AGROSCHEPSISIMPORTANTŞtiri agricole

De ce AGROschepsis?

Agrointeligența își propune, ca în ceea ce priveşte subiectele tehnice pe care le abordează, să le analizeze cu atenție și, în măsura care se poate, cu clarviziune, astfel încât informaţiile care vor fi puse în practică să fie cât mai exacte și mai utile fermierilor.

Deoarece dintr-un motiv sau altul se strecoară în fluxurile de știri agricole, uneori și informaţii incorecte, insuficient explicate, ce uneori pot fi chiar greșite (din neatenție, exprimare incorectă etc.), și pot avea un impact negativ asupra activității din ferme, vom încerca, cu tact și moderație, să clarificăm lucrurile.

Această rubrică nu va fi o discuție în contradictoriu, deși vom analiza opinii diferite asupra subiectelor pe care le vom considera interesante și/sau importante pentru aplicarea lor practică.

De aceea vă invităm să propuneți subiecte și să comentați temele pe care le vom dezbate. Am putea începe cu următoarele subiecte:

• Mai avem nevoie de soiurile românești de grâu?
• Densitatea și componentele de producţie la grâu: 300 sau 800 b.g./mp?
• Soiuri, sau hibrizi de grâu?
• Când este avantajos să cultivi porumbul la 50 cm între rânduri?
• Rezistență, toleranță, sensibilitate. Cum alegem produsele pentru protecţia plantelor în funcţie de rezistența genetică a plantelor tratate.
• Hibrizii „declarați” rezistenți la o anumită boală, mai trebuie protejați cu fungicide?
• De ce un soi sau hibrid nu are aceleași caracteristici în țări diferite (de exemplu, este sensibil la cădere în Franţa și rezistent în România)?
• Campionii risipitori – producţii mari obținute cu cheltuieli inutile.
• Câtă nevoie avem de îngrăşăminte foliare, microelemente și biostimulatori?
• Care dintre companii vând în România cei mai buni hibrizi de rapiţă din portofoliul lor european?
• De ce nu trebuie aplicat sulful toamna? Dar borul?

Prin formularea subiectelor propuse, vrem doar să vă invităm la dialog. Ea nu sugerează concluziile. Așteptăm sugestii din partea cititorilor AGROschepsis privitoare și la alte teme, pentru ca împreună să găsim cele mai bune soluții. Ne adresăm în egală măsură fermierilor cât și reprezentanților firmelor din agribusiness.

Acest text este semnat de dr. ing Horia-Victor Hălmăjan, Senior Editor Agrointeligența și Conferențiar USAMV București, Facultatea de Agricultură – Departamentul Științele Plantelor


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

 1. Agrointeligenta evolueaza in fiecare zi! Noi, fermierii, ne bucuram ca sunteti alaturi de noi si ne dorim sa fim prezenti la dezbaterile cu schepsis ale domnului Halmajan!
  Fir intins si audienta maxima.
  Mary Pana

  1. Va multumim pentru urari. Vom incerca sa „pescuim” subiecte cat mai interesante. Va rugam sa ne sugerati, daca doriti, si momeala (subiectele care va intereseaza)

 2. Buna seara.
  Salut cu satisfactie agroschepsis , si propunerea de dezbatere, pe diverse teme.Agricultura este in continua dezvoltare – inovare , atit in lume cit si la noi.De aceea consider ca este bine venita initiativa si momentul aparitiei acesteia.
  Cu permisiunea domniei voastre domnule Halmajan , m-as implica si eu in dezbatere.
  Cu multumiri anticipate.
  Ing. Victor Wagner.

 3. Salut initiativa si de abia astept dezbateri de interes pentru fermieri. Aș propune o dezbatere cu tema FERMA DE FAMILIE, alta decat gospodaria taraneasca.

 4. Mult stimate dle Halmajan!
  Tin sa salut initiativa “AGROschepsis”, deoarece consider de importanta majora nu numai clarificarea si dezbaterea multor subiecte de inters pentru toti care au legatura cu agricultura, dar si lansarea unui for unde cei interesati sa se ajute reciproc in a aduce la zi cat mai multe cunostinte prin fundamentare practica si teoretica.
  Cred ca veti reusi cu timpul sa promovati si dezbateri serioase si detaliate si in cazul multor “mituri agricole”.
  Va doersc mult succes!!!!!
  Cu Stima ing. VASS Lajos

  1. Domnule Vass,
   Va multumim pentru mesaj. Contam pe participarea dumneavoastra la dezbaterile despre fertilizare, unde competenta dumneavostra este foarte apreciata.

Scrie un comentariu