• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CLAUDIU ILIUȚĂ – ILDU Călărași: Anul acesta punem 1.000 ha de rapiță, mai ales HIBRIZI DE LA PIONEER!

    agrointeligenta.ro -

    În localitatea Vâlcelele din Călărași, în ferma Ildu a familiei Iliuță, se fac pregătiri pentru semănatul rapiței. Este una dintre culturile agricole ”de bază” în exploatația de peste 4.500 de hectare condusă astăzi de tânărul Claudiu Iliuță, în timp ce tatăl, Vasile Iliuță, își alocă timpul pentru îndatoririle pe care le are în calitate de președinte al Consiliului Județean Călărași.

    ”Anul acesta o să cultivăm în jur de 1.000 ha de rapiță. Pot să spun că 60% din rapiță vom merge pe Pioneer, hibrizii PT225, PT264 și PT271 și preconizăm să intrăm la semănat undeva după 20 august”, a declarat Claudiu Iliuță pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Ferma Ildu a găzduit miercuri, 9 august, Pioneer Portfolio Farm, un eveniment de marcă în care peste 200 de agricultori din județele de sud au putut vedea cum se comportă hibrizii companiei în condițiile climatice specifice zonei lor.

    ”Anul acesta am avut 1.000 ha de rapiță, din care 700 au fost cu Pioneer. Pot să spun că sunt foarte mulțumit de parteneriatul cu Pioneer, îmi dă cele mai bune rezultate și cel mai mulțumit am fost de hibridul PT225. Acest hibrid mi-a adus anul acesta o producție de 4.800 kg/ha, ceea ce pe mine mă face foarte bucuros și să continui parteneriatul cu Pioneer”, ne-a vorbit Claudiu Iliuță de suprafața de rapiță Pioneer pe care a avut-o în fermă în 2017.

    Și la porumb, la ferma Ildu se mizează mai ales pe hibrizii de la Pioneer. ”Anul acesta avem 1.300 ha de porumb și pot să spun că 850 ha sunt puse cu Pioneer. Am mers mai ales pe hibrizii P9903 și P9911. Din această suprafață de porumb, 300 ha sunt irigabile, însă până acum, anul acesta nu am irigat datorită condițiilor meteo foarte avantajoase pe care le-am avut. Ploile au venit în cantități mari și exact când trebuia. Cred că am înregistrat 150 litri pe metru pătrat numai în ultimele două luni de zile”, ne-a vorbit tânărul fermier despre porumbul de la Ildu. De precizat că în ferma din Vâlcelele, sistemul de irigat este cel cu pivoți, sistemul cu liniare. ”Pentru anul următor la irigat o să punem porumb, soia și cultura dublă”, ne-a explicat fiul președintelui Consiliului Județean Călărași.

    Probleme la floarea-soarelui din cauza unei vijelii

    Să nu credeți, însă, că la Ildu n-au fost probleme în acest an. Dacă în lupta cu buruienile au răzbit cu produse de la DuPont, natura a fost învingătoare pe o suprafață de 50 de hectare cultivate cu floarea-soarelui. ”Nu am avut probleme cu sclerotinia, dar am avut altă problemă la floarea-soarelui. A crescut foarte mare datorită condițiilor favorabile și, la ultima vijelie, pot să spun că ne-a trântit-o pe toată la pământ. Nu mai avem ce să-i facem. Nu avem decât să o recoltăm cu hederul de păioase. Asta este singura soluție. Eu zic că o s-o valorificăm, dar o să pierdem undeva la 30-40% din cantitate, dar trebuie să o luăm de pe câmp”, a declarat Claudiu Iliuță pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Tânărul ne-a spus că nu este singurul fermier la care, anul acesta, floarea a crescut foarte înaltă. ”Este un fenomen nou datorită ploilor care au căzut. Cultura a avut apă, a avut îngrășăminte, s-a dezvoltat foarte mult și, având centrul de greutate foarte sus, la vijelie a căzut. A fost foarte înaltă. La floare am mers pe Pioneer, pe hibridul P64LE25 și putem să spunem că a apucat să se facă, dar până nu intrăm la recoltat, nu putem spune nimic. Cel mai bine, după ce terminăm sola și vedem atunci rezultatele muncii noastre”, ne-a spus Claudiu Iliuță. Din fericire, suprafața afectată nu este foarte mare.

    Testează semănatul direct în miriște

    Pe partea de utilaje, la Ildu se lucrează cu tehnică de vârf. Chiar şi aşa, tânărul Claudiu Iliuţă spune că, an de an, investiţiile continuă. Anul acesta, a fost rândul ca două combine să fie înnoite printr-un program de buy-back. ”Pe partea de utilaje putem spune că 80-90% suntem ancorați în ziua de astăzi cu toate utilajele moderne. Ce ar mai fi de achiziționat ar fi semănătoarea Focus de la Horsch, cu semănat direct în miriște. Aștept anul acesta săvăd ce rezultate dă și, la anul, avem în plan să achiziționăm două astfel de semănători”, ne-a spus tânărul responsabil de activitatea agricolă de la Ildu.

    CULTURI AGRICOLE ”DE BAZĂ” LA ILDU
    
    ”În toamnă vom pune 700 de hectare de grâu și 300 de hectare de orz și, după ce recoltăm orzul, o să venim cu cultură dublă de floarea-soarelui și soia de la Pioneer, bineînțeles, și 1.000 de hectare de rapiță, 1.500 de hectare de porumb și foarte puțină floarea-soarelui” - Claudiu Iliuță, Ildu Călărași


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini