• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gripa Aviară – Cu China şi Mexic avem „pandemie” la nivelul pieţei

    agrointeligenta.ro -

    Problemele create de gripa aviară sînt din ce în ce mai complicate pentru sectorul internaţional al creşterii păsărilor – avem în acest moment două ţări de pe două continente care se confruntă cu virusul. Potrivit definiţiei clasice aceasta ar descrie o pandemie – este de notat însă că vorbim de două tipuri diferite.
    În ambele cazuri vorbim de un virus de tip H7 – în China este însă vorba de H7N9 pe când în Mexic de H7N3. Pentru medici situaţia este simplă – fiecare caz este altfel, fiecare caz este limitat la nivel naţional şi continental. Pentru consumatori este însă altceva – important este că în două ţări de pe continente diferite există gripă aviară.

    În ce priveşte gripa aviară vorbim de probleme diferite pentru medici şi pentru producători – medicii contabilizează numărul de bolnavi (în unele cazuri nedorite de nimeni, chiar şi decese), producătorii contabilizează volumul pierderilor rezultate din scăderea vânzărilor şi din înlăturarea păsărilor ce prezintă risc patogen.

    Dacă scoatem din discuţie cazurile nedorite de nimeni de persoane care îşi pierd viaţa – şi care din fericire sînt foarte puţine la număr (decesul fiind determinat de complicaţii ce ţin de la om la om), problema pe care o creează gripa aviară este mult mai mare sub aspect economic decât medical – altfel spus piaţa suferă mai mult decât clinicile.

    În China, gripa aviară descrie sub ambele aspecte situaţia cea mai gravă. Virusul H7N9 a determinat potrivit bilanţului cel mai recent (9 mai 2013) 131 de cazuri de îmbolnăvire dintre care 32 s-au soldat cu decese – statistica ar spune că fiecare a patra persoană afectată de virus şi-a pierdut viaţa, ceea ce este foarte mult faţă de ce eram obişnuiţi pînă nu demult. Tot în China s-a luat în discuţie şi posibilitatea transmiterii bolii de la om la om – ceva total neobişnuit.

    Aşa cum au arătat-o probele colectate de cercetători niciuna dintre păsările bolnave nu provenea dintr-o crescătorie ci din pieţe de producător – ceea ce indică faptul că sub acest aspect industria este „sigură”. Nu a contat foarte mult pentru cumpărători, care au evitat în mod nediferenţiat să mai achiziţioneze carne de pasăre atât din pieţe cât şi din magazine.

    Sectorul cărnii de pasăre din China a suferit pierderi uriaşe – în ultimele două luni vânzările fiind cu 50% mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut.

    La nivelul pieţei internaţionale – acolo unde a te „bucura” de necazul altuia se traduce prin a profita de oportunităţi – situaţia din China nu a însemnat decât că importurile realizate de această ţară, cea mai mare consumatoare, vor creşte dezechilibrând balanţa dintre cerere şi ofertă la nivel modial în folosul producătorilor.

    De profitat de această situaţie erau de aşteptat să o facă mai ales „emergenţii”, singurii de pe piaţa mondială care şi-au majorat capacităţile de producţie în ultimii ani, şi tot ca urmare a livrărilor consistente şi constante către China.

    A apărut însă ceva neaşteptat, un alt focar de gripă aviară a fost identificat, de această dată în America de Nord, în Mexic.

    Deşi nu vorbim despre cazuri de trasmitere la om, situaţia nu este deloc roz nici aici – în ce priveşte siguranţa producţiei alimentare este chiar mai rău ca în China.

    În Mexic virusul H7N3 a apărut în toate statele mari producătoare de carne şi ouă de pasăre, în regiuni aflate la multe sute de kilometri departare. Potrivit ultimelor evaluări, în perioada martie-mai, numărul păsărilor afectate s-a ridicat la aproape 1 milion (ceea ce depăşeşte numărul de sacrificări pentru această perioadă).

    Revenind la nivelul pieţei internaţionale, pentru traderi şi cumpărători situaţia este similară cu o „pandemie” – neîncrederea este în creştere şi la fel reticenţa de a cumpăra dintr-o anumite „regiune”.

    Este cum nu se poate mai prost pentru sectorul cărnii de pasăre – un sector care a fost favorizat în ultimii ani de evoluţiile privind consumul cărnii albe în ţările dezvoltate şi în mediile „devoltate” din ţările emergente, o tendinţă pozitivă, menţinută şi în condiţiile în care criza economică a pus frînă reluării consumului general.

    Cifre şi Fapte

    H7N9 şi H7N3 – sînt înalt patogene

    China (H7N9)
    131 de cazuri de îmbolnăvire la om
    32 de decese
    -50% scăderea vânzărilor de carne de pasăre din producţia internă
    păsări bolnave regăsite doar în gospodării

    Mexic (H7N3)
    900 000 păsări afectate
    Cele mai importante două „state” în producţia de carne şi ouă de pasăre afectate
    păsări bolnave regăsite în mari ferme


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!