Piaţa terenurilorŞtiri agricole

CADASTRU GRATUIT: Ce se întâmplă cu PARCELELE AGRICOLE care NU AU PROPRIETAR!

Cadastrarea gratuită a terenurilor agricole! Laura Badiu, notar public a explicat duminică, 30 iulie, la emisiunea Viața Satului de la TVR 1 ce se întâmplă cu acele parcele agricole ale căror proprietari practic nu sunt cunoscuți la momentul cadastrării.

”Dacă un proprietar este necunoscut, cadastrul se înregistrează în Cartea Funciară unde este înscris cu ”proprietar necunoscut”. Primăria, localitatea, orașul localitatea vor exercita drepturi asupra acelui teren, dar, desigur, dacă proprietarul apare după un timp, iar dreptul său de proprietate există, este evidențiat în acte de proprietate, el își poate solicita proprietatea pe baza unei acțiuni în fața instanță de judecată. Problema este ca noi toți să încercăm să reglementăm problema proprietăților în România. Astfel și primăriile vor putea elibera titlurile de proprietate în conformitate cu prevederile legale și circuitul civil va fi mult mai sigur pentru noi toți”, a explicat specialista.

Vă reamintim că Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) cuprinde: măsurători cadastrale; activități de geodezie, cartografie, topografie și fotogrammetrie; activități de informare și conștientizare a publicului; dezvoltare și mentenanță a sistemelor informatice; conversia cărților funciare și a documentațiilor cadastrale din format analogic în format digital; tehnică de calcul și de stocare; alte activități ce decurg din derularea PNCCF.

Peste 2.000 de primării s-au înscris, anul acesta, în Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Banii pentru lucrările de cadastru sunt asigurați de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Dintre cele 2.949 de primării eligibile, care pot solicita bani pentru realizarea cadastrului gratuit pentru cetățeni, până joi, 27 iulie, 2.104 au semnat contracte de finanțare cu oficiile de cadastru din țară. Perioada de înscriere se încheie la sfârșitul acestei luni. Cele mai multe contracte de finanțare și anume 98 au fost semnate în județul Olt. Urmează Iași – 85 de contracte, Teleorman – 78 de contracte și Neamț – 72 de contracte.

Citiți și:

 CADASTRU GRATUIT 2017: LISTA LOCALITĂȚILOR unde ÎNCEP LUCRĂRILE și pentru care PRIMĂRIILE AU CERUT FINANȚARE!

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!