• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LAURENȚIU BACIU: Avem DUBLU STANDARD ȘI ÎN AGRICULTURĂ, ni se vând INPUTURI ȘI UTILAJE MAI PROASTE ȘI MAI SCUMPE!

    Roxana Dobre -

    Acuzații grave și fără precedent conform cărora și în piața inputurilor agricole și a utilajelor pentru fermieri s-ar aplica un standard dublu de către unele companii-furnizoare! După ce deja s-a dovedit în laborator că aceeași mâncare poate avea o calitate în țările vestice și o alta pentru piața din România, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, cere Ministerului Agriculturii și celorlalte autorități cu competențe pe această zonă să analizeze și produsele care se folosesc în agricultură, precum și calitatea mașinilor agricole care se vând în fermele de la noi. Liderul LAPAR, Laurențiu Baciu, trage un semnal de alarmă și spune că la fermierii români ajung produse scumpe, dar mai slabe calitativ în raport cu ce primesc omologii lor din vestul Europei. 

    ”Cred că ar fi necesară o analiză a dublului standard și în celelalte sectoare ale agriculturii, nu doar în industria alimentară. Și aici mă refer la inputuri în general deoarece știți foarte bine că majoritatea vin din afară. Concret fac referire la pesticide, semințe, îngrășăminte. Cum de altfel dublul standard nu o dată s-a demonstrat că se aplică și la mașinile sau utilajele agricole venite din import”, a semnalat liderul LAPAR în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Laurențiu Baciu, care este și fermier la rândul său, spune că a realizat și o serie de analize comparative cu produsele din Franța și Polonia iar concluzia a fost că inputurile care ajung la noi în piață sunt net inferioare celor din țările cu care s-a făcut comparația. De specificat că analizele nu au fost efectuate în laborator, ci doar comparând eticheta aceluiași produs, comercializat în țări diferite.

    ”Din niște analize făcute de către noi pe câteva produse de pesticide la același produs am constatat că o doză se aplica în România și o alta în Franța, spre exemplu, sau în Polonia. Mai mult, la noi produsul era omologat pentru cinci boli și aceeași substanță în Franța era omologată doar pentru trei boli.  De asemenea, am constatat că îngrășămintele pe care noi le achiziționăm din afară nu mai au efectul – se vede cu ochiul liber în vegetație, pe care îl știam când aveam și foloseam produsele autohtone. Pe urmă, la pesticide, unde nu mai vezi efectul cum erai obișnuit și atunci distribuitorul sau firmele care produc vin și îl găsesc tot pe fermier vinovat că nu a știut să aplice adică nu a dat doza corectă sau nu au aplicat când trebuia. Este total fals!”, a mai punctat liderul LAPAR.

    Mai mult, Laurențtiu Baciu spune că și semințele care ajung la fermierii români au o vechime de 2-3 ani iar cele comercializate în țara noastră ajung numai la export. ”Și afirm cu toată responsabilitatea că sunt diferențe foarte mari care se văd cu ochiul liber nu mai zic dacă mergi cu probele într-un laborator. Mai mult, este cunoscut faptul că mai toate semințele pe care le cumpărăm de la companiile de profil și care spre nefericirea noastră au altă naționalitate decât cea română, au o vechime de 2-3 ani, fapt ce nu doar o dată s-a confirmat. Iar semințele pe care acele firme le produc în România sunt exportate. Sunt practici ale acestor companii!  Și prețul este mai mare la noi, vă spun comparativ, pe fapte nu pe vorbe. Deci la noi e și mai prost-slab și mai scump. Și fermierul se miră la final de ce nu are efectele scontate pentru care a dat o grămadă de bani. Mai mult, ni se dau niște explicații puerile cum că fiecare substanță acționează diferit pe fiecare regiune în parte parcă o buruiană sau un dăunător nu sunt la fel și în România și în Franța”, a mai spus Laurențiu Baciu.

    La Protecția Consumatorului, persoanele juridice nu pot depune plângere

    Liderul LAPAR spune că autoritățile nu se implică absolut deloc iar o instituție, Protecția Consmatorului, care ar trebui să apere drepturile consumatorilor funcționează după o serie de reguli absurde.

