FLORIN MINDIRIGIU, organizator AGRALIM: Punctele tari ale ediției 2017 – DEMONSTRAȚII CU UTILAJE, expoziție de animale și un FORUM PE VEGETAL!
Roxana Dobre -Cel mai mare târg de agricultură pentru fermierii din zona Moldovei și nu numai, AGRALIM 2017, va avea loc în acest an la Lețcani, județul Iași, în perioada 21-24 septembrie. Organizatorii se așteaptă la un număr mult mai mare de vizitatori față de 2016 și speră să atingă 10.000 de participanți interesați de cele mai noi utilaje, inputuri agricole dar și cele mai valoroase animale de rasă și echipamente de top pentru zootehnie. Agrointeligența -www.agrointel.ro este partener media principal al evenimentului și va transmite cele mai interesante noutăți de la fața locului!
Florin Mindirigiu, Manager General AB PLUS EVENTS și organizator al evenimentului, a acordat pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro un scurt interviu privind noutățile pe care le va aduce cea mai mare târg din zona Moldovei.
Cu ce noutăți veniți pentru fermieri la ediția din 2017 a AGRALIM?
În primul rând, venim cu un nou loc de desfășurare poziționat la Șoseaua Europeană, deci un loc cu vizibilitate maximă din punct de vedere al expunerii. Târgul va fi organizat în parteneriat cu clusterul pentru agricultură ”Agro Ferma”, care e cea mai mare asociație de fermieri din regiune. Venim cu o platformă expozițională nouă pentru firme pe suprafață de 3 ha, cât și cu o zonă de demonstrații de peste 6 ha, amplasată la Șoseaua Europeană. Mă refer la demonstrații cu solul, erbicidare, balotare și alte tipuri de demonstrații agricole.
Tot anul acesta avem ca și noutate o expoziție de zootehnie pentru vaca de lapte și o expoziție de ovine și caprine. Sigur că vizitatorii vor avea ocazia să vadă expuse cele mai valoroase animale de rasă și echipamente de top pentru zootehnie. Și, foarte important, deținătorii celor mai valoroase animale sunt invitați să le înscrie în Concursul Animalelor de Rasă, cu premii la șase categorii: „Tauri”, „Vaci de lapte”, „Vaci pentru carne”, „Ovine”, „Caprine” și „Cabaline”.
În 2015, când a fost organizată pentru prima oară, expoziția zootehnică a fost considerată de fermierii prezenți ”revelația anului”. Datorită succesului primelor două ediții, expoziția a devenit un adevărat reper pentru crescătorii de animale din regiune.
Care este programul evenimentului de la Iași?
Avem un program de evenimente destul de important cu câteva repere importante. Unul ar fi joi, pe 21 septembrie, în prima zi, când va avea loc un forum de agricultură dedicat culturii de câmp, culturii mari, un forum pe care îl organizăm în parteneriat cu Agrointeligența și care sperăm să aducă un număr de 600 de fermieri.
A doua zi, vineri, pe 22 septembrie, avem un eveniment denumit ”Ziua Fermelor de lapte”. Este o conferință dedicată zootehnniștilor, care lucrează pentru producția de lapte, fie bovine, fie ovine. Avem printre invitați și fermieri mari și un program de întâlniri pe bresle, pe cultivatori. În sensul cultivatorilor de porumb, cultivatorilor de sfeclă de zahăr, cultivatorilor de cartofi.
Pe lângă programul de conferință, avem expoziție zilnică cu peste 150 de companii, care sunt din toate domeniile din agricultură, fie utilaje, fie servicii, fie produse pentru agricultură.
În privința gradului de ocupare a spațiului pentru expoziții, ce ne puteți spune?
Suntem la peste 95% din suprafața exponantă ocupată și mai avem spații pentru expoziția interioară sau pe partea de demonstrații, unde avem o porțiune foarte generoasă și unde punem foarte mare accent pe această activitate între companii și fermieri.
La ce număr de participanți vă aștepați anul acesta?
Ne așteptăm la un număr de participanți mult mai mare față de anul trecut, datorită poziționării. Fiind la Șoseaua Europeană avem un acces mai facil față de anii anteriori și avem și o parcare pregătită de 4 ha pentru mașinile care vor veni. Repet, ne așteptăm la un număr destul de mare, pentru că fiind cel mai mare târg din regiunea de nord-est, este de fapt evenimentul de referință atât pentru fermieri, cât și pentru companii din anul 2017, din regiunea Moldovei.
Și ne așteptăm la un număr care să se apropie de 10.000 de vizitatori pe cele 4 zile.
Ce le puteți spune fermierilor, vor avea parte de reduceri la utilaje sau inputuri pe durata celor 4 zile de târg?
Avem un program cu companiile participante pentru a oferi pachete de discounturi la contractarea pe perioada evenimentului și fiecare companie pregătește un astfel de eveniment, am avut și anul trecut de altfel, doar pe perioada contractării la expoziție.
Vizitatorii vor avea parte de o mulțime de suprize. Spre exemplu, în zootehnie avem vizite la ferme, pe care le facem cu cei care vin la târg, sunt preluați și duși în fermele de aici, din împrejurimea târgului. Asta cu vizite la ferme avem și pentru persoane fizice ca și noutate. În zilele de sâmbătă și duminică, persoanele fizice, care nu sunt fermieri pot vizita fermele din Iași de lapte, unde avem 3 trasee disponibile. Poți petrece o zi în fermă, ceea ce e un lucru interesant, zic eu. Pot vedea că laptele nu vine de la Metro.
Practic este un târg care se așteaptă să devină și în 2017 evenimentul de referință al regiunii de nord-est în agricultură.