• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • RAPIȚĂ 2018. Recomandările specialiștilor EURALIS pentru SEMĂNATUL CULTURII DE TOAMNĂ!

  Andreea Elefterie -

  Rapiţa, cultură profitabilă, dar şi pretenţioasă, are nevoie de anumite condiţii pentru a oferi producţii bune şi, implicit, pentru a aduce venituri îmbucurătoare fermierilor. Astfel, pe lângă pregătirea patului germinativ şi aplicarea îngrăşămintelor, o atenţie deosebită trebuie acordată lucrării de semănat. 

  Specialiştii Euralis le oferă fermierilor o serie de recomandări pentru semănatul rapiţei, începând cu epoca de semănat care corespunde intervalului 15 august – 15 septembrie. Bineînțeles că data exactă a semănatului este influențată și de zona în care este cultivată rapița, dar și de condițiile meteo, întrucât în funcție de cantitatea precipitațiilor, fermierii pot intra la semănat mai devreme sau mai târziu.

  Un alt sfat al speciliaștilor de la Euralis este ca stabilirea densității la semănatul hibrizilor de rapiță să se facă având în vedere obținerea a 40-45 de plante pe metru pătrat, în primăvară.

  O densitate optimă determină o dezvoltare viguroasă a plantelor, care face ca acestea să fie mai rezistente la condiţiile nefavorabile din timpul iernii, tulpina să fie mai groasă în primăvară și mai rezistentă la cădere și determină o bună ramificare a plantelor, cu un număr mare de ramificaţii secundare și terţiare”, este subliniat în catalogul de toamnă al Euralis.

  Potențialul de ramificare al hibrizilor este unul foarte ridicat comparativ cu soiurile, iar ramificațiile au un rol important în optimizarea producțiilor prin multitudinea de silicve produse.

  Formula de calcul pentru norma de semănat

  În Catalogul de toamnă al companiei Euralis este dată și formula de calcul a normei de semănat. În calcularea acesteia se ține cont de densitatea de semănat în boabe germinabile/mp, masa a 1.000 de boabe în grame, dar și de puritatea fizică și germinația semințelor. Astfel, norma de semănat este calculată ca raportul dintre produsul densității de semănat și masa a 1.000 de boabe și produsul purității fizice și a germinației semințelor, rezultatul fiind înmulțit cu 100.

  Specialiștii Euralis vorbesc și despre distanța dintre rânduri la semănatul rapiței de toamnă, precum și care este adâncimea de semănat recomandată și ce importanță are aceasta în procesul de germinare.

  Distanţa optimă dintre rânduri este de 25 sau 37,5 cm. La aceste distanţe, plantele au o dezvoltare optimă. Adâncimea de semănat este mică, urmărindu-se acoperirea seminţelor cu pământ, iar pe de altă parte, plasarea lor într-un strat cu suficientă umezeală pentru declanșarea procesului de germinare și realizarea unui răsărit rapid și uniform. Adâncimea de semănat este cuprinsă în intervalul 2-3 cm, numai pe solurile mai uscate, aceasta putând crește până la 3-4 cm”, este explicat în catalogul de toamnă al companiei Euralis.

  Pentru mai multe recomandări privind tehnologia de cultură a rapiței de toamnă, precum și pentru a afla care este oferta de hibrizi Euralis pentru acest an, aveți la dispoziție Catalogul de toamnă Euralis 2017

  Citiți și:

  RAPIȚĂ 2018. Fermierii, patul germinativ și teoria. În final, ploaia închide jocul!


  Te-ar mai putea interesa

  Cea mai bună semănătoare pentru rapiță: mergem pe clasic sau semănăm ”bob cu bob”? Gândacul lucios al rapiței – Meligethes aeneus. Combatere Producție de aproape 7 tone/ha la rapiță, obținută într-o fermă din Polonia Corteva a devenit lider pe cultura de rapiță din România și R. Moldova. Hibrizii Pioneer, cei mai vânduți Prețul rapiței a coborât sub 500 euro/tonă. Scădere accelerată de 70 euro/tonă într-o săptămână

  Ultimele știri

  Un fermier și-a găsit câinele aproape mort, lovit de hoțul care a intrat în curte și a furat o oaie FGCR a împlinit 30 ani de activitate cu peste 127.000 de garanții acordate Daniel Buda: Cerealele, oleaginoasele, uleiul și mierea din Ucraina – pe lista restricțiilor la import Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, convocat la Senat de USR la ”Ora Guvernului” Cum se aplică GAEC 8 pentru subvențiile APIA din acest an. Comisia Europeană, notificată