RASA ROMANOV – oile care pot făta PÂNĂ LA NOUĂ MIEI! Ce mănâncă și CUM TREBUIE ÎNGRIJITE!
agrointeligenta.ro -Rasa de ovine Romanov – campioană la numărul de miei pe care îi poate făta într-un ciclu de gestație. Ștefan Sergiu este un crescător de animale de 42 ani, din județul Buzău, și a început să crească această rasă începând din 2014. El a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că Romanov este folosită pentru ameliorarea calităților gustative ale carcasei și creșterea la peste 200% a fertilității la produși. Originară din Rusia, oaia Romanov poate produce cel puțin doi miei la o singură fătare, iar recordul înregistrat a fost de 9 produși.
Ștefan Sergiu a decis în 2014 să parieze pe rasa de ovine Romanov și a cumpărat din Cehia un nucleu de 10 femele pe care a cheltuit 5.000 de euro. În prezent, crescătorul a reușit să ajungă la un efectiv de 55 de femele, 2 masculi și 40-50 de miei. Despre aclimatizare, fermierul din Buzău spune că rasa s-a comportat exemplar astfel că nu a avut pierderi de efectiv.
În ferma lui Ștefan Sergiu nimic nu se face la întâmplare. Crescătorul ne-a mărturisit că monta este dirijată și că totul se cântărește în exploatația sa. ”La fiecare oaie știu exact ce berbec a montat, când a montat, știu exact ce femelă a fătat, punem crotalii imediat și nu avem crotalii pierdute”, a explicat oierul despre modul în care reușește să exploateze rasa Romanov la capacități maxime.
Ștefan Sergiu ne-a explicat că rasa Romanov nu este pretențioasă la hrana pe care o consumă, astfel rețeta de furajare a oilor are la bază paie de grâu și lucernă. ”Prima dată când le-am adus am fost puțin șocat: le-am pus pe jos paie de grâu ca să nu le fie frig și în iesle le-am pus un balot mare de lucernă. Vreau să vă spun că trei zile nu s-au atins de lucernă. Am crezut că înnebunesc, l-am sunat pe ceh, care mi-a spus că la ei nu au mâncat lucernă, au fost pe pășune, nu au fost ținute în stabulație, după care mi-am dat seama că oile mele mâncau paiele de pe jos”, a povestit fermierului pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.
Crescătorul de ovine ne-a dezvăluit și un secret de furajare a animalelor care trebuie aplicat în ultimele 45 de zile înainte de montă. ”Nu sunt pretențioase la furaje, ele mănâncă foarte bine doar că trebuie să le dai, în ultimele 45 de zile înainte de gestație în afară de paie sau lucernă câte jumătate de kilogram de boabe de porumb/zi pentru fiecare animal. La miei, sporul de creștere în medie este de 800-900 de grame. Noi chiar avem o teorie printre oieri și spune că dacă nu poți să faci schimbul între 900 de grame de boabe cu 900 de grame de carne înseamnă că nu te numești crescător”, a mai subliniat oierul.
Oile se cresc doar în stabulație
În privința bolilor, rasa Romanov poate fi trecută cu ușurință la categoria celor mai rezistente ovine, fiind ferită de bolile specifice speciei. Crescătorul buzoian ne-a explicat că în mare parte oile sunt ferite de multe pericole și datorită faptului că sunt crescute în adăpost. ”Rasa Romanov este foarte rezistentă. În 3 ani am avut probleme cu un singur miel pe care a trebuit să îl sacrific. Nu au avut nici temuții paraziți intestinali pe care oile îi dezvoltă din cauza pășunatului, datorită faptului că sunt crescute doar în stabulație. Totul pentru o bună monitorizare asupra efectivului, pentru a ști concret cantitatea de substanță uscată pe care o mănâncă zilnic fiecare oaie”, a mai spus Ștefan Sergiu.
Animalele domestice rumegătoare sunt deosebit de predispuse la infestațiile cu paraziți interni sau externi, în mod special atunci când se află într-un mediu contaminat sau atunci când își procură hrana din surse externe, adică prin pășunat.
