Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

AVERTISMENTUL unui DIRECTOR APIA: 98% dintre fermieri VOR RĂMÂNE FĂRĂ SUBVENȚII!

98% dintre fermieri riscă să rămână în afara schemelor de plată de la APIA. România, dar și organizațiile de producători agricoli trebuie să facă front comun pentru a apăra interesele agriculturii românești, a declarat Florian Pavel, șeful APIA Bihor, prezent la Ziua Grâului de la Diosig.

Șeful APIA Bihor a arătat că după 2020, condițiile de accesare a subvențiilor s-ar putea schimba radical. Introducerea plăților pe exploatație ar putea însemna, dacă lucrurile se mențin cum sunt acum, ca 98% dintre actualii beneficiari să nu mai fie eligibili.

Din păcate, începând cu exercițiul financiar 2021, există și o a doua variantă, de acordare a fondurilor comunitare, cea pe exploatații. În condițiile în care România va fi nevoită să adopte această formă, România va fi într-o situație foarte dificilă, în sensul că doar 2% din fermierii care au depus cereri în campania 2017, au peste 50 ha de teren. Ce presupune sprijinul pe exploatație? Faptul că trebuie să demonstrați în fiecare an dacă ați realizat și cât profit ați realizat. Asta presupune forma organizatorică, personalitate juridică și gestiune economică”, a explicat Florian Pavel.

Directorul APIA Bihor Florian Pavel a luat cuvântul în fața celor peste 1.000 de participanți de la Ziua Grâului 2017

În condițiile în care vom ajunge la această formă de sprijin, 98% din fermierii României și 48% din suprafața României riscă să rămână fără sprijin pe suprafață. În aceste condiții trebuie să ne gândim de acum ce poziție va adopta România, pentru că mai avem 3 ani și jumătate până atunci. Încă putem să ne pregătim pentru ceea ce ne așteaptă. Ori de câte ori a fost nevoie, ați dovedit că sunteți capabili să faceți un front comun. Vă rog, atât pe dumneavoastră, cât și organizațiile profesionale din care faceți parte, să strângeți rândurile, pentru ca și în exercițiul financiar următor, la nivelul Comisiei Europene să rămână actualele forme de sprijin”, a fost apelul șefului APIA din județul Bihor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. Mai Ionica daca ala cu un PFA are 300h si incaseaza subventie de pe pamant si nu are nici un angajat atunci proprietarul de pamant de unde mai incaseaza subventie?.uite cum sta treaba,Ionica,cel cu PFA care are 300h este calculat de catre fisc din 2013 la o norma de venit pe hectar in jur de 75 lei depinde de judet,de aici din acelasi hectar mai plateste si pentru sanatate si binenteles si la CASS.Dupa care mai vine si plateste proprietarului de pamant,arenda in bani sau produse minimul fiind de 600kg,impozitul pe arenda catre fisc si impozitul pe pamant la Primarie,Acum cu 300h de pamant fiscul si fortele de munca te intreba frumusel.da d-ta cu cine lucrezi pamantul, asa ca cel putin treci 2angajati,iar unul platindul zilier,cu trei oameni si mai lucrand si tu ca adminisrator,nu patron,poti intretine 300h pamant,asa ca, daca nu stii nu mai vorbi.

  1. alo colegu Eu vb de un Pfa care nu a avut angajati niciodata nici patron sau zilier si el a primit subventii an de an ramburs de tva calamitati etc dar la fortele de munca figura cu 0 angajati iar despre arenda 600 e mult sunt unii care dau 300 kg la ha sau 30 litri ulei din ala penal luat din markey cu 3 lei litru iar de impozite nu se poate vb caci proprietarul terenului isi plateste toate impozitele si nu incaseaza subventiile corect ar fi fermierul sa ia productia iar proprietarul subventia din care sa isi plateasca toate impozitele iar daca vor cereale sa mearga la fermier cu bani sa cumpere

 2. normal ca trebuie o forma juridica ptr a incasa subventie nu ca acum un PFA cu 300 de ha sa inaseze subventie si sa nu aiba niciun angajat iar cu arenda platita este o mizerie proprietarul de teren sa isi ia subventia si fermierul profuctia

 3. Eu cred ca este foarte corect ca atunci cand primesti niste bani drept subventie sa intorci si tu o contributie la buget. Astfel este normal ca fémierii care beneficiaza de subventii sa aiba personalitate juridica. In toate celelalte ramuri economice operatorii sunt constituiti astfel. Ceea ce ar trebui solicitat este ca pragul de 50 ha sa fie diminuat.
  Eu sunt fermier constituit ca SRL si sunt satul de toti betivanii care vin sa dea pamantul in arenda si nu vor sa faca contract, vor sa isi declare singuri pamantul la apia si mai vor si ceva produse. Sa puna mana sa munceasca si sa isi asume riscurile care intervin daca vor subventie. Nu sa primeasca bani gratis de la cei care platesc taxe si impozite.

  1. Foarte corect spus! Au luat betivii subventie pe parloage declarate ca plante de nutret apoi l au declarat ei cultivat de noi+ ceva arenda! Sa isi asume fiecare!

  2. Mihai , mare adevar spui , si eu spun ca trebuie pus capat acestei situatii anormale.
   Cu multa aplecare , trebuie sa se implice si ministerul agriculturii in aducerea in normalitate , a realitatii agricole din tara , nu numai fermierii.

Scrie un comentariu