    ”Noi avem o instituție a statului care, deși, repet aparține satului, spun că au obiectul activității doar pe segmentul particular. Și aici mă refer la Protecția Consumatorului pe care eu, ca societate, dacă i-aș sesiza că am cumpărat o piesă de combină care a crăpat în secunda următoare ei spun că nu avem treabă cu ei pentru că se ocupă doar de persoanele fizice. Problemele persoanelor juridice trebuie rezolvate în instanță. Adică, în opinia lor, mai abilitat este să decidă calitatea produsului un judecător decât ei care sunt specialiști pe așa ceva”, a mai subliniat Laurențiu Baciu.

    Utilajele importate sunt din ce în ce mai scumpe și mai puțin fiabile

    Laurențiu Baciu spune că pe măsură ce trece timpul, utilajele care vin din import sunt din ce în ce mai scumpe și din ce în ce mai puțin fiabile.

    ”Pe urmă, cei ce ne-au dat utilajele aduc piese cu o fiabilitate foarte scăzută în comparație cu cele originale și te trezești că cu o piesă consumabilă originală este efectuată o lucrate pe 200 de hectare și când ai înlocuit-o după ce s-a uzat constați că realizezi numai 50 de hectare. Deci toate rebuturile lor le dau pe piața românească și există diferențe foarte mari. Adică este inadmisibil să fi nevoit să dublezi cantitatea de fertilizant să spune și tot să nu ai efectul scontat. Trecem printr-o perioadă extrem de dubioasă în care calitatea produsului stă în talentul celui care îl vinde, de a te păcăli. Și după o vreme când îi atragi atenția se întâmplă să spună că știa că nu este bun și încearcă să îți bage pe gât un alt produs, fără nicio jenă”, mai punctează liderul fermierilor din LAPAR.

    Mai mult, Laurențiu Baciu spune că afirmațiile pe care le face pot fi și demonstrate celor interesați și ”nu sunt fabulații”.

    ”Să vedeți utilaj cumpărat de mine care are mai multe ore pe trailer decât în câmp. Și după o perioadă de ceva ani mă întâlnesc cu respectivul care mi-a făcut capul mare ca să îl cumpăr că face minuni îmi spune că de fapt utilajul era abandonat printr-o parcare prin Bulgaria, știa că nu e bun”, mai denunță liderul LAPAR practicile de care se folosesc dealerii de utilaje agricole din România.

    Autorităție trebuie să pună piciorul în prag

    Laurențiu Baciu atrage atenția autorităților, inclusiv premierului Mihai Tudose, că trebuie ”să pună piciorul în prag” pentru că toate aceste practici aduc mari prejudicii fermierilor români. ”Deci aceste lucruri ne aduc mari prejudicii și am văzut pe la televizor că s-a implicat și premierul Mihai Tudose, poate ia cunoștință de așa ceva și pune piciorul în prag ca România să nu devină un cimitir de fiare vechi și groapa de gunoi a Europei. Deci pe cei care sunt interesați chiar îi invit să vadă câte sute de mii de euro am pierdut eu pe niște fiare care acum stau aruncate lângă un gard. Tot la utilaje dacă Doamne-ferește ai nevoie de vreo piesă trebuie să stai să aștepți și 2-3 săptămâni, iar dacă ești în campanie de recoltat e clar că poți să îți iei adio. Că până îți vine piesa s-a terminat campania și nu mai ai ce face cu utilajul. Pentru orice piesă sau șurubel trebuie să faci comandă să îți trimită din Italia, Spania, Germania depinde de unde este adus utilajul. Plus că nici nu beneficiezi de service vinerea, sâmbăta sau duminica. Vreau să vă spun că am devenit dependenți de ei pentru că nu avem altă variantă. Adică fermierul strânge ban cu ban să își ia un utilaj și constată că în câteva ore se strică. Am pățit-o odată cu o combină extra-performantă că am mers 50 de metri și a început să aibă probleme. Și dădusem 600.000 de euro pe ea. Dar nimeni nu se sesizează, nimeni nu face nimic. Instituțiile statului nu se implică cu nimic la Consiliul Concurenței, Protecția Consumatorului etc. Adică merg în piață la 2-3 țărani dar nimeni nu i-a văzut prin supermarketuri sau pe la băieții deștepți”, a mai reclamat liderul LAPAR.

    Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România a spus că îi va aduce în atenție această problemă și ministrului agriculturii, Petre Daea. ”Eu am să îl informez și pe ministrul agriculturii, pentru că la câte probleme avem nu am reușit să abordez și subiectul acesta, dar o să am o discuție să vedem cine ar trebui să se ocupe și să facă ordine în sectorul acesta al inputurilor și utilajelor”, a conchis Laurențiu Baciu.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!