Prețul unui berbec Romanov este de 1.000 de lei
Profitul în ferma lui Ștefan Sergiu vine deocamdată din vinderea berbecilor tineri pe care cere 1.000 de lei, iar femelele sunt păstrate pentru mărirea efectivului. ”Acum vindem berbecuți cu certificate de origine și controlul producțiilor. Cum am mai spus, facem monte dirijate și controlul producțiilor. Berbecuții pot fi folosiți la montă încă din septembrie 2017. Avem disponibili masculi tineri proveniți din cvadrupleți și tripleți cu greutate la 90 de zile de peste 85 de kg/cuib. Deocamdată nu am reușit să ajung la profit pentru că pot spune că încă suntem în perioada de investiție”, ne-a mai dezvăluit ciobanul.
Acesta spune încă că pe lângă subvenția plătită de stat, un cioban care investește în rasa Romanov poate să rămână cu un profit de circa 300 de lei pe cap de animal. ”Dacă este să calculăm, creșterea rasei Romanov aduce profitabilitate. Adică în afară de subvenția pe care o primești de la stat, spre exemplu un cioban obișnuit reușește să acopere cu banii pe care îi ia pe miel investiția în oaie pe când la rasa Romanov rămâi la fiecare oaie cu un profit de aproximativ 300 de lei”, a mai completat crescătorul de ovine.
În 2016, oierii au primit de la agenția de plăți 27,06 euro/cap de animal adică 120,55 lei, pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) și 5,5957 euro/cap de animal adică 24, 92 de lei pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT).
Carnea de oi Romanov se vinde cu 10-12 lei/kg. Aceasta este fragedă și fără miros specific
Datorită gustului deosebit carnea care provine de la oile Romanov ajunge la 10-11 lei/ kg, în timp ce carnea de miel obișnuită este de 7-8 lei/kg. Ștefan Sergiu este convins că în următorii ani vor dispărea de pe piață zootehniștii care ”fac treabă de mântuială” și vor rămâne doar aceea care vor înțelege că rația unui animal trebuie respectată la fix. ”Eu vând berbeci din rasa Romanov la un preț mai redus față de prețul pieței pentru că vreau să deschid ochii crescătorilor de animale și să le ofer suport pentru a se dezvolta”, ne-a spus oierul despre planurile de viitor.
Legat de încrucișarea raselor, fermierul ne-a spus că pe linie genetică rasa Romanov transmite foarte bine capacitatea de a produce mai mulți miei la o fătare, iar din încrucișarea unui efectiv de femele cu masculi din rasa Romanov, femelele rezultate vor produce minim 2 fetuși pe gestație.
Romanov este apreciată ca având cea mai bună blană din lume. Nu și în România!
Ca și la vestita rasă Karakul, pentru valorificarea blănurilor mieii trebuie sacrificați la o vârstă fragedă, de 5-7 luni. Ștefan Sergiu ne-a spus însă că în România nu există o piață pentru astfel de blănuri astfel că și cu lâna are probleme de desfacere. ”Nu este căutată nici lâna pentru că are de la 0,30 până la 0,90 microni. Oaia asta are 2 tipuri de lână, ea când este fătată are păr ca și capra, zici că-s iezi și, după vârsta de o lună și jumătate, două luni începe să iasă lâna fină spre lână semi-fină care are undeva la 0,3 microni grosime firul. Este o lână foarte frumoasă e argintie, dar eu o am în saci de 2 ani de zile și nu o caută nimeni”, a mai spus cu amărăciune oierul.
Oile Romanov sunt unice în regnul animal, pentru că se pot înmulți în orice lună a anului. De la vârsta de 3-4 luni, mieii sunt deja maturi sexual și pot începe reproducția în orice moment al anului indiferent de sezon. Însă nu este recomandată împerecherea lor până nu ajung la greutatea de 40-45 de kg. La 100 de zile de la fătare ei cântaresc 30-35 de kg , sporul zilnic fiind undeva la 300-350 de grame.
Mieii sunt negri la fătare și apoi devin gri, ca urmare a unui amestec de fibre de lână alb-negru. Sunt cele mai bune oi din lume pentru a forma turme mari în scurt timp datorită numărului mare de miei pe care îi poate făta. Fiind o rasă mixtă, dacă se alege să se meargă pe producția de lapte, aceasta variază de la 100 la 300 kg la 100 zile de lactație, cu un randament mediu zilnic de 1,2 până la 1,4 kg. Berbecii Romanov se folosesc foarte mult la împerecherea tuturor raselor de oi pentru a obține mai mulți miei.
Sursă selectivă: www.ovineaustria.blogspot.ro