JUDEȚUL care cere AJUTOR DE STAT: 70% din SUPRAFEȚELE AGRICOLE sunt COMPROMISE!
Roxana Dobre -Județ afectat în proporție de 70% din cauza secetei și culturi agricole calamitate din cauza lipsei precipitaţiilor. Se cere ajutor de stat de la autoritățile responsabile iar din primele estimări culturile de porumb şi floarea-soarelui sunt cele mai afectate de absența ploilor. Este vorba despre județul Arad, locul unde instituţiile responsabile lucrează la evaluarea pierderilor pe baza rapoartelor depuse la primării de către producătorii agricoli, persoane fizice şi juridice.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, a declarat luni, pentru News.ro, că majoritatea culturilor de primăvară sunt compromise în judeţ, iar primăriile centralizează în această perioadă procesele verbale ale producătorilor din agricultură, care reclamă pierderi însemnate pe fondul secetei prelungite şi solicită ajutor financiar de la stat. Din primele estimări ale autorităţilor, culturile de porumb şi floarea-soarelui sunt cele mai afectate de lipsa precipitaţiilor. Din cele 118.000 de hectare cultivate cu porumb, peste 70 la sută sunt compromise.
”Dacă temperaturile din ultima vreme şi lipsa de precipitaţii mai ţine cinci zile, e posibil să avem pierderi totale”, a declarat pentru News.ro şeful Direcţiei pentru Agricultură, Ioan Martin.
La floarea-soarelui, două treimi din cele 25.700 de hectare cultivate ar putea fi compromise
”Situaţia este asemănătoare la toate culturile de primăvară, cum ar fi sfecla de zahăr, soia sau lucerna. În cazul păşunilor şi fâneţelor nu a crescut nimic, fiind compromise total cele 111.071 de hectare. Pierderile sunt foarte mari şi producătorii au început să ceară ajutor de stat. Suntem în evaluare privind situaţia şi am putea declara judeţul calamitat”, a declarat Martin.
Conform sursei citate, şi în urmă cu trei ani a fost secetă profundă, fiind declarat judeţul calamitat, iar producătorii persoane fizice au primit atunci un ajutor de la stat de 280 de lei la hectar pentru culturile de porumb şi floarea-soarelui, în timp ce persoanele juridice au primit dublu, adică 560 de lei la hectar. ”Particularitatea secetei din acest an este că a început mai devreme cu o lună, din mai-iunie, astfel că plantele nu s-au putut dezvola suficient”, a adăugat şeful Direcţiei pentru Agricultură Arad.
Întrebat ce suprafeţe sunt irigate în prezent, Ioan Martin a spus că niciun hectar din suprafaţa arabilă de 349.559 de hectare a judeţului, în condiţiile în care înainte de 1990 erau irigate aproximativ 40.000 de hectare. Sistemele au fost scoase din funcţiune după ce canalele s-au colmatat, iar conductele au fost furate de-a lungul anilor. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte producţia de grâu în judeţ, aceasta este considerată una bună, cu o medie de 5200 de kilograme la hectar. În judeţ au fost cultivate cu grâu 82.500 de hectare, iar recolta este de peste 400.000 de tone.
Surse: www.aradon.ro, www.news.ro