• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ULTIMA ORĂ! DECIZIE IMPORTANTĂ pentru CRESCĂTORI!

    Roxana Dobre -

    Decizie de ultimă oră anunțată de Guvern pentru fermieri care cresc suine! După ce liderul Federației Național Pro Agro Emil Dumitru și președintele Asociației Crescătorilor de Porci din România au cerut publict printr-o scrisoare deschisă intervenția de urgență a Executivului în gestionarea crizei privind pestea porcină africană, premierul Mihai Tudose a luat primele măsuri. 

    Astfel, astăzi, 9 august, Executivul a aprobat o hotărâre care modifică și completează Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, precum şi pentru completarea unor acte normative. Printre modificări se arată că, fâşia de teren aflată la frontiera de stat cu Ucraina şi cu Republica Moldova, pe o distanţă de 20 km de la frontieră spre interiorul ţării, se stabileşte drept zonă de mare risc și va fi supusă unei supravegheri intensive, a porcilor domestici şi a porcilor mistreţi existenți aici. ”În contextul epidemiologic actual, al apariției primului focar de pestă porcină africană pe teritoriul ţării noastre și al evoluției acestei boli pe teritoriul Ucrainei și al Republicii Moldova, a fost necesară modificarea corespunzătoare a strategiei actuale şi implementarea în cel mai scurt timp a măsurilor pentru controlul și eradicarea acestei boli”, se arată într-o informare a Guvernului remisă pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro.

    Alte modificări cuprinse în actul normativ vizează:

    -atingerea unei densități mai reduse a porcilor mistreți, până la un nivel acceptabil, sub 0,5 mistreţi pe kmp, pentru a se împiedica răspândirea bolii;
    -achiziționarea de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, a unui număr de opt incineratoare mobile, pentru incinerarea cadavrelor rezultate în urma aplicării măsurilor de ucidere, pentru controlul și eradicarea bolii;
    -implicarea Ministerul Mediului, prin autorităţile competente pentru protecţia mediului din subordinea acestuia, la identificarea și stabilirea metodelor alternative de ecarisare.

    Fondurile necesare pentru realizarea Programului se asigură prin bugetele instituţiilor implicate în punerea în aplicare a acestuia, în limita bugetelor aprobate, conform legilor bugetare anuale, precum şi din fondurile aprobate cu această destinaţie prin deciziile anuale ale Comisiei Europene privind aprobarea programelor naţionale de eradicare şi control al bolilor animalelor şi a finanţării acestora.

    Vă reamintim că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, luni, 31 iulie, primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, animalele fiind sacrificate şi incinerate.

    În consecință, Federația Națională Pro Agro a solicitat Guvernului să acționeze urgent, dând imediat undă verde proiectului de Hotărâre postat în consultare publică, pentru eradicarea virsului. ”Cerem și modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1156/2013 pentru aprobarea acțiunilor sanitar veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, a acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, precum și a tarifelor aferente acestora, precum și pentru modificarea și completarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

    Citiți și:

     PESTA PORCINĂ AFRICANĂ ÎN ROMÂNIA: Federația Națională Pro Agro cere PREMIERULUI TUDOSE SĂ INTERVINĂ DE URGENȚĂ!


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!