• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DOCUMENTUL care pune ÎN PERICOL PLATA SUBVENȚIILOR! Comisarul Phil Hogan: ”TREBUIE LUATE DECIZII DIFICILE”

    Roxana Dobre -

    Plata subvențiilor către fermieri are un viitor incert! O schimbare de filosofie în acordarea subvențiilor va muta banii de la subvenționarea terenului, unde România stă cel mai bine, la subvenționarea lanțului ”teren-farfurie”, adică procesare unde țara noastră nu se poate lăuda. Dezbaterile de la nivel european indică faptul că Politica Agricolă Comună va fi foarte curând restructurată din temelii iar bugetul alocat subvențiilor agricole va fi redus substanțial după 2019. Subiectul a fost atins astăzi,7 iulie, în Parlamentul European, și de către comisarul pentru agricultură Phil Hogan.

    În cadrul unui interviu acordat presei olandeze, citat de Politico, ministrul olandez Martijn van Dam afirmă că reducerea bugetului alocat Politicii Agricole Comune – 58 miliarde euro anual – este inevitabilă din cauza pierderii contribuțiilor britanice la bugetul comunitar după Brexit. Aceasta înseamnă, dacă sistemul de alocări nu se schimbă, că fermierii vor trebui să facă mult mai mult, pentru a încasa subvenții mai mici.

    ”Știu că nu toți colegii mei sunt dispuși să afirme asta, dar sunt convins că toți știu că situația este inevitabilă”, afirmă Martijn van Dam, care va părăsi poziția de ministru după ce Olanda va forma un nou guvern. Pe de o parte, plecarea Marii Britanii din UE va avea drept consecință diminuarea bugetul comunitar cu aproximativ 12 miliarde euro după 2019.

    Pe de altă parte, Bugetul alocat Politicii Agricole Comune (PAC) reprezintă aproximativ 40% din bugetul UE, deci responsabilii din domeniul agriculturii știu că sunt primii vizați de reduceri.

    Document în care propune reducerea fondurilor alocate PAC cu 50%

    Discuții sensibile referitoare la structura noului buget deja au demarat – președintele PE, Antonio Tajani, a finalizat un document în care propune reducerea fondurilor alocate PAC cu 50%, provocând reacții vehemente ale reprezentanților grupurilor de fermieri și ale aliaților acestora.

    Lobby-iștii COPA-COGECA au contra-atacat, cerând suplimentarea fondurilor PAC în scopul de a proteja ”moștenirea gastronomică a Europei și cele 10 milioane de locuri de muncă asigurate de agricultură”.

    Despre acest document a vorbit astăzi și comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, cel care a atras atenția că acesta este doar un ”act de refecție” și în final decizia privind bugetul european aparține statelor membre și Parlamentului European. ”(…) Desigur că există și probleme la nivelul UE. Și anume decizia Marii Britanii să părăsească Uniunea și consecințele acestei decizii asupra bugetului europen și noul aranjament comercial care se va aplica. Săptămâna trecut în documentul în documentul de reflecție a Comisiei privind viitorul fondurilor europene s-a arătat că va exista un minus în finanțele europene care trebuie recunoscut după Brexit. Și vor trebui luate decizii dificile legate de fonduri. Îmi dau seama că acel document și unul dintre scenariile prezentate sunt motive de îngrijorare dar este o document de reflecție care trebuie să includă toate opțiunile posibile. În acest context, este inevitabil ca documentul să se ocupe în special de reforma celor două mari domenii de chletuieli: agricultură și coeziune. Dar trebuie să subliniez că documentul spune clar că niciun program sau instrument sprijinit de bugetul UE nu ar trebui exclus din testul plus valorii europene. Documentul recunoaște rolul foarte valoros reprezentat de UE pentru a ajuta un sector agricol dinamic cu aproximativ 400 de miliarde de euro, în perioada 2014-2020 și care are un efect de redistribuire semnificativ.  Mai mult, documentul reflectă și importanța politicii de durabilitate europene și recunoaște că fermierii asigură alimente stabile și de bună calitate. Desigur că putem face mai mult iar documentul recunoaște că comunitățile rurale sunt necesare pentru a asigura durabilitatea marii majorități a teritoriului UE”, a punctat astăzi, vineri – 7 iulie, Phil Hogan.

    Acesta recunoaște că ieșirea Marii Britanii din UE schimbă ”situația actuală”. ”Având în vedere că ieșirea Marii Britanii schimbă situația actuală, documentul de reflecție trebuie să stimuleze alte dezbateri legate de viitoarea direcție a bugetului UE și cum s-ar putea utiliza acesta. În această privință trebuie reamintit că este doar un document de reflecție și nu sunt discuțiile legate de bugetul multianual. Dezbaterea acestui document va continua în aceste zile și Comisia va ține cont de toate reacțiile și răspunsurile pe care le vom primi la momentul potrivit dar vreau să vă asigur că statele membre și Parlamentul vor avea în ultimă instanță decizia asupra bugetului european”, a mai subliniat oficialul european.

    Ce ar înseamna subvenționarea lanțului ”fermă – farfurie”?

    Toate schimbările ar veni din partea Olandei, care este al doilea cel mai mare exportator mondial de hrană, având vânzări de 94 miliarde euro pe piețele mondiale în 2016. Olanda împinge Bruxelles-ul să orienteze PAC către producția de hrană, nu de produse agricole de bază, ministrul olandez afirmând că are sens ca UE să reglementeze întreg lanțul ”fermă-farfurie”.

    Poziția ministrului olandez al Agriculturii este neobișnuită în condițiile în care fermierii consideră sacrosante subvențiile la hectar, mai ales că, în multe cazuri, acestea țin practic în viață mulți agricultori.

    Ministrul olandez al Agriculturii indică însă 3 probleme fundamentale pe care actualul sistem de plăți directe le provoacă agriculturilor comunitare :

    ”Va fi, cu siguranță, o dezbatere foarte aprinsă în următorul an și jumătate în Europa pentru că suntem în fața unor alegeri foarte importante, iar alegerile înseamnă schimbare”, afirmă ministrul olandez al Agriculturii.

    În fața tuturor acestor dezbateri și schimbări România pare invizibilă iar conducerea Ministerului Agriculturii nu a abordat până în prezent vreo discuție legată de viitorul plăților directe sau despre vreun punct de vedere pe care l-ar fi transmis la Bruxelles.

    Sursă selectivă: www.cursdeguvernare.ro 


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial