• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de rapiță: producții și prețuri pe tonă pentru fermierii români

    Andreea Elefterie -

    Fermierii au pariat pe rapiță în acest an iar dacă în unele exploatații agricole au fost înregistrate producții record, în altele fermierii au avut rezultate ”satisfăcătoare”. Reporterii Agrointeligența au vorbit cu o parte dintre agricultorii în ale căror exploatații campania este chiar pe sfârșite și au aflat ce producție au obținut la hectar dar și care sunt prețurile cu care au reușit să vândă rapița.

    Ștefan Stănescu a reușit să scoată o producție record la rapiță în 2017. Folosirea aplicației AgriSo de monitorizare și management în fermă, soft dezvoltat împreună cu vărul său, Mihai Stănescu, a crescut semnificativ anul acesta producțiile obținute pe hectar. Ștefan Stănescu, cel care este și asociat la ferma Agromec Vișina, o afacere cu 3.600 de hectare din județul Olt, a obținut o producție de 6 tone pe hectar la rapiță, pe anumite sole.

    ”Noi estimăm o medie de peste 4,6 tone la hectar pe 1.015 hectare de rapiță. În care am testat cam toți hibrizii de top care sunt acum în piață și avem deja doi hibrizi la care am obținut rezultate în anumite sole și de peste 6 tone la hectar. Este vorba despre Hybrirock de la KWS și DK Exstorm de la Monsanto”, a explicat Ștefan Stănescu, unul dintre asociații de la Agromec Vișina și co-fondatorul AgriSo.

    În privința tehnologiei aplicate, Ștefan Stănescu spune că nu are un secret anume față de restul fermierilor dar utilizarea aplicației AgriSo ”face diferența”.

    ”Am folosit o tehnologie normală, am semănat până în data de 10 septembrie toată suprafața de 1.015 hectare, am avut în toamnă 250 de  complexe 18:46 (fertilizat cu îngrășăminte starter – n.r), un tratament cu Galera (erbicid postemergent – n.r) și Agil (erbicit postemergent – n.r) tot în toamnă, în primăvară 250 de uree (250 kg uree/ha – n.r) și apoi cu 120 de azot. Și încă două tratamente cu foliar, bor și sulf. Și cam acesta a fost tot secretul. Dar, v-am spus, ne-a ajutat tehnologia pentru că avem semănători foarte performante care seamănă variabil și un lucru care face diferența, aici sunt detaliile prin care fermierii pot obține producții mari. Am aplicat variabil și semințele, cantitatea de sămânță la hectar în zonele mai slabe și respectiv mai bune. Și apoi am aplicat variabil și inputurile respectiv fertilizarea, acolo unde aveam un număr mai mare de plante la hectar am aplicat mai mult îngrășământ decât în zona unde aveam un număr mai mic la hectar. Și acest lucru ne-a ajutat destul de mult”, a mai punctat Ștefan Stănescu, pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

    În privința prețului obținut pe tona de rapiță, acesta spune că deja a vândut primele tone la un preț rezonabil. ”La acest moment vindem rapița către Alcedo cu 1.530 de lei pe tonă”, a subliniat Ștefan Stănescu.

    Constanța. În ferma lui Gheorghe Albu producția la rapiță a fost mai mică față de anul trecut

    În ferma din comuna Cobadin, satul Viișoara a lui Gheorghe Albu anul acesta s-a obținut o producție medie de 3.500 kg/ha la rapiță, mai mică față de anul trecut.

    ”Anul acesta a fost o producție mai mică decât anul trecut, din cauza condițiilor proaste din toamnă. De aceea am și pus suprafață mai mică comparativ cu anul trecut, când am avut aproape 800 ha, anul acesta doar 550 ha, pe considerentul că în toamnă precipitațiile au venit târziu și au fost condiții optime de semănat abia spre sfârșitul lunii septembrie și asta este și justificarea unei suprafețe mai mici ca anul trecut, dar și justificarea unei producții mai mici ca anul trecut”, a subliniat fermierul din Constanța.

    Fermierul a vândut din producție doar o parte pentru achitarea datoriilor cheltuite pentru recoltarea producției. ”Am valorificat de am mai plătit din datorii și din motorină și am zis că rapița, dacă nu se valorifică când e campanie, e mai greu să obții ulterior un preț mai bun, dar grâul deocamdată trebuie păstrat dacă e și grâu bun de panificație”, a mai spus Gheorghe Albu.

    Olt. Fermierul Ilie Popescu a obținut peste 4,5 tone la rapiță

    Ilie Popescu este unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din județul Olt. Producătorul agricol spune că este foarte mulțumit de producțiile din acest an despre care spune că ușurință că pentru ferma sa a fost ”cel mai prolific an”.  Ilie Popescu ne-a declarat că la rapiță producția a fost de peste 4,5 tone/ha.

    Dacă în privința grâului media producției coincide cu restul zonelor din sudul țării în cazul rapiței rezultatele din ferma lui Ilie Popescu le depășesc cu mult pe cele ale colegilor fermieri din zonă care au obținut circa 3.000-3.500 de kilograme pe hectar.

    ”Am ieșit peste 4,5 tone/ha la rapiță iar prețurile în zonă sunt între 1.500-1.600 de lei la rapiță”, ne-a mai spus fermierul din Olt.

    Călărași. În ferma lui Emil Dumitru grindina a afectat rapița dar media pe fermă a fost de 3.300 kilograme/ha

    Emil Dumitru lucrează în comuna Chiselet din județul Călărași 170 de hectare de teren agricol din care 36 de hectare sunt însămânțate cu rapiță. Despre anul 2017 spune producția a afectată mai mult de 25 la sută după ce săptămâna trecută o furtună însoțită de grindină a reușit să distrugă în doar câteva minute munca de un an întreg a fermierului din Călărași.

