GLUTENUL – eliminat din GRADAREA GRÂULUI. Reacția unui FERMIER REVOLTAT: Traderii vor profita de situație!
Roxana Dobre -Noul Manual de gradare a grâului îi nemulțumește pe fermieri. Decizia Ministerului Agriculturii de a scoate glutenul din elementele de gradare pentru semințele de consum i-a intrigat pe unii producători agricoli care spun că regulile nu se schimbă în timpului jocului iar aceste modificări fac mai mult rău de cât bine fermierilor.
Fermierul Vasile Stanciu din comuna Băneasa, județul Galați, este foc și pară de când a auzit de decizia Ministerului Agriculturii de elimina glutenul din manualui de gradare a semințelor de consum.
”De ce nu apare glutenul în calitatea grâului de panificație? E o scăpare a Ministerului? E o șmecherie? Că ăsta ne îngroapă pe noi, glutenul. Am sunat azi la doamna Elena Tatomir (Director General, Direcția Generală Politici Agricole și Strategii din cadrul Ministerul Agriculturii n.r). A promis că mă mai sună, dar nu m-a mai sunat, mâine îl sun pe ministru. Corect este, dacă presa poate să îi întrebe ce are glutenul? Traderii ne cer minim 25% la gluten, restul sunt bune. Glutenul nu e necesar? De ce ne mai impun comercianții?”, ne-a sesizat foarte supărat fermierul gălățean.
Supărare producătorului agricol este cu atât mai mare cu cât de la minister a fost dat ordin clar și pentru folosirea unui contract-cadru pe piața cerealelor, decizie ce a venit prea târziu, spune el.
”În cadrul Ministerului Agriculturii e un proiect de ordonanță de urgență, în care spune că vor reglementa vânzările. Și spune așa la sfârșitul proiectului, că după aprobarea ordonaței de urgență, ministrul agriculturii va emite un ordin și va elabora un contract cadru. Eu am întrebat: de ce v-ați trezit acum? Vă treziți întotdeauna în urmă, când campania a început și voi nici nu ați dat așa ordonanța. Au trecut 10 zile de când e afișat. Deci o dați sau nu dați? I-am întrebat: credeți că traderii aceștia care iau cereale vor ține cont de contractul-cadru? Fiecare face contractul cum vrea. Pot ei să impună un contract cadru? Asta e întrebarea. Cum domnule, dacă proverbul ăla bătrânesc spune: să faci iarna car și vara sanie. Acum când am început campania dai niște ordine, mari proiecte de ordonanță de urgență? Trebuia cu o lună, două înainte. Pe noi nu ne ajută cu nimic. E apă de ploaie. Cu ce să ne mai ajute acum? Majoritatea am încheiat contracte și pentru floare și pentru porumb și pentru mazăre, și pentru grâu”, a mai punctat fermierul din Galați.
Traderii se folosesc de orice vulnerabilitate a fermierilor
Fermierul Vasile Stanciu se teme că pe viitor traderii se vor folosi de ”schema Glutenul” pentru a scădea prețul de achiziție de la fermieri. Adică fără o gradare obligatorie, ei pot impune fermierului chiar peste 25 nivelul de gluten cât era prevăzut în vechiul manual de gradare a semințelor de consum.
”(…) Ca să ne îngroape cu prețul, ne țin de ani de zile cu un preț cum vor ei. Deci prețul ăsta bate pasul pe loc de ani de zile. Ca să ne îngroape…… și unde văd că e punctul slab, îl măresc. Nu putem obține 25 cât vor ei, 24, 23 la gluten. Ajunge la 22, ajunge la 23. Glutenul ne omoară, că ăsta știe că e mai puțin realizabil și pe ăsta îl bagă la înaintare. Nu știu, ori a fost o misiune, ori a fost ceva intenționat, ori au o legătură cu traderii, au ceva. Nu știu. Unii spun că glutenul e toxic, unii spun că panificația vrea gluten. Care e adevărul? Noroc că noi contractele le-am făcut cu gluten. Ce? Acum renunță ei (traderii n.r) în baza ordinului ministrului? Să nu ne mai ia glutenul în considerare? ”, mai spune producătorul agricol.
Fermierul gălățean recunoaște că diferența de preț între grâul de panificație și cel furajer nu este mare dar că traderii se folosesc de orice vulnerabilitate a fermierului pentru a scădea prețul la produsele cumpărate de la agricultori.
”Diferența poate să însemne 20 de bani, 40 de bani. Grâul furajer produce. Chiar dacă nu e de panificație, poate să aibă producție. Considerăm că diferența este minoră. E același grâu. Eu Glossa pe care îl pun, pune și unul și altul. Dar la altul face gluten și la mine nu face. E același grâu. Un grâu din afară, soiuri care produc, dar nu au gluten de panificație. Da, să modifice ordinul, să spună care e minimul la gluten sau maximul. V-am spus, cei care ne cumpără unde prind punctul slab, acolo ne lovesc. Ei așteaptă să ne prindă cu ceva să poată să micșoreze prețul, să reducă din preț”, mai spune cu amărăciune agricultorul.
Producătorul agricol lucrează 430 ha de teren agricol, în arendă și în proprietate. Are 200 ha cu grâu, 120 ha cu floarea-soarelui, 46 ha cu mazăre și 58-60 ha cu porumb.
”Până acum am început recoltatul la grâu, abia am recoltat vreo 20 ha. În medie, până în 4.500 de kilograme aici, dar să vedem mai departe. Contract am făcut, dar contractul este de 0,56 lei la cel furajer și 0,58 de lei la cel de panificație. Și am ajuns la înțelegere, cu mare greutate să fie glutenul minim 23, să fie peste 12 proteina, peste 77 greutatea hectolitrică, are 78, nu se pune problema aici. Dar prețul ne îngroapă, pentru că, chiar la 4.500 de kilograme, cu 0,58 lei nu scoatem nici cheltuielile. Am avut cheltuieli 2.000 lei numai inputurile și sămânța. Nu mai punem arătura, discuitura și semănatul și munca cu îngrășămintele. La 200 ha, am folosit 180 tone de îngrășăminte brute și 60 și ceva de tone de sămânță. Numai asta, manevrarea lor. Ieșim în pierdere. Prețul ne îngroapă”, ne-a mai împărtășit fermierul
Vă reamintim că în Monitorul Oficial al României nr. 537 din 10 iulie 2017 a fost publicat Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 228/2017 privind aprobarea Manualului de gradare pentru semințele de consum.
Manualul de gradare are rolul de a servi drept instrument de lucru pentru gradatori și cuprinde informații ce oferă posibilitatea stabilirii calității reale a semințelor de consum depozitate.
Potrivit Manualului de gradare pentru semințele de consum, la grâu sunt alocate 3 grade, după cum urmează:
BURSA GRÂULUI. Producții la hectar și PREȚURI OBȚINUTE de FERMIERI în ACEST AN!