Locuri de muncăŞtiri agricole

ESTE LEGE! AJUTOR DE STAT pentru ROMÂNII CARE SE ÎNTORC ÎN ȚARĂ!

ÎN VIGOARE! Modificarea în legislație ce ar putea aduce rezolvarea crizei de pe piața forței de muncă din agricultură. Primele de instalare sunt sume de bani ce se acordă șomerilor ce se angajează pentru cel puțin un an în anumite localități, departe de domiciliul sau reședința lor obișnuită. Potrivit unor modificări aduse recent la Legea șomajului, și românii care au lucrat în străinătate în ultimii trei ani pot să ceară aceste prime de instalare, dacă îndeplinesc condițiile legale. 

Și românii care au lucrat în străinătate în ultimii trei ani pot beneficia, mai nou, de prima de instalare prevăzută în Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, potrivit ultimelor modificări aduse acestui act prin Legea nr. 172/2017.

”Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 de luni”, scrie în Legea șomajului acum. Practic, prin asta, statul încearcă să stimuleze întoarcerea lucrătorilor români din străinătate.

Totuși, e important ca ei să se încadreze în muncă în localitatea de domiciliu/reședință sau în localitățile învecinate acesteia, iar localitatea respectivă să se afle în una dintre zonele prevăzute în Planul național de mobilitate. Altfel, ei nu pot obține prima de instalare. Localitățile din acest plan se regăsesc în Hotărârea Guvernului nr. 903/2016 și pot fi consultate foarte ușor aici.

Ce presupune această primă de instalare, potrivit Legii nr. 76/2002? Prima de instalare se poate acorda șomerilor care se angajează pentru cel puţin 12 luni, la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, iar cuantumul primei e diferit, după cum urmează:

 • 12.500 de lei, pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja;
 • 15.000 de lei, pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja şi care este însoţită şi de membrii familiei.

Soluția pare potrivită și pentru rezolvarea crizei privind forța de muncă din agricultură, de care se plâng tot mai des în ultima vreme fermierii români.

Documentele necesare pentru obținerea primei sunt:

 • o cerere-tip;
 • actul de identitate care să ateste domiciliul;
 • dovada încadrării în muncă printr-un act eliberat de angajator cu precizarea locului de muncă;
 • angajamentul pentru respectarea obligației de a restitui integral sumele primite în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă;
 • declaraţia pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii doi ani acesta (sau un alt angajator cu care are în comun administratorul sau un asociat) nu a mai fost în raporturi de muncă cu solicitantul;
 • declaraţia pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte dacă se va asigura sau nu locuinţă de serviciu;
 • declaraţia solicitantului pe propria răspundere din care să rezulte dacă autoritatea publică asigură sau nu locuinţă de serviciu;
 • declaraţia pe propria răspundere a absolvenţilor licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie din care să rezulte că, la data solicitării primei nu au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi în condiţiile legii, după caz;
 • declaraţia pe propria răspundere a angajatorului absolvenţilor instituţiilor de învăţământ din care să rezulte că nu are obligaţia, potrivit legii, de a angaja persoana din această categorie, după caz;
 • certificatul de căsătorie și, după caz certificatele de naştere ale copiilor în copie certificată pentru conformitate, precum și actele prevăzute de lege în cazul familiilor monoparentale.

Sursa: www.avocatnet.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


19 comentarii

 1. Sa dea ajutoare sociale pana da tara faliment,e bine sa stai sa bei pa bani pe care nu i-ai muncit.Astea sunt idei sau legi facute la disperare,nu mai stiu astia cum sa aduca romanii inapoi sa produca sa aiba de unde lua salarii(bugetari)nu toti care sunt plecati in strainatate muncesc cinstit.

 2. Subventiile sunt ajutoare sociale (au spus -o si marii fermieri) care nu incurajeaza performanta se face nu se face productie banii din subventie tot vin de aia se vad terenuri cultivate la misto. Ce plus valoare economiei ca au adus doar bunastare fermierilor. In agricultura munca este deosebit de grea se lucreaza zi lumina dar este foarte prost platita . Un fermier cu maxim 100 de ha dupa un an ca asta este miliardar.

