• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EFECTUL PRODUCȚIILOR ISTORICE. Cornel Stroescu, fermier: ”TRADERII AU COBORÂT PREȚURILE DE LA O ZI LA ALTA”

    Roxana Dobre -

    Informație exclusivă de interes maxim pentru fermierii români! Aceștia se confruntă cu o situație delicată chiar în mijlocul campaniei de recoltat și când trebuie să își valorifice producția. Se pare că anunțul făcut ieri, 22 august, de către ministrul agriculturii, Petre Daea și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, cum că în România au fost înregistate producții istorice în agricultură a fost un moment propice pentru traderii de cereale să ”îi ardă” pe fermieri la preț. 

    Cornel Stroescu, cunoscut fermier din Mehedinți și fost președinte al Camerei Agricole Naționale, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro că traderii au scăzul prețul cu 20 de bani pe kilogram la grâu după ce ieri au fost anunțate pe toate canalele media ”producții istorice”.

    ”A ieșit cu declarațiile domnul ministru al nostru drag și brav ieri și credeți-mă că astăzi compania de morărit ”Șapte Spice” nu ne mai dă 70 de bani pe grâu. A scăzut prețul, că avem producții record și l-aș întreba o dată pe domnul ministru: ce înseamnă producții record la cereale? E întrebarea mea ca și fermier, l-aș întreba: Domnule, ce înseamnă pentru dumneata o producție record? Să stea în banca lor acolo, să facă treabă, să facă irigații. La noi nu sunt producții record. Pot să spun că sunt producții bune, da. Deci asta poate să confirme. Eu l-am dat până ieri (grâul – n.r) cu 70 de bani, astăzi nu îl mai dau cu 70 de bani. Nu ne-au spus motivul, numai că de la București a venit decizia imediat după anunțul acesta cu producțiile”,  a explicat fermierul, vădit supărat de situația creată de recentele declarații venite pe line guvernamental-politică.

    Fermierul Cosrnel Stroescu atrage atenție că producția enunțată nu avea cum să fie realizată în condițiile de secetă și îngheț târziu din acest an. ”Oamenii și așa l-au dat degeaba, la 50-55 de bani la recoltat. Nu am avut o producție istorică la noi, că a fost secetă. A fost mai puțin, dar am avut calitate de panificație. De aceea am și primit un preț mai bun. Ca să ne zică astăzi: Nu vă mai putem da prețul acesta. Părerea mea e să-l mai țineți. Păi ce să-l mai țin? De-aia te și enervezi. Cum poți să spui așa ceva? Oricât ar face, taci din gură. Astea sunt producțiile. Bun, am făcut 2 tone, 10 tone. Eu nu am făcut decât 4 tone, că a fost secetă. Alți fermieri l-au dat și cu mai puțin, că nu au avut calitate la el, l-a plouat”, a mai spus Stroescu.

    Cornel Stroescu: ”Anul trecut am scos mai mult la grâu”

    Producătorul agricol din Mehedinți ne-a mai spus că o medie pentru producția de grâu din acest an este de 3,7 tone.

    ”Am avut și de 5 tone, dar la noi sunt diferite terenurile. Avem și teren mai nispos, avem teren mai bun, așa e zona la noi. Cu toate că facem aceeași tehnologie sunt altfel producțiile. Deci am producții de 4-5 tone, anul trecut am avut mai mult. Dar nu vorbim de asta, vorbim de preț. Poate să fie și 10 tone producția dar și cheltui pe măsură. Acum la floarea soarelui dacă sunt 1500-1800 kg, anul trecut am avut 3700 kg la floare. Eu am văzut zone, începând de la Caracal, Alexandria, Constanța, deci așa ceva nu am văzut în viața mea. Plus că majoritatea oamenilor nu au avut unde să-l bage. Sunt mulțumiți cei mari care au depozitare. Și eu am depozitare, dar trebuie și prețurile să le fac și trebuie să vând din producție”,  a mai spus fermierul pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Acesta mai subliniază că lăudatele vizite în teren ale ministrului agriculturii nu îi ajută cu nimic pe fermieri ci din contră, influențează piața în funcție de declarațiile șefului de la agricultură.

    ”Asta este realitatea. Nu pot să mă feresc. Degeaba vine ministrul, a intrat printr-un lan de porumb, a fost la un fermier așa. Am întrebat: Foarte bine a venit la tine, și? Cu ce te-ai ales?” Hai să refacem irigațiile practic, nu numai din gură. Hai să facem ceva”. Imediat după ce apar declarații ale ministrului la TV, ne trezim cu control de la Garda Financiară. Au fost și acum două luni, au fost și ieri la mine. Nu contest asta, trebuie să-i lăsăm. Mai mult, sunt al cincilea an la controlul efectuat de agenția de plăți. Vi se pare normal?!”, mai sesizează fermierul din Mehedinți.

    Vă reamintim că ministrul agriculturii Petre Daea și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au anunțat ieri, 22 august, în cadrul unei vizite pe care au efectuat-o în județul Călărași că în anul 2017 au fost înregistrare producții ”istorice” în agricultură.

    Conform datelor furnizate de MADR, producția totală de grâu, secară și triticale a fost anul acesta de circa 10,164 milioane tone, de pe o suprafață recoltată de 2,101 milioane ha, producția medie fiind de 4.836 kg/ha. La rapiță, s-au recoltat peste 1,684 milioane tone, de pe 592.312 ha, producția medie fiind de 2.884 kg/ha, iar la mazăre s-au recoltat 298.639 tone, de pe 107.593 ha, producția medie fiind de 2.776 kg/ha. Producția de orz și orzoaică a totalizat 2,017 milioane tone, de pe 459.968 ha, cu o producție medie de 4.942 kg/ha.

    Citiți și: 

    PRODUCȚII ISTORICE ÎN AGRICULTURĂ: ”NE-A AJUTAT DUMNEZEU ANUL ACESTA!”


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor