• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ROMÂNIA PÂRJOLITĂ! COMUNA UNDE ARȘIȚA A ARS MUNCA OAMENILOR!

    Roxana Dobre -

    Într-o comună faimoasă pentru legumele pe care fermierii din zonă le cultivă, culturile au fost pur și simplu arse de soarele extrem de puternic din ultima perioadă. Deși ne-am obișnuit ca necazul să vină din cauza grindinei sau a furtunilor violente, de data aceasta cultivatorii de legume spun că din cauza caniculei anul acesta nu reușesc să culeagă nimic din producția de roşii, vinete, ardei şi lubeniţă care au putrezit. Fermierii din comuna doljeană Galiciuica, faimoasă pentru legumele cultivate aici, sunt disperaţi şi susţin că de mai bine de 20 de ani nu au mai avut un an atât de greu! 

    Foto: www.adevarul.ro

    Sute de hectare de roşii, vinete şi lubeniţă din comuna doljeană Galiciuica au fost arse de sorele puternic. Oamenii susţin că legumele sunt putrede, aşa că nu vor reuşi anul acesta să scoată nici măcar investiţia.

    La noi în Dolj nu a mai plouat de mai bine de două luni. Pământul a crăpat şi sunt zone unde poţi să bagi şi piciorul. Producţia anul acesta din cauza caniculei a fost compromisă mai mult de 70%, iar eu nu ştiu cum o să mă pot descurca cu banii anul viitor. Vom ajunge să ne împrumtăm la bancă pentru a putea avea cum să ne continuăm afacerea. Marfa am abandonat-o pe câmp pentru că nu avem cui să o vindem. Nu este bună nici pentru animale. Nu am mai avut un an aşa de rău de mai bine de 20 de ani. Din păcate nu cred că vom primi niciun ajutor de la stat, aşa că în momentul de faţă suntem într-o situaţie din care nu ştiu cum vor putea ieşi. Mă simt legată de mâini şi de picioare pentru că ştiu că orice demersuri pe care le vom face noi, micii agricultori, nu vom fi luate în seamă de absolut nimeni. La două hectare de teren de lubeniţă ar fi trebuit să am o producţie de 80 de tone, însă anul acesta tot ce mi-a rămas a fost 10 tone. Dacă facem un calcul la final vom constata că profitul este zero“, a spus Daniela Popescu, din comuna Galiciuica.

    Agricultorii au încercat să îşi salveze recolta, iar în momentul în care meteorologii au emis cod roşu de caniculă pentru zona Olteniei au irigat legumele de două ori pe zi, dar degeaba.

    „Am muncit anul acesta în zadar. Producţia a fost bună, dar din cauza caniculei o mare parte din produse au fost distruse. Acolo unde nu sunt atinse de soare sunt bune, însă acolo unde razele soarelui au pătruns sunt putrezite. În momentul în când a fost caniculă şi temperaturile au fost peste 40 de grade am irigat şi seara şi dimineaţa în speranţa că vom mai putea salva ceva. După cum se vede cu ochiul liber cea mai mare parte din marfă este distrusă. Nici nu ştiu ce să mai zic pentru că noi suntem prea mici pentru a putea avea un cuvânt de spus. Am pus roşii şi ardei şi la început m-am bucurat că vom avea anul acesta profit, însă acum stau să mă gândesc cum o să mă descurc cu banii. În străinătate şi micii fermieri sunt ajutaţi de stat şi reuşesc să treacă mult mai repede peste orice problemă“, a precizat Ionela Fetica, agricultor.

    Echipe de la comisiile locare inventariază terenurile cu probleme

    Reprezentanţii Direcţiei Agricole au precizat că la sfârşitul lunii vor şti exact care este situaţia în judeţul Dolj. „În acest moment pe teren sunt echipe de la comisiile locare care inventariază terenurile cu probleme, iar după aceea noi vom merge în control să vedem dacă aspectele sesizate se confirmă. Important este ca la faţa locului să găsim legumele şi fructele afectate de caniculă“, a spus Liliana Săvulea, director în cadrul Direcţiei Agricole Dolj.

    Sursa: www.adevarul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor