• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OIERI CARE N-AU ÎNCASAT SUBVENȚIILE. Ionică Nechifor, Romovis: CERERILE SUNT BLOCATE PE TOATE SCHEMELE!

    Andreea Elefterie -

    Fermieri fără niciun ban în cont pentru Campania 2016, deși astăzi – 30 iunie, este ultima zi în care, potrivit Regulamentului European, se mai pot finaliza plățile pe anul trecut! Astfe, deși majoritatea producătorilor agricoli și-au primit banii pentru campania agricolă trecută, o bună parte dintre oieri susțin că nu au primit niciun leu în 2016. Este vorba despre crescătorii de animale care au accesat Măsura 10 Agromediu, Pachetul 8 și cărora Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) le-a blocat toate plățile din cauza imposibilității momentane de a achita banii pentru această măsură.

    Așteptau bani pe mai multe scheme dar nu au primit niciun leu! Este vorba despre fermierii care cresc animale din rase în pericol de abandon și pentru care APIA nu a plătit vreun ban nici pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) și Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ).

    Potrivit secretarului general al Romovis, Ionică Nechifor, fermierii au sesizat că din cauza unei măsuri care nu poate fi plătită sunt blocate la plată toate schemele cerute de crescători pe zootehnie. Producătorii agricoli spun că deja blocajele de la agenția de plăți devin absurde având în vedere că schemele nu au legătură una cu cealaltă și nici măcar nu sunt plătite din același buget.

    ”Fermierii printre care și eu, nu am primit niciun leu din subvenția aferentă anului 2016! Motivul? Măsura 10 Pachetul 8 privind rasele în pericol de abandon.  Faptul ca nu se acceptă importul de date, toți fermierii care au accesat această măsură nu au primit banii pe întreaga cerere, fiind unică. Acum că se ajunge la sfârșitul perioadei de plăți, oierii nu mai au răbdare, ei cred că nu vor mai primi sumele pentru teren, SCZ , ANT deoarece toate sunt blocate!”, a explicat Ionică Nechifor pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Liderul oierilor spune că a cerut explicații și la funcționarii APIA unde a depus cererea unică.  ”Am fost la APIA și se lucrează încă la dosare, le dă eroare în program, spun ei. Asta a fost miercuri. Am revenit astăzi de dimineață și mi-au zis că nu se poate face plata dar nu au știut să ne spună și un motiv concret”, a mai spus Ionică Nechifor.

    Ce presupune măsura pentru care fermierii încasează cu până la 200 de euro ÎN PLUS de la APIA
    Măsura 10 – agromediu și climă, Pachetul 8 este cu aplicabilitate la nivel național și prevede subvenții de  87  euro/UVM/an pentru Ovine,  40 euro/UVM/an pentru Caprine, 200 euro/UVM/an  pentru taurine și bubaline, 200 euro/UVM/an pentru Ecvidee  și 176 euro/UVM/an pentru Porcine.
    Beneficiarii trebuie să asigure o densitate a șeptelului de cel puțin 0,3 UVM/ha (încărcătura se calculează la întregul efectiv de animale din fermă și se raportează la suprafețele de pajişti permanente) și să dețină femele de reproducție de rasă pură locală în pericol de abandon din speciile prevăzute în Program, înscrise în registrul genealogic al rasei – secțiunea principală.
    Iată care sunt rasele în pericol de abandon pentru care fermierii așteaptă banii:
    Ovine – 87 euro/UVM/an Ţigaie cu cap negru de Teleorman

    Raţca (Valahă cu coarne în tirbuşon)

    Karakul de Botoşani

    Merinos Transilvănean

    Merinos de Cluj

    Merinos de Palas

    Țigaie – varietatea ruginie

    Caprine – 40 euro/UVM/an  Carpatina

    Alba de Banat

    Taurine – 200 euro/UVM/an   Sura de Stepă
    Bubaline – 200 euro/UVM/an   Bivolul românesc
    Ecvidee – 200 euro/UVM/an Furioso North Star

    Huţul

    Gidran

    Semigreul românesc

    Shagya Arabă

    Nonius

    Lipiţan

    Porcine – 176 euro/UVM/an Bazna

    Mangalița


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenție specială de la APIA pentru fermele mixte care lucrează teren și au și animale 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control

    Ultimele știri

    Fermierii din Matca s-au unit într-o cooperativă și își fac propria fabrică de procesare a legumelor Republica Moldova și-a triplat exporturile de floarea-soarelui. România, principala destinație Exporturile de cereale prin Portul Constanța au scăzut drastic