 3. Trebuie niste legi clare de lunga durata sa poata romanii de peste hotare sa se intoaca in tara si sa poata sa lucreze in coditii decente si platiti omeneste ca vom ramanr o tara de pensionari si bugetari in timp ce exodul romanilor continua. Problema este ca pleaca oameni buni cu dorinta de munca in general materie cenusie.

 4. Mergeti acum la punctele de trecere a frontierelor din tara sau in aeroporturi sa vedeti milioane de romani care se intorc la munca. Nimeni nu se intreaba de aleg acesti oameni sa plece din tara? Oare nu aveau de lucru aici ? Sunt multi care lucreaza in agricultura angajati si bine platiti ca in tara agricultura se face doar ptr subventii nu conteaza daca produci sau nu iar uniii daca fac agricultura o fac cu unii sclavi la negru. Averea fermierilor romani este net superioara fermierilor din UE de ce oare?

 5. O lege ce zace doar ca proiect prin sertarele guvernului referitoare la limitarea suprafetei pe care un fermier poate sa o detina . Nu este posibil ca un fermier sa detina 8 000 de ha de teren arabil. Unde sunt angajatii din agricultura? Daca pe timpul CAP lucrau mii de oameni incepand de la paznic mecanizator contabil sef de ferma etc timp un care nu se acordau subventii. Acum se lucreaza doar la negru in agricultura care se face dupa ureche de niste mafioti analfabeti fara nicio legatura cu agricultura.

 6. Asa este fiecare are grija sa nu conteaza cel de langa el are ce manca sau nu. Am vrut democratie avem democratie aici numai banul dicteaza ai bani esti cineva nu ai mirosi a prost. Nu mai avem valori morale nu conteaza cum obtinem banu nu conteaza ca mai ai studii doar puterea banului dicteaza. Sunt bugetari cu functii mari care ar trebui sa vegheze ca legea sa fie aplicata corect dar ei sunt nepasatori si doar ziua de salariu ii mai intereseaza. Sunt bugetari care dupa ce au iesit la pensie lucreaza in continuare in acelasi sistem ocupand locul unui tanar absolvent. Daca ar lucra ca si consultant fiind platit doar cu pensia nu ar fi o problema insa ei cumuleaza pensia cu salariul. Sa va dau exemplu de bugetar care lucreaza in sistem su are in paralel si o firma in agricultura si cel mai mult se ocupa de zona privata in timp ce la stat vine sa stea la cafea sau la barfa si sa incaseze salariul. Complice eu ii vad si pe colegii acestuia care il acopera . Nu nene nu iti pasa de sistemul bugetar dute nene si fuu patron sau la pensie nu ocupa locul tinerilor.

 7. Dlor problema nu este forta de munca, ea se gaseste, problema este plata personalului care presteaza munca. Nu poti plati un om pregatit sau un meserias cu salariul minim pe economie din Romania acest salariu, care este cel mai mic din UE, este o mizerie. Nu poti tine in tara profesionisti fara un cadru legal convenabil un cod al muncii in care sa stipuleze clar programul de lucru zilele libere iar cine incalca aceste reguli sa fie aspru sanctionat pana la inchiderea activitatii. Este o anomalie ca in Romania , o tara foarte saraca, sa vedem pe strada bolizi de sute de mii de euro marii vanzatori de masini sau bancile sa raporteze profituri de milioane de euro. Suntem o tara saraca plina de hoti autoritatile dorm nimeni nu se intereseaza de bunul mers al acestei tari doar de propriul interes.

  1. Asa este acum in ROMania .Sunt 2 tabere .hotii si prostii. care muncesc pe nimic.NU va intoarceti in ROMania .lucrurile nu se vor schimba.Nu exista transparenta .legi clare.conditii de munca sau patroni educati. Nu exista protectia muncii sau cineva care s-ai verifice pe patroni daca respecta normele si personalul.IN ROMania. exista. o singura categorie de patroni si cei de la resurse umane.sefi .manageri etc.Toti nu stiu decit sa ameninte.gen ;nu iti conine programul sau salariu .nu iti convine ca faci aia pleaca.Nu exista justitie .sistem medical.scoli .profasori.nu exista oameni care sa te indrume in cariera .NU exista ajutor din partea statului pentru familii cu multi copii.DE cite ori se intimpla ceva acestia vin si i-au coppii de la familiile ccu probleme .dar sa ajute preventiv ,,nu.

