• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • METEOROLOGII AU FĂCUT ANUNȚUL! FENOMENUL care cuprinde TOATĂ ȚARA ÎN URMĂTOARELE ZILE!

    Roxana Dobre -

    Vreme în continuă schimbare! Meteorologii au anunțat cum vor evolua temperaturile în acest sfârșit de săptămână pentru majoritatea regiunilor din România. Astfel, începând de astăzi, vineri – 18 august, canicula ca va pune stăpânire pe toată țara iar temperaturile vor ajunge la 37 de grade. 

     În intervalul menţionat, vremea va fi călduroasă în toate regiunile, local caniculară vineri (18 august) în regiunile sudice și sud-vestice, iar sâmbătă (19 august) în toate zonele de câmpie și de podiș. Se vor înregistra temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei, izolat chiar 37 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) local va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unități în special în Câmpia Română și în Câmpia de Vest.

    În cursul zilei de duminică 20 august în sudul, centrul și estul ţării vremea se va menţine călduroasă, pe arii restrânse caniculară, cu temperaturi maxime de 34…35 de grade. În regiunile vestice instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, iar temperatura va fi în scădere.

    Caracteristici agrometeorologice

    În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, pe majoritatea suprafețelor agricole. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă) se vor înregistra în Maramureș, cea mai mare parte a Banatului, Moldovei, Olteniei și Transilvaniei, izolat în centrul, estul și sud-estul Dobrogei, sudul Crișanei, vestul, sud-estul și nordul Munteniei.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Pe fondul temperaturilor ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, pe terenurile agricole unde se menţin deficite de umiditate în sol ritmurile vegetative ale plantelor vor fi forţate, înregistrându-se ofilirea temporară şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea sau uscarea prematură a aparatului foliar, precum şi forţări stadiale, izolat
    fiind posibilă deprecierea stării de vegetaţie, îndeosebi la culturile înfiinţate tardiv.

    În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge maturitatea în ceară şi deplină (10-100%), izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare. Porumbul îşi va definitiva mătăsirea (100%), aflându-se predominant în fazele de maturitate în lapte, ceară şi deplină (10-100%). Cultura de sfeclă de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof se vor continua creşterea tuberculilor, veştejirea vrejilor și recoltarea, în cea mai mare parte a bazinelor specializate. În toate plantaţiile, pomii fuctiferi se vor afla în fazele de creştere şi coacere a rodului, acumularea zahărului în fructe, precum şi recoltarea la speciile ajunse la maturitatea tehnologică. Viţa de vie va parcurge creşterea boabelor şi acumularea zaharurilor, precum şi
    coacerea şi începutul recoltării la soiurile timpurii de masă. Condiţiile agrometeorologice menţionate vor fi favorabile desfășurării lucrărilor agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, etc), în aproape toată ţara.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!