• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • HIBRIZII DE GRÂU – explozie de comenzi! De ce preferă tot mai mulți fermieri SĂMÂNȚA DE LA SAATEN-UNION!

    Andreea Elefterie -

    Hibrizii de grâu câștigă teren în fermele românești. Agricultorii care au avut la testare acest timp de sămânță s-au declarat foarte mulțumiți de recoltă și au decis să introducă în cultură suprafețe tot mai extinse. Comenzile de hibrizi de grâu din portofoliul companiei Saaten-Union au crescut de 10 ori de la un an la altul, un indicator important al acestei tendințe pe piața de sămânță din România. 

    Saaten-Union este prima companie care a introdus hibrizii de grâu, ceea ce reprezintă un lucru deosebit. De ce? Pentru că diferența între soiuri și hibrizi se vede cu ochiul liber. La început chiar și noi am avut rezerve cu privire la hibrizii de grâu, pentru că necesită o tehnologie performantă, ca la carte, trebuie să le dăm tot ce au nevoie ca să ne răsplătească în producție. Am avut însă o surpriză plăcută: dacă în 2015 am vândut undeva în jur de 400 de doze, sezonul trecut s-au vândut 4.000 de doze”, a declarat dr. Viorel Dincă, parte din managementul Saaten-Union în România. Datele furnizate de compania de sămânță vorbesc de o diferență medie de producție de două tone în plus la hectar față de soiuri.

    Succesul hibrizilor de grâu de la Saaten-Union, care are în portofoliu și soiuriu de păioase, a avut în spate și o campanie bună de promovare, nu una agresivă, ci o campanie construită pe loturile demonstrative în fermele clienților. Această decizie de promovare a fost luată tocmai pentru că, de regulă, agricultorii de la noi sunt reticenți cu privire la noile tehnologii și preferă să testeze produsul în primă fază.

    În cadrul evenimentului Ziua Câmpului organizat la Drajna la începutul verii de Saaten-Union și Rapool, fermierii au primit informații despre cei cinci hribrizi de grâu din portofoliul companiei de sămânță. Cei cinci hibrizi de grâu sunt: Hydrock, Hyfi, Hystar, Hyking și Hylux.

    Hyfi și Hystar pot fi comandați pentru campania din toamnă

    O să mă concentrez doar pe Hyfi și Hystar, pentru că sunt comerciali, îi puteți achiziționa prin dealeri sau prin intermediul colegilor de la vânzări. În afară de productivitatea mare pe care o observați, combină excelent timpurietatea cu uniformitatea de maturare a lanului. Sunt de categoria AB, clasa de panificație și au o excelentă toleranță la boli, la fuzarioza spicului, la septorioză”, le-a vorbit fermierilor dr. ing. Viorel Dincă despre cei doi hibrizi de grâu ce se pot comanda pentru campania de toamnă.

    Se seamănă 150 de boabe germinabile pe metrul pătrat

    Specialistul Saaten-Union a oferit informații utile și despre tehnologia de cultură a hibrizilor de grâu.

    Norma de semănat pentru toți hibrizii de grâu se află la 150 boabe germinabile pe metru pătrat, adică la jumătate față de soiuri. Vorbim despre o cantitate de sămânță la hectar de 70-80 kg, deci aveți nevoie de 3 saci comerciali pentru a înființa un hectar cu hibrizi de grâu. Și mai mult de atât, avantajul dintre achiziția seminței și recoltă, cu siguranță se va răsplăti în buzunarul dumneavoastră”, le-a dat asigurări fermierilor dr. ing. Viorel Dincă.

    Un alt avantaj, chiar mai semnificativ decât avantajul potențialului de producție, este cel al rezistenței la factorii de stres. Hibrizii sunt mai rezistenți la condițiile extreme decât soiurile convenționale. Astfel, hibrizii dau rezultate constante de la an la an. Sporul de producție al hibrizilor este crescut inclusiv în cazul terenurilor greu de cultivat, cu tendințe secetoase sau mlăștinoase.

    Rezistența crescută la stres a hibrizilor de grâu se explică prin proprietățile fiziologice dovedite ca fiind superioare din punct de vedere al adaptabilității, proprietăți care acționează începând de la însămânțare până la faza de coacere deplină a boabelor. Acest avantaj se observă preponderent în decursul perioadei de formare și umplere a boabelor, fapt indicat de masa a o mie de boabe (MMB) crescută.

    O altă explicație a creșterii rezistenței la stres este dată de sistemul radicular al hibrizilor de grâu: mai multe experimente au dovedit faptul că în aceleași condiții, hibrizii dezvoltă o rădăcină mai puternică decât părinții sau soiurile convenționale. Datorită acestui fapt, sistemul radicular la hibrizii de grâu pot măsura valori de absorbție prin rădăcină asemănătoare ca la secară, acest lucru însemnând valorificarea mai eficientă a conținutului de apă și nutrienți de către plantă.

    Potrivit reprezentantului Saaten-Union, hibrizii de grâu necesită o atenție deosebită și au nevoie de soluri profunde, cu conținut ridicat de humus. ”Într-un cuvânt, dacă nu ați încercat, vă recomand cu căldură, măcar comparativ. Nu necesită diferențe mari de elemente nutritive, deci fertilizare echilibrată, nu diferă mult față de soiuri”, a concluzionat. dr. ing. Dincă de la Saaten-Union.

    Iată câteva informații despre cei cinci hibrizi de grâu din portofoliul Saaten-Union România:

    Hibridul de grâu Hyfi

    – Combină excelent timpurietatea sa cu maturarea uniformă și rezistența la iernare;
    – Rezistență remarcabilă la boli, în special la Fusarium;
    – Recolte de calitate, destinate panificației;
    – Este un hibrid de grîu foarte timpuriu.

    Hibridul de grâu Hystar

    – Hibrid semitimpuriu de succes, cu randament ridicat de boabe;
    – Pentru producții ridicate și stabile în condiții de secetă;
    – Se pretează foarte bine având cultura premergătoare rapița, însă oferă producții bune și după cultura porumbului;
    – Clasa de panificatie A2.

    Hibridul de grâu Hylux

    – Este un hibrid cu potențial ridicat de producție pentru toate condițiile, lăsând o miriște ușor de prelucrat;
    – Clasa de panificație B;
    – Combină excelent timpurietatea sa cu rezistența la iernare;
    – Hibrid lăudat de majoritatea fermierilor pentru rezistența la Pătarea în ochi a bazei tulpinii de grâu;
    – Calitate bună pentru panificație, cu un nivel ridicat de proteină și un indice de cădere foarte bun.

    Hibrizii de grâu Hydrock și Hyking sunt în prezent în testare în Romania în condițiile anului 2016 -2017. Pentru detalii suplimentare despre produs până la lansarea acestuia puteți lua legătura cu Cornelia Pistol – Product Manager Cereale păioase și leguminoase Saaten-Union, la adresa de e-mail:
    cornelia.pistol@saaten-union.ro.

    Fermierii care doresc să comande hibrizi de grâu pot lua legătura cu reprezentanții Saaten-Union, datele de contact ale acestora pentru fiecare județ fiind disponibile pe site-ul www.saaten-union.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Revoluție în zootehnia românească: Bălțata Românească cu producție de 40 de litri de lapte pe zi Fermierii olandezi își mută fermele în alte țări din cauza resctricțiilor de mediu din Olanda