    ”Noi am terminat deja de recoltat rapița. Am pierdut din cauza vremii o cantitate însemnată la hectar. Pe o solă de 14 hectare nu am recoltat mai mult de 2.200 de kilograme pe hectar. Dar media pe fermă o avem unde la 3.300 de kilograme pe hectar dar din păcate cu toate eforturile noastre pe care le-am făcut pentru cultura aceasta nu am reușit să scoatem mai mult tocmai din cauza gridinei. Dar nu este o producție slabă”, a explicat Emil Dumitru pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Tânărul fermier ne-a mai spus că în privința hibrizilor folosiți a mers pe cei de la compania Pioneer.  ”Eu sunt așa un fermier mic și puțin conservator și mereu îmi aleg hibrizii cu care am mai lucrat. Este vorba despre un hibrid de la Pioneer, PT234, care s-a comportat bine până la incidentul acesta climatic cu grindina unde sigur că orice hibrid nu avea cum să reziste. Deci folosim în ferma noastră hibrizi de la Pioneer dar sigur că nu este exclus ca pe viitor să folosim și produse de la Dekalb să vedem cum se comportă”, ne-a mai spus Emil Dumitru.

    Fermierul din Călărași a vândut deja producția de rapiță din acest an la Expur, o fabrică producătoare de ulei vegetal din Urziceni.

    ”Nu este niciun secret că lucrăm cu un procesator local din Ialomița este vorba despre Expur iar noi am contractat rapița undeva în luna mai a acestui an, cu 1.583 de lei/tona. Eu crezând că leul nostru se va aprecia dar din păcate după criza politică am regretat că nu am făcut contractul în euro dar asta este nu am putut să prevăd că poate exista fluctuații de curs valutar de această manieră”, a mai spus Emil Dumitru.

    Acesta ne-a mai declarat că în anul agricol care se apropie vrea să își extindă suprafața agricolă lucrată.

    ”Eu îmi doresc să extind și suprafața pe care ferma o deține dar asta ține foarte mult de modul în care vom reuși să identificăm potențiali doritori să ne acorde terenul în arendă. În privința suprafeței pe care vrem să o însămânțăm cu rapiță, după cum știți aceasta este o cultură care presupune un anumit ciclu de rotație. În plus trebuie să gestionăm foarte bine bolile foliare ale rapiței, și ați văzut că anul acesta s-a vorbit foarte des de screlotinia, și eu cred o vom semăna în asolament cu grâul și orzul. Probabil mai mult decât anul acesta adică undeva la 47 de hectare. Dar, după cum am spus, o să fie nevoie să fim extrem de atenți tocmai de aceea am început încă de pe acum să pregătim terenul. Adică pentru noi e muncă continuă, nici nu am terminat de recoltat unele culturi că am și început pregătirea terenurlui pentru altele”, ne-a mai spus Emil Dumitru.

    Ilfov. An mai slăbuț față de 2016 în ferma lui Ilie Dan

    Fermierul Ilie Dan, președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice – Ilfov și vicepreședinte LAPAR, cultivă 550 de hectare de teren din care 140 ha le-a avut însămânțate numai cu rapiță. Despre producție fermierul ilfovean spune că media obținută pe hectar în acest an este de  3.300-3.500 kg în scădere față de anul trecut când în ferma sa s-au obținut 4.100 de kilograme la hectar.

    ”Anul acesta a fost mai slăbuț și văd că încă se anunță ploi și vijelii ceea ce ne încurcă recoltatul”, a declarat Ilie Dan pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    În privința prețului, Ilie Dan spune că este mulțumitor dar mare problemă din acest an este cea a mașinilor care ridică producția, acestea fiind insuficente. ”Deocamdată am vândut ce am putut iar prețul este de 1.540-1.590 lei/tonă. Merge greu recoltatul iar mașinile care ridică producția vin la fel de greu. Eu am contract cu Comfert dar chiar ieri (11 iulie – n.r) m-am dus și am făcut cu altă firmă Baywa un alt contract. O să ajungem la divergențe. Am spus că nu pot să execut contractul din cauza faptului că nu vine să ia masa. Se scutură rapița în lan și eu nu am cui să o livrez. Nu pot să o livrez, că nu trimit mașini”, a adăugat fermierul din Ilfov.

    În privința hibrizilor pe care a mers aceștia sunt de la firma Monsanto. ”Am ales DK Impression CL, DK Excellium și DK Exstorm dar nu am ținut un grafic să văd cât au scos fiecare. Spre exemplu la DK Impression CL am obținut 3.500 de kilograme pe hectar dar celelalte sunt mai slăbuțe”, a mai punctat Ilie Dan.

    În noul an agricol fermierul ilfovean vrea să restrângă suprafața însămânțată cu rapiță până la 100 de ha. ”În primul rând trebuie să restrângem pentru că avem rotația culturilor și de aceea scădem de la 140 ha la 100 de ha”, ne-a mai spus fermierul din Ilfov.

    Rapița se află printre culturile-vedetă în acest an agricol. În ultimii ani această cultură oleaginoasă a câștigat teren în România fermierii fiind încurajați de prețurile de valorificare bune. Tot mai mulți agricultori își măresc suprafețele cultivate an de an cu rapiță iar o estimare internă a companiei Pioneer arată că, numai în toamna anului 2016 au fost semănate în jur de 750.000 de hectare de rapiță, dintre care în jur de 200.000 de hectare cu genetică Pioneer.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!