• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ALERTĂ METEO: Se întorc PLOILE ȘI GRINDINA! CANTITĂȚILE DE APĂ VOR DEPĂȘI 40 LITRI/MP!

  Roxana Dobre -

  Vremea se strică începând de astăzi, luni – 28 august, în toată țara. Meteorologii au anunțat că în intervalul 28 august, ora 13.00 – 29 august, ora 3.00, în zonele montane și submontane, apoi și în regiunile sudice și sud-estice, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, pe arii restrânse grindină și intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

  Potrivit ANM, în după-amiaza zilei de luni, 28 august în regiunile sudice vremea se va menține călduroasă, local caniculară în sudul extrem al Olteniei și în sud-vestul Munteniei, unde vor mai fi temperaturi maxime de 35…36 de grade Celsius.

  Caracteristici agrometeorologice

  Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și local extremă) în Maramureș și Banat, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Oltenia și Transilvania, sudul Crișanei, izolat în vestul, sud-estul, estul și nordul Munteniei, centrul, estul și sud-estul Dobrogei.

  Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim în cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, vestul Crișanei, nordul Olteniei, centrul, sud-estul și local în sudul Transilvaniei, izolat în sudul Moldovei.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere, dezvoltare şi maturare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura mai intens, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

  Cultura de floarea-soarelui se va afla predominant la maturitate în ceară şi deplină (30-100%), precum şi recoltare, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării. Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge maturitatea în lapte, ceară şi deplină (20-100%) la nivelul întregii ţări. La hibrizii timpurii şi extratimpurii se vor continua lucrările de recoltare.

  În toate bazinele de cultură, la sfecla de zahăr se vor semnala îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină. Cultura de cartof va parcurge creşterea tuberculilor, veştejirea vrejilor și recoltarea, în aproape toată ţara.

  La speciile pomicole se vor înregistra creşterea şi coacerea rodului, acumularea zaharurilor, precum şi recoltarea eşalonată a fructelor, în funcţie de atingerea maturităţii tehnologice.

  În toate podgoriile, la viţa de vie se vor înregistra creşterea boabelor şi acumularea zaharurilor, precum şi coacerea şi începutul recoltării la soiurile timpurii de masă.

  Lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, etc) se vor efectua pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitații.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Alertă emisă de ANM! Avertizare meteo de ninsori și vânt puternic care poate atinge 70 km/h! Ultima oră de la ANM! Alertă în vigoare de viscol puternic, ninsori și vizibilitate redusă! Prognoza meteo de la ANM. Cum va fi vremea în următoarele săptămâni!

  Ultimele știri

  Ovidiu Săvâșcă, APIA Mureș: Fermierii persoane fizice nu mai au nevoie de adeverința de la Primărie! Despăgubirile la culturile de primăvară, în Parlament. Asociația Forța Fermierilor cere o lege pentru plata fermierilor! Pallas™ si Floramix ™ – cele mai performante și utilizate erbicide pentru controlul buruienilor graminee problemă din cultura de grâu!