 8. tot se arunca vina pe aia cu ajutoarele sociale dar stie cineva cat este un ajutor social? ce se poate cumpara cu banii aia sau cat iti ajung ? nu se pot lua vile sau masini de lux cum fac fermieriu cu banii din subventiii acesti bani fac cel mai mare rau incurajeaza nemunca si fac concurenta neloiala intre fermieri sunt multi fermieri xare vaneaza aceste subventii si saracesc mediile rurale. cineva sa intervina ferm un agricultura si sa urmareasca acesti bani din subventii ca genereaza economie subterana evaziune munca la negru . cei plecati afara au sustinut ani de zile bygetul tarii au trimis in tara miliarde de euro iar hotii ay furat acesti bani.

 9. da bine ca fermierii merita numai ei sa ia subventii sa i munceasca pe fraierii care au ramas prin tara ca pe niste sclavi sa amageasca batranii ce dau terenurule in arenda ce le dau subventii mizerabile sau de cele mai multe ori deloc in timp ce batranii isi platesc impozitele an de an . cand vine vorba sa dam si la altii satim cu gura sii denigram . Emil sa iti fie rusine de vorbesti asa de unii care au plecat de la tara din cauza fermierilor avari care nu angajeaza nu platesc in timp ce fermierii si neamurile lor se scalda in vile si masini de lux. Huooo nesimtitilor.

  1. Cati bani ti-ar trebui ca sa te faci “fermier” . Poate iti punem o vorba buna la Dragnea . Acum toti va faceti fermieri si nu stiti cum se planteaza semintele in pamant , cu varful in sus sau in jos .

  2. Prietene nu ne ia cu frica .O sa ajungem sclavii si ei vor profita de noi pentru ca politicienii sunt foarte usor de corupt si nu ii intereseaza ca noi suntem indatorati la banci pentru utilaje .Ramanem cu utilajele in curte si ei cumpara terenul dupa care il vand la pret dublu dupa ce il exploateaza 5-6 ani si distrug tot.

 10. d.le MARIAN, SUNT DE ACORD CU D. VOASTRA. ASA ESTE. IN GENERAL AU PLECAT SMECHERII PENTRU A CONSUMA TOT CE CURGE DIN PREAPLINUL OCCIDENTULUI SI SA MAI SI DEA CU JULA SA FACA MAI BINE CUNOSCUTA TARISOARA NOASTRA.SA NE ADUCEM AMINTE DESPRE ACEI OAMENI CARE VENEAU DIN FRANTA, ACASA. FIIND FORTATI SA VINA IN TARA CU AVIOANELE FARA SA PLATEASCA, MAI PRIMEAU SI NISCAIVA BISTARI SA.SI INJGHEBE O AFACERE..REZULTATUL,IN 2 SAPTAMANI PAPAU BANII RADEAU DE NOI PROSTII CEI RAMASI SI O STERGEAU DIN NOU, CUM E VORBA….ENGLEZESTE..MA INTREB,IARASI CEI CARE AU RAMAS IN TARA SUNT PROSTI.
  SA MAI POMENIM DESPRE ACELE PERSOANE CARE MERGEAU LA…. AUZI DOM.LE.. LA PRODUS.
  OAMENI BUNI CREDETI CA ASTFEL DE INDIVIZI MERITA SA IA BANI DIN BUZUNARELE OAMENILOR CINSTITI CARE DE BINE DE RAU AU MAI PRODUS UN NASTURE, O ROSIE,O VIOARA,
  PENTRU CEI CARE SE FAC CA NU INTELEG, DORESC SA MENTIONEZ CA BUGETUL TARII INSEAMNA BANI DIN TAXE SI IMPOZITE ADICA DIN BANII POPORULUI

 11. Si pentru prostii care au stat tot timpul in tara si au rabdat ani la rand hotiile guvernantilor multimilionari cat dati?
  Nu va e rusine sa acordati ajutoare sociale pentru nemunca.?

  1. Bine zis . Doar un lucru as puncta : ajutoarele sociale trebuiesc acordate in schimbul orelor de munca . Sunt atatea lucruri de facut ,mai ales curatenie . La cei apti eu nu le-as da 5 bani fara sa presteze munca in folosul comunitatii . Pana acum au prestat doar voturi .

Scrie un comentariu