• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OIERII, CHEMAȚI la MINISTERUL AGRICULTURII. Ionică Nechifor, ROMOVIS: ”AM RĂMAS UIMIT!”

    Roxana Dobre -

    Oierii, chemați la București, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: întâlnire a liderilor crescătorilor de ovine cu ministrul Petre Daea. Motivul este unul ”de bine” pentru sectorul creșterii ovinelor.

    Subvenția care va fi acordată pentru kilogramul de lână vândut este de interes pentru oieri iar Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Moldoovis și secretar general al Romovis îi îndeamnă pe acești să nu o mai arunce. Liderul oierilor s-a întâlnit miercuri dimineaţă cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru a discuta despre sprijinul de 1 leu per kilogramul de lână şi despre centrele de colectare şi procesare a lânii.

    “Efectul sprijinului de un leu per kilogramul de lână va fi acela că lâna nu se va mai arunca. Chiar dacă fermierii care au primit deja ajutorul de minimis pentru altceva nu îl vor primi şi pe cel de lână nici ei nu vor mai arunca lâna pentru că o vor valorifica. La întâlnirea din această dimineaţă cu domnul ministru Daea, de la ora 7.00, ne-a fost pus în faţă un proiect complet care cuprinde trei părţi, prima parte este acest sprijin de un leu per kilogram, a doua fază este cea a centrelor de colectare şi de reînfiinţare a daracelor, iar a treia fază este cea a procesării pentru a face lână pentru industria textilă şi lână pentru industria construcţiilor, pentru izolaţii şi îndiguiri. Eu am fost uimit să văd cât de complet este acest proiect al domnului ministru”, a declarat Ionică Nechifor.

    Potrivit liderului crescătorilor de ovine din judeţul Botoşani, care este şi secretar general al asociaţiei Romovis, proiectul guvernanţilor prevede accesarea de fonduri europene şi a viitorului fond suveran de investiţii pentru ca statul să intre cu o cotă de participare de 49% cu cooperativele agricole sau cu firmele private care vor să investească în unităţi de procesare a lânii.

    “Eu i-am propus domnului ministru ca la Botoşani Staţiunea de Cercetare să fie zona în care să se atragă acest tip de investiţii pentru că ea aparţine statului şi, potrivit proiectului ministrului, statul ar trebui să vină cu o cotă de participare de 49% constând în spaţii de lucru şi utilajele de procesare, iar cooperativa agricolă, firma, entitatea cu care se va asocia să vină cu 51% capitalul necesar rulajului, promovării şi vânzării produsului finit. În proiect mai scrie că entitatea care se asociază cu statul are termen 10 ani să ramburseze statului banii pentru cota de 49% pentru a rămâne cu toată afacerea”, a completat Ionică Nechifor.

    Acesta a precizat că va încerca să-i convingă pe fermierii botoşăneni să se unească într-o astfel de cooperativă şi să acceseze această oportunitate pentru a crea în judeţ o unitate de procesare a lânii şi pentru a transforma o materie primă care cauza doar pierderi într-un produs finit care va aduce plus valoare economică.

    Le recomand fermierilor să stocheze lâna, să o îmbaloteze pentru că aşa stă cel mai bine, pentru că plata ajutorului de minimis de 1 leu per kilogram se va face anul viitor în iulie, la cererea noastră, pentru a prinde şi producţia lui 2018. Până atunci este timp suficient să se pună la punct centrele de colectare a lânii, iar de anul viitor, după ce va fi preluată lâna, să se finalizeze şi acele spaţii de procesare”, a concluzionat Nechifor.

    Vă reamintim că în ședința Guvernului din 13 iulie, a fost aprobat un nou ajutor de minimis pentru sectorul de creștere a ovinelor. Noua schemă de sprijin va beneficia de o finanțare de 36 de milioane de lei, banii de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prevăzute pe anul 2018. Banii ajung la crescătorii de ovine care vor primi un sprijin financiar de 1 leu/kg pentru lâna comercializată!

    Citiți și:

     VESTE EXCELENTĂ: Un nou AJUTOR DE MINIMIS a fost APROBAT DE GUVERN pentru sectorul de CREȘTERE A OVINELOR!

    Sursa: www.banulbotosanean.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!