• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘASE MILIOANE DE EURO – ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

    Roxana Dobre -

    Bani în conturi pentru fermieri! Șase milioane de euro au fost plătite producătorilor agricoli pentru un ajutor financiar extrem de important și de interes pentru aceștia. Concret este vorba despre programul pentru tomate, proiect în care s-au achitat deja până la începutul lunii august, peste 59,2 milioane de lei unui număr de 4.510 de legumicultori. În topul regiunilor fruntașe cu cei mai mulți beneficiari se află Oltenia unde aproape 2.000 de fermieri au beneficiat de bani. Este vorba de suma de 3.000 de euro care se acordă celor care au demonstrat că au valorificat două tone de tomate cultivate în spaţii protejate. Condiţia era ca fermierii să le fi comercializat până pe 15 iunie inclusiv. 

    O parte dintre fermierii care au aplicat pentru programul de tomate au în conturi ajutoarele de minimis, respectiv suma de 3.000 de euro/beneficiar.

    „Până în prezent, 735 de potenţiali beneficiari şi-au depus dosarele. Dintre aceştia, 529 au făcut notificare pentru plantare, iar 469 pentru rodire. Au beneficiat de ajutorul de minimis 446 de fermieri. Aceştia sunt cei care au făcut dovada valorificării a cel puţin 2.000 kg de tomate până la data de 15 iunie inclusiv. Fermierii pot depune în continuare dosare, pentru ciclul al doilea de producţie, respectiv perioada noiembrie-decembrie 2017“, a spus Cristinel Călugăru, director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Dolj.

    Campioni la acest capitol sunt însă fermierii din Olt. 1.428 de legumicultori şi-au valorificat tomatele în primul ciclu de producţie şi au primit ajutorul de minimis. În total, peste patru milioane de euro au ajuns în conturile