Soluții pentru grădinăŞtiri agricole

SOIUL DE MĂR care I-A DEZAMĂGIT pe pomicultori: Au defrișat livada și AU PIERDUT BANII INVESTIȚI!

Soiul de măr pe care pomicultorii români trebuie să îl scoată definitiv din livadă și de care trebuie să ”uite” pentru totdeauna. Este avertismentul prof. univ. dr. Florin Stănică, prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, care le-a recomandat pomicultorilor reuniți joi, 13 iulie, la un eveniment organizat de Bayer, să evite soiul Dalinco adus din Franța! 

”Soiul de care n-aș fi vrut să pomenesc, un soi străin cu sensibilitate la focul bacterian de care trebuie să uite România. În exploatația unde suntem prezenți astăzi avem 3 soiuri de măr cu rezistență genetică la rapăn: Goldrus, un soi american sensibil la făinare – și le mulțumim partenerilor de la Bayer că au reușit să îl scoată la lumină datorită produselor deosebite pe care le au, al doilea soi este soiul Topaz și al treilea soi pe care nu aș fi vrut să vi-l pomenesc un soi franțuzesc pe care noi nu l-am testat în prealabil, Dalinco și care ne-a fost furnizat de către pepinieristul Davodeau Ligonnière, spunându-ne că este un soi extraordinar”, a declarat profesorul Stănică în cadrul evenimentului organizat de Bayer la Domnești, județul Argeș.

Soi foarte sensibil la focul bacterian

Despre soiul Dalinco creat în Olanda și popularizat la noi printr-o pepinieră franțuzească, Florin Stănică spune că s-a dovedit foarte sensibil la focul bacterian iar producția oferită a fost slabă.

”În ciuda așteptărilor pe care le promitea, acest soi se pare că nu a fost deloc productiv, ba, mai mult, proprietarii au așteptat terminarea proiectului pentru a putea desființa suprafața cu acest soi. S-a dovedit a fi foarte sensibil la focul bacterian și pomicultorul în a cărui livadă ne aflăm astăzi s-a chinuit cu el vreo 5 ani de zile până s-a încheiat proiectul și a putut să defrișeze în sfârșit cei 700-800 de pomi pe care i-a avut din soiul Dalinco. Sigur că banii nu au fost amortizați pentru acest soi, așa că a fost o pierdere în a-i planta”, a mai spus prof. univ.dr. Florin Stănică.

Specialistul a subliniat că pentru toate soiurile amintite a fost folosită aceeași tehnologie la plantare, iar cantitatea de îngrășăminte a fost egală pentru fiecare soi.

”Deci uitați pentru România de acest soi numit Dalinco, un soi de toamnă produs în Franța și care nu mai are ce să caute în România. Asta este lipsa dacă vreți, a experimentării înaintea înființării unei plantații”, i-a sfătuit prof. univ. dr. Florin Stănică pe pomicultorii prezenți la eveniment.

Compania Bayer a organizat joi, 13 iulie, un eveniment dedicat pomiculturii și soluțiilor pe care le are în portofoliu și care pot veni în sprijinul cultivatorilor de pomi fructiferi. Reuniunea cu fermierii a avut loc în Domnești, în județul Argeș și a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook Agrointeligența și pe site-ul www.agrointel.ro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Detin un teren de 2 ha in Prahova,ingradit integral cu gard inalt de 2m. Am luat portaltoi de mirobolan de la o pepiniera si altoi de la statiunea Baneasa. I-am altoit cu 3 soiuri de cais :Rares,Viorica si Carmela.Am cumparat un tractoras U445 (desi nu-si merita investitia pentru 2 ha) sa nu depind de nimeni si am infiintat o livada fara fonduri europene la care in realitate as fi avut acces doar teoretic, ca majoritatea tinerilor din Romania
    Am muncit mult ca sa imi realizez investitia.Am avut mare incredere in schimb in soiurile romanesti mai sus amintite, la care daca te documentezi,vei vedea ce caracteristici performante au. Am aplicat toatemasurile agro-fitosanitare specifice si cu toate ca ma pricep foarte bine in acest domeniu m-amconsultat si cu alti specialisti de marca din pomicultura. Dupa 4 ani, de la plantare, am obtinut o productie record si cantitativ si calitativ.Auvenit sa vada livada specialisti,care au declarat ca ,,nici in Spania cand am fost in schimb de experienta nu am vazut asa ceva”.Dar euforia nu a durat decat un an de productie,pentru ca performantele soiuri romanesti obtinute la Baneasa,rezistente la boli,pretabile la oexpluatare bio etc.,nu a fost decat un fiasco. In 2-3 ani a trebuit sa tai toata livada din cauza atacurilor de plum pox virus si monillia,boli la care soiurile respective ar fi trebuit sa fie rezistente genetic.Cam in acelas timp ,un alt intreprinzator,(avand 4 ha)pe care deabia anul trecut l-am cunoscut,la cativa km de mine, a patit exact la fel, cu aceleasi soiuri.De munca mea s-a ales praful,dar acum am lrmne de foc .V-am povestit asta pentru ca saiturile cu caracteristicile soiurilor respective sunt inca la locul lor si nu vreau ca si altii sa treaca prin ce am trecut eu .

  2. ma intreb, oare unde a testat soiul Dalinco, domnul profesor de de la USAMV Bucuresti. Oare la Baneasa City Center, unde aveau ei odata ferma pomicola….?!!

Scrie un comentariu