• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CUM SE OBȚIN SEMINȚELE DE ROȘII. Tehnica folosită la STAȚIUNEA DE LEGUME DE LA BUZĂU!

    agrointeligenta.ro -

    Obținerea semințelor de roșii este o muncă ce necesită multă migală, precum și o serie de pași bine stabiliți. Este o muncă manuală în cea mai mare parte, chiar și când este vorba despre cantități mari și mai ales de soiuri valoroase, așa cum este cazul tomatelor de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău.

    Roșiile pentru sămânță sunt atent selectate
    Fiecare tomată este spălată manual și verificată să nu aibă defecte sau lovituri
    Dr. ing. Costel Vînătoru ne-a prezentat prima dată pașii programului de selecție conservativă a tomatelor de la SCDL Buzău

    Echipa Agrointeligența – www.agrointel.ro a vizitat stațiunea de cercetare în perioada în care se lucra intens la recoltarea semințelor de la soiurile românești de tomate. Deși tehnica presupune un întreg protocol, ea poate fi replicată de către micii producători de legume, urmând sfaturile dr. ing. Costel Vînătoru de la SCDL Buzău. Specialistul a acceptat să ne explice, pas cu pas, cum sunt colectate semințele de la roșiile crescute în cadrul programelor de cercetare, semințe care apoi sunt fie păstrate, fie comercializate direct, sau sub formă de răsaduri.

    ”Producerea seminței la tomată nu este o treaba simplă, ci una destul de greoaie și de lungă durată. În primul rând cel care produce semințe trebuie să cunoască foarte bine caracteristicile soiului respectiv și să aibă sămânță autentică, apoi să le introducă în programul de selecție conservativă”, a declarat cel mai apreciat cercetător din legumicultura românească.

    Este nevoie de cinci ani pentru producția de semințe comerciale

    Dr. ing. Costel Vînătoru ne-a vorbit și despre ce presupune programul de selecție conservativă la tomată, un program ce durează 5 ani de zile.

    ”Practic, se pleacă de la sămânța autorului – în primul an, se seamană și din acea sămânță se aleg plantele elită. Plantele care corespund întru totul așa cum le-a descris autorul. După ce se aleg plantele elită, din aceste plante se extrage sămânța separată. Fiecare plantă trebuie să ajungă într-o punguliță, sămânța din planta respectivă în pungă separată. În cazul în care s-au ales 100 de elite tipice, anul urmator le semănăm, dar tot separat. Creăm 100 de rânduri de tomate și fiecare rând înseamnă sămânța la o singură plantă. Dupa aceea, dacă primul câmp se numea câmp de alegerea elitelor, câmpul din anul următor se numește câmp de studiu al descedențelor. Descedențele astea sunt studiate în anul doi, iar dacă pe un rând din acesta o plantă este mai înaltă sau nu respectă caracteristicile soiului, tot rândul este eliminat, nu numai planta respectivă. Se rețin doar descendențele care sunt uniforme. De regulă, 30-40%. O plantă care are un mic defect trebuie toată elita eliminată. În anul trei, sigur, elitele acestea se amestecă și se face un câmp micuț, numit câmp pre-bază. Aici se face controlul biologic și se elimină plantele netipice, rămân acolo doar plantele tipice. În anul următor, în anul patru se creează câmpul bază. Deci sămânța pre-bază care a fost obținută în anul trei este semănată și apare câmpul bază. Un câmp ceva mai mare, dar nu suficient pentru a ajunge la comercializare. Aici se face controlul biologic, se elimină plantele netipice, care nu respectă caracteristicile soiului și rămân numai cele tipice. În anul cinci se creează un câmp mult mai mare, numit câmp C1, comercial, înmulțirea întâia. Această sămânță ajunge să fie comercializată. Efectiv cinci ani de zile pargurge o tomată de la sămânța autorului ca să fie comercializată”, ne-a vorbit cercetătorul despre etapele implicate în selecție.

    Roșiile selectate pentru recoltarea se semințe trebuie să fie bine maturate

    Se aleg roșiile tipice soiului, bine maturate

    Când ajungem în stadiul de extragere a semințelor trebui să știm foarte bine tehnologia de extragere. Cum se procedează? ”În primul rând se aleg tomatele tipice soiului, cele care au trecut prin câmpul de selecție conservativă. După aceea trebuie să urmărim să fie foarte bine maturate, nu în pârgă sau maturate incomplet. După cum vedeți aceasta este colorată uniform, ajunsă la maturitate, ca sămânța să fie viabilă întru totul și să aibă putere germinativă în interior”, vorbește dr. ing. Vînătoru despre selecția roșiile de la care se colectează semințele.

