EXCLUSIV! CRISTIAN LUNGU, fermier: ”Am RECOLTA BLOCATĂ ÎN CÂMP. Am treierat 20 de hectare și NU POT TRANSPORTA NIMIC!”
Roxana Dobre -Codul roșu de caniculă îi bagă pe fermieri în faliment. O situație absurdă care arată necomunicarea între autorități îi afectează direct pe fermierii care recoltează zilele acestea grânele. După cum Agrointeligența-www.agrointel.ro a semnalat, decizia Companiei de Drumuri de a interzice traficul camioanelor în zilele caniculare lovește direct în producătorii agricoli. Cristian Lungu, fermier din Ilfov ne-a semnalat că din cauza acestei măsuri la momentul actual pierde 102.300 de lei bani pe care trebuia să îi primească astăzi pe producția pe care o are depozitată direct în câmp.
”Problema este la Compania de Drumuri. Am reușit să vorbesc cu Ministrul Agriculturii care a vorbit mai departe cu cel al Transporturilor, dar degeaba. Dar există o excepție care este trecută și în comunicatul lor și acolo scrie clar: excepție fac transporturile la produse provenite din exploatări agricole. Dar absurditatea vine de abia acum pentru că polițiștii interpretează că este vorba doar despre mașinile încărcate cu cereale pe când mașinile vin și goale când se întorc de la descărcat. Eu la momentul la care vorbim am 20 de hectare treierate în câmp adică 66 de tone, evaluate la prima vedere. Ce mă fac eu acum dacă vine ploaia de luni, 77 de litri cum am văzut că au anunțat meteorologii. Câte zile nu mai intru după aceea în câmp și ce face marfa mea supusă intemperiilor? Adică CNADNR-ul face legea în țara asta fără să se aibă în vedere și care sunt repercursiunile? Nimeni nu se riscă și am înțeles de la fermieri din zonă că i-a amendat deja pe mulți dintre transportatori iar sumele sunt uriașe, undeva la 15.000 de lei. Înțeleg că asfaltul se dilată de la caniculă și atunci trebuie să avem grijă la asfalt care se poate recupera oricând dar să nu avem grijă la produsele acestea agricole care se depreciază în câmp. În cazul meu am 66 de tone înmulțit cu 1.550 de lei rezultă 102.300 de lei, bani care la o firmă mică ca a mea înseamnă direct faliment. Pentru că eu trebuie să plătesc inputurile la traderi și unde le scot dacă nu livrez astăzi marfa?”, a declarat astăzi, 1 iulie, Cristian Lungu în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.
Astăzi 1 iulie este a doua de zi în care Compania de Drumuri impune o astfel de restricții. Potrivit unui anunț postat pe site-ul www.cnadnr.ro, în urma avertizării de cod roşu şi portocaliu emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând cu data de 1 iulie, între orele 10.00 – 21.00 vor fi introduse restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată > 7,5 tone, pentru 27 de judeţe: Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Braşov, Covasna, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Botoşani.
Atenție! Fac excepţie următoarele categorii:
- transporturilor de persoane;
- transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
- vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
- transporturi funerare;
- transporturi poştale;
- transporturi de echipamente de prim ajutor;
- transporturi pentru distribuire de carburanţi;
- transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;
- transporturi pentru tractări vehicule avariate;
- transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
- transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
- transporturi apă îmbuteliată;
- transporturi produse provenite din exploatări agricole;
- transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.
Potrivit aceleiași surse, restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere.
Citiți și:
EXCLUSIV! RECOLTE BLOCATE PE CÂMP! Laurențiu Baciu, LAPAR: CINE ÎI DESPĂGUBEȘTE PE FERMIERI?