• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREȚUL GRÂULUI – mai mic decât ÎN IULIE ANUL TRECUT. Laurențiu Baciu, LAPAR: ”SUNTEM NEMULȚUMIȚI DE SITUAȚIE!”

    Andreea Elefterie -

    În plin seceriș, fermierii s-au trezit că prețurile la cereale sunt chiar sub nivelul celor de anul trecut. Dacă în campania trecută, în Călărași, spre exemplu, grâul era cumpărat și cu 0,72 de lei, acum agricultorii primesc între 0,61 și 0,63 pe kilogramul de boabe comercializat în această perioadă.

    La MADR, centralizarea datelor de pe piețele reprezentative…a luat vacanță

    Fix când aveau nevoie mai mult de informație, pe site-ul MADR, cei care colectau săptămânal prețurile de pe piețele reprezentantive de cereale din România au intrat…în vacanță. Dacă până de curând se făceau actualizări săptămânale la tabelul cu prețuri medii pentru grâu, orz sau porumb, acum ultimele prețuri postate datează din 14 iunie.

    În acest context, fermierii nu știu încotro să o apuce pentru a afla care sunt prețurile de pe piața cerealelor din România. Analizează bursele internaționale, dar fără folos: când traderii sau intermediarii vin să le preia producția, prețul oferit este mult sub ceea ce figurează ca preț pentru grâul de la Paris sau chiar din Ungaria.

    Situația îi nemulțumește pe fermieri, spune președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu. Agricultorul din județul Bacău spune că ceea ce primesc acum fermierii nu ține cont nici de investiție, nici de calitate și nici de situația la nivel național.

    Informațiile le avem și noi de pe la bursă, de pe la traderi. Lucrurile nu stau tocmai bine pentru producători. Adevărul ăsta este. Iar prețurile, văd că pe piață se formează fără să țină cont de cheltuieli, de realitățile din teren, ceea ce nu face nimic altceva decât să ne îngreuneze nouă situația, producătorilor. Nu suntem mulțumiți, dar nici nu avem încotro. Nu avem nici altă variantă”, a declarat președintele LAPAR pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    La fel de intrigat de situație s-a arătat și președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru. Agricultorul din Chiselet, județul Călărași, a subliniat că în acest moment, fermierii vând grâu de panificație la preț de grâu furajer.

    La nivel de țară, prețul grâului se stabilește în funcție de transportul către port, de distanță, pentru că România face export mare de grâne. În general, în Moldova, dar și în partea de vest, pe Timiș, grâul este mai ieftin. Noi fiind foarte aproape de port, dacă ăsta este prețul – 61-63 de bani pe kilogram, în toată Europa cotațiile la grâu cu destinația furaj are prețul ăsta. Dăm grâu de panificație la prețul de grâu de furaj”, ne-a declarat Emil Dumitru.

    Prețurile, pe de o parte, sunt mai mici decât prețurile de anul trecut. Pe de altă parte, având în vedere că acele contracte în care sunt prevăzute doar obligații, nu este în regulă. Ce să vă spun? Fermierii sunt absolut nemulțumiți și se simt nereprezentați de modul în care se formează prețul și, de la o zi la alta, primim alte prețuri”, a adăugat președintele Pro Agro.

    Fermierul a vorbit în continuare despre nevoia de predictibilitate a prețurilor și de o verificare a formării acestora, pentru a evita ca traderii să fie singurii care beneficiază de o majorare a profitului, în condițiile în care producătorii agricoli sunt cei care își asumă toate riscurile ce le presupune producția.

    Eu înțeleg că există tendința ca în România să se facă speculă pe ce înseamnă producție agricolă, dar cred că ar trebui să existe o predictibilitate, pentru că un trader are semnat un contract de acum câteva luni de zile, poate de la începutul anului și știe exact ce volum de marfă va tranzacționa și la ce sume. Ori jocurile astea de prețuri pe care i le oferă fermierului în fiecare zi, ba mai mic, ba un pic mai mare, mie mi se pare că este neserios și chiar ar necesita o analiză foarte serioasă din partea celor care au atribuții, să vadă cum se formează prețul. Pentru că altfel, cel care are toate riscurile producției, fermierul, nu face altceva decât să mărească profitul comerciantului, cu toate că el are toate riscurile producției”, ne-a mai spus Emil Dumitru.

    Președintele Federației Naționale Pro Agro a subliniat și faptul că OIPA Cereale trebuie să susțină fermierii și să nu se meargă în continuare pe aceleași principii ca acum aproape două decenii. „Nu se poate să mergem în anul 2017 în același timp ca la începutul anilor 2000. Este clar că de data aceasta, fără să cauționez în vreun fel Ministerul Agriculturii, incapacitatea vine din rândul OIPA de cereale și trebuie să dea socoteală în fața fermierilor dacă ei doresc cu adevărat ca fermierul român să fie protejat și să-i fie susținute interesele”, a subliniat președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Pe piețele internaționale, fluctuațiile la grâu sunt mici în această perioadă. Conform Agritel, ieri, vineri – 7 iulie, Bursa Euronext – MATIF Paris afișa pentru grâu o cotație de 179 euro pe tona contractată acum și livrată în septembrie.

    Peste Ocean, situaţia e alta. La bursa din Chicago, din cauza zvonurilor legate de recoltele scăzute din SUA şi a vremii secetoase, preţul grâului, pe contractele futures, a urcat la 180 euro pe tonă. Este cel mai mare preţ din ultimii doi ani.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor