Ştiri agricole

O localitate din Teleorman bate recordul la proiecte cu bani europeni. 70 de fermieri şi-au făcut solarii ca să pună cartofi

Satul Conţeşti din Teleorman bate recordul în materie de proiecte cu bani europeni.Nu mai puţin de 70 de fermieri şi-au făcut solarii cu bani de la UE ca să planteze cartofi timpurii, cultură la modă în zonă.

‘’Avem 70 de fermieri care au dezvoltat solarii pe măsura 141 din PNDR şi primesc anual 1.500 de euro timp de cinci ani. Alte zece proiecte intră din acest an în program ’’, se laudă primarul Viorel Peţa, care spune că primăria i-a ajutat pe oameni să-şi facă proiectele.

Primii bani au ajuns la Conţeşti în anul 2008, iar acum proiectele se află în curs de finalizare.
O dată cu accesarea banilor europeni, localnicii din Conţeşti – localitate cu circa 1.200 de gospodării- şi-au schimbat şi strategia de business. De ceva vreme, încep sezonul la solar cu cartofii timpurii, pentru că se fac repede, şi mai este timp şi pentru o a doua cultură. În acest an de exemplu, la nivel de sat au fost nu mai puţin de 45-50 ha de cartofi timpurii la solar, povesteşte primarul, care nici el n-a putut rezista tentaţiei şi a pus vreo 20 de arii.

Cartofii i-a plantat la început de februarie şi i-a cules la mijlocul lunii aprilie.Ca să-i vândă a trebuit însă să meargă la Bucureşti, în piaţă la Pucheni, unde a dat kilogramul la preţuri de peste 5 lei.De altfel, în ultimele săptămâni toata piaţa Capitalei a fost invadată de cartofii timpurii din Teleorman.

După cartofi, primarul a pus ardei kapia la solar, iar ca el procedează mai toţi oamenii din zonă. Unii mai fac şi răsaduri la solar, în timp ce alţii se orientează spre roşii şi castraveţi. În câmp, este cu totul altă treabă. Merg mai bine vinetele şi ardei şi mai puţin roşiile. Mai nou, la Conţeşti au început să apară şi lanuri de porumb zaharat.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!