SPAȚII DE DEPOZITARE pentru 102.000 TONE DE LÂNĂ. CIFRELE DEPĂȘESC estimările MINISTERULUI AGRICULTURII!
Roxana Dobre -Veste bună pentru crescătorii de ovine direct de la secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu! Oficialul guvernamental vine cu o informație în legătură cu existața pe piață a unei cereri extrem de mare în piață pentru lână. Investitorii și-au arătat deja interesul pentru a deschide spații de depozitare pentru o capacitate de 102.000 tone ceea ce înseamnă o cantitate de trei ori mai mare față de planurile Ministerului Agriculturii privind colectarea în centre speciale pentru lână!
Pe lângă programul care acordă crescătorilor de ovine 1 leu pe kilogramul de lână vândută, Ministerul Agriculturii pregătește și înființarea unor centre de colectare a acesteia. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a declarat astăzi, în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că spațiile de depozitare pentru lână solicitate de investitori sunt undeva la o capacitate totală de 102.000 tone ceea ce înseamnă de trei ori mai mult față de calculele MADR care apreciau că o să colecteze de la crescătorii de animale circa 36.000 de tone.
”Ce este îmbucurător că la centrele de depozitare la lână pentru că a avut succes programul acesta cu leul acordat pe kilogramul de lână, constatăm că sunt estimări de realizare a capacităților de depozitare mai mari de trei ori decât ceea ce poate fi produs astăzi, ceea ce înseamnă că este o atracție pentru producătorii din domeniu, pentru comercianții din domeniu, pentru cei ce realizează activitate în domeniul respectiv. Vă dau un exemplu, capacitățile de depozitare pentru lână solicitate de investitori sunt undeva la 102.000 tone, ori noi am mers pe programe să putem să colectăm lâna la 36.000 de tone. Vă dați seama este de aproape de trei ori mai mare decât ceea ce ne-am propus noi. Este un lucru bun, la fel în cazul legumelor-fructelor sunt solicitări pe fiecare zonă în parte, ceea ce este îmbucurător pentru că în județele în care existau capacități bune de producție la legume cât și la fructe, apar acei investitori care vor să facă spații de depozitare, ceea ce nu se întâmpla în trecut. Aici vă dau exemple la Dâmbovița, la Alba, zone unde într-adevăr și fragmentarea este mai mare, dar iacă că avem investitori”, a explicat ministrul-secretar de stat.
Iată ce planuri are Ministerul Agriculturii pentru investițiile în centrele de colectare a lânii:
Astăzi a fost ultima zi în care oierii au mai putut cere la Direcțiile Agricole sprijinul financiar de 1 leu/kg pentru lâna comercializată
Astăzi, 30 august, a fost ultima zi în care fermierii au mai putut merge la Direcțiile Agricole pentru a se înscrie în programul pentru ajutorul de minis pe lâna valorificată. Potrivit Hotărârii 500 adoptată în ședința de Guvern din 13 iulie 2017, care a intrat în vigoare în 17 iulie 2017, beneficiarii sunt persoane fizice care au atestat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale și persoane juridice. De asemenea, beneficiarii trebuie să dețină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului până la 1 iulie 2018.
Președintele Partidului Social-Democrat, Liviu Dragnea, a anunțat, marți, 22 august că un număr de 15.000 de oieri s-au înscris deja pentru a beneficia de ajutorul de minimis pentru valorificarea lânii. ”Sunt bucuros că în programul nostru care va intra în vigoare de anul viitor, de colectare a lânii, lână care în România ani de zile s-a ars, s-au înscris până acum peste 15.000 de oieri, din câte ne-a spus nouă ministrul, și numărul va mai crește”, a declarat Liviu Dragnea recent, în cadrul unei deplasări în județul Călărași.
Cuantumul sprijinului – unul de tip ajutor de minimis (adică prin care fermierii nu pot primi mai mult de 15.000 de euro timp de trei ani ca ajutor de stat de acest tip) este de 1 leu pe kilogramul de lână ce va fi valorificată cu acte.