    Roșia se taie pe jumătate
    O roșie bine coaptă trebuie să aibă un aspect uniform și la interior
    Semințele se pot vedea foarte bine dacă roșia este coaptă

    Semințele se scot cu tot cu ”gelatina” din jur

    Există mai multe procedee de extragere a semințelor, fie în sistem gospodăresc (practicat și la SCDL Buzău), fie în sistem industrial atunci când avem anumite utilaje care se folosesc pentru extragerea semințelor.

    ”În sistem gospodăresc se practică așa: se taie fructul în două și se scot semințele din lojele seminare. Semințele se scot cu tot cu gelatina din jurul lor, de regulă cu degetul și se scot într-un recipient. După ce au fost scoase din cavitățile acestea, semințele se lasă într-un recipient. După ce semințele au fost scoase se lasă îmbăiate în sucul propriu (atenție, fără să scăpăm un strop de apă) până a doua zi. Datorită temperaturii ridicate, acestea intră în fermentație și în ziua doua când s-au și separat și s-au ridicat la suprafață, semințele merg la spălat. Se umple recipientul cu apă, se balconează foarte bine și ușor-ușor se scurge în așa fel încât toate resturile acestea care îmbracă sămânța și s-au scurs în plus din tomată sa fie eliminate, rămânând doar sămânța curată. Însă, atenție! Facem acest lucru fără să eliminăm și sămânța când răstrurnăm vasul. Deci ușor, facem mai multe spălări ale seminței ca să rămână perfect curată”, ne explică dr. ing. Costel Vînătoru.

    Semințele seci se elimină

    Eventualele semințe seci care nu sunt ajunse la maturitate se elimină cu apă. ”Sunt mai mici și stau la suprafața apei. Atunci cele care sunt viabile și bine dezvoltate se lasă pe fundul apei”, spune cercetătorul despre ”separarea” semințelor seci de cele fertile.

    După ce semințele au fost curățate cu ajutorul apei, imediat trebuie puse într-un tifon și stoarse foarte bine și apoi întinse pe un cearceaf, pe o pânză la soare, ca să se usuce. ”Însă atenție! Trebuie stoarse foarte bine pentru că dacă apa stă în contact cu sămânța, aceasta începe să germineze. Apa ne ajută numai să spălăm sămânța atunci când o curățăm de celelalte resturi vegetale și alte impurități. După această etapă urmează să fie condiționată. Ce înseamnă asta? În cazul în care avem mai multă cantitate de sămânță, acestea merg la selectoare. Selectoarele o trec prin mai multe site speciale și o calibrează pe mărimi și mai scot resturi vegetale care au mai rămas în sămânță”, ne mai spune cercetătorul.

    O sămânță bine condiționată are o ”valabilitate” de 4-5 ani

    După ce a fost condiționată, sămânța selecționată, cea selectată, este păstrată în pungi de hârtie sau saci de iută în încăperi potrivite, nu cu lumină puternică, nu cu temperaturi ridicate, fără umezeală, pentru a nu deprecia sămânța. Se ține așa până anul viitor când va fi folosită.

    Sămânța de tomate își păstrează bine germinația chiar 4-5 ani de zile, dacă este depozitată în locuri potrivite.

    ”Acesta este drumul, pe scurt, al producerii semințelor de tomate. De regulă, trebuie făcut de persoane avizate. Cei care știu să facă selecția foarte bine: să aleagă plantele tipice, să stăpânească foarte bine procedura aceasta de extragere a semințelor ca să păstreze semințele tipice curate și libere de boli sau dăunători. Sămânța este principalul mijloc de înmulțire al plantelor. Poate aduce multă bucurie în curtea cultivatorului, dar poate să aducă și nenorocire. Sămânța aduce bucurie dacă este una bună, de calitate, dacă a trecut printr-o selecție conservativă, bine condiționată sau extrasă. Poate aduce și nenorocire pentru că ea poate să aducă boli, dăunători, care se transmit prin sămânță și poate să infecteze, să aducă pagubă și nenorocire, pierdere foarte mare în curte cultivatorului și a fermierului. Trebuie să fim foarte atenți ce sămânță folosim, de unde o luăm, cine a produs-o, ce verigă biologică este, dacă a fost tratată, sa aibă certificat de calitate, să fi trecut printr-un laborator. Dacă nu are acest certificat de calitate riscăm să ducem acasă necazul și nu bucuria”, este atenționarea pe care dr. ing . Costel Vînătoru de la SCDL Buzău o transmite tuturor cultivatorilor de legume.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!