcorire, însă ulterior, până spre finalul săptămânii, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 29…30 de grade. Aversele locale, în general slabe cantitativ, au probabilitate mai mare de apariție în intervalul 21-23 iunie.
În Munteania, vreme caniculară în zonele de câmpie
Până pe 21 iunie, vremea se va încălzi, iar media valorilor maxime va ajunge în jur de 32 de grade. În 22 iunie se va produce o ușoară răcorire, această medie urmând a fi de 28…29 de grade. În perioada 23 – 29 iunie vremea va deveni călduroasă, chiar caniculară în zonele de câmpie, cu o medie regională a valorilor maxime de temperatură de 33…34 de grade. În intervalul 22 – 23 iunie va fi mai ridicată probabilitatea pentru averse, descărcări electrice şi local cantităţi de apă mai însemnate.
În Oltenia, creștere treptată a temperaturii
Temperatura va fi în creștere treptată, de la o medie a maximelor în jur de 28 de grade, până spre 34…35 de grade iar vremea va deveni caniculară în zonele de câmpie.
Caracteristici agrometeorologice – în nord-estul Moldovei se va semnala seceta pedologică moderată şi izolat puternică
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. Conținutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică) în cea mai mare parte a Dobrogei, local în sud-vestul, centrul și estul Olteniei, izolat în sud-vestul, sudul și centrul Transilvaniei, vestul și nord-vestul Banatului, sudul Crișanei, nord-estul Moldovei și sud-vestul Munteniei.
Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. În sud-vestul, centrul și estul Olteniei, izolat în centrul și sud-estul Dobrogei, nord-vestul Banatului și nord-estul Moldovei se va semnala seceta pedologică moderată şi izolat puternică.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice menţionate vor permite ritmuri normale de desfăşurare a proceselor de maturare la culturile de toamnă, iar la prăşitoare, creşterea şi dezvoltarea vegetativă vor decurge în condiţii bune în cea mai mare parte a regiunilor, în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
În semănăturile de toamnă efectuate în perioada optimă starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol. La orzul şi grâul de toamnă însămânţate în epoca optimă vor predomina fazele de înflorire, maturitate în lapte şi ceară (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în zonele de câmpie se va semnala maturitatea deplină (10-50%), îndeosebi la
orzul de toamnă, totodată fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.
Cerealierele înfiinţate după data de 20 octombrie 2016 vor parcurge înflorirea (10-100%) şi maturitatea în lapte (10-80%). Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul, centrul şi vestul ţării va parcurge formarea boabelor în silicve (50-100%) şi maturitatea deplină (10-50%). Local, în jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare. În funcţie de data înfiinţării culturii, floarea-soarelui se va afla la creşterea aparatului foliar (8-24 frunze) în majoritatea regiunilor, precum și formarea capitulului (10-50%). Sub aspect fenologic, la porumb va predomina dezvoltarea aparatului foliar (7-16 frunze), în toate zonele de cultură. Sfecla de zahăr va înregistra formarea rozetei de frunze şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-100%), iar cartoful, creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (50-100%), precum şi îmbobocirea şi înflorirea (10-100%) la soiurile de vară. În aproape toate plantaţiile, la speciile de sâmburoase timpurii (cireş, cais, vişin) aflate la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea, iar la piersic şi prun se va semnala creşterea fructelor şi a lăstarilor, precum şi înfrunzirea. La cele seminţoase (măr, păr, gutui) se vor înregistra formarea şi dezvoltarea rodului, creşterea lăstarilor şi înfrunzirea.
La viţa de vie se vor semnala fazele de înfrunzire, creştere a lăstarilor şi înflorire, iar la soiurile timpurii de masă, formarea şi creşterea boabelor. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon (erbicidări, fertilizări, praşile mecanice/manuale, tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor, etc.) vor fi întrerupte temporar.