• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ALERTĂ METEO: Se întorc PLOILE ȘI GRINDINA! CANTITĂȚILE DE APĂ VOR DEPĂȘI 40 LITRI/MP!

    Roxana Dobre -

    Vremea se strică începând de astăzi, luni – 28 august, în toată țara. Meteorologii au anunțat că în intervalul 28 august, ora 13.00 – 29 august, ora 3.00, în zonele montane și submontane, apoi și în regiunile sudice și sud-estice, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, pe arii restrânse grindină și intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

    Potrivit ANM, în după-amiaza zilei de luni, 28 august în regiunile sudice vremea se va menține călduroasă, local caniculară în sudul extrem al Olteniei și în sud-vestul Munteniei, unde vor mai fi temperaturi maxime de 35…36 de grade Celsius.

    Caracteristici agrometeorologice

    Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și local extremă) în Maramureș și Banat, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Oltenia și Transilvania, sudul Crișanei, izolat în vestul, sud-estul, estul și nordul Munteniei, centrul, estul și sud-estul Dobrogei.

    Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim în cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, vestul Crișanei, nordul Olteniei, centrul, sud-estul și local în sudul Transilvaniei, izolat în sudul Moldovei.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere, dezvoltare şi maturare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura mai intens, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

    Cultura de floarea-soarelui se va afla predominant la maturitate în ceară şi deplină (30-100%), precum şi recoltare, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării. Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge maturitatea în lapte, ceară şi deplină (20-100%) la nivelul întregii ţări. La hibrizii timpurii şi extratimpurii se vor continua lucrările de recoltare.

    În toate bazinele de cultură, la sfecla de zahăr se vor semnala îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină. Cultura de cartof va parcurge creşterea tuberculilor, veştejirea vrejilor și recoltarea, în aproape toată ţara.

    La speciile pomicole se vor înregistra creşterea şi coacerea rodului, acumularea zaharurilor, precum şi recoltarea eşalonată a fructelor, în funcţie de atingerea maturităţii tehnologice.

    În toate podgoriile, la viţa de vie se vor înregistra creşterea boabelor şi acumularea zaharurilor, precum şi coacerea şi începutul recoltării la soiurile timpurii de masă.

    Lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, etc) se vor efectua pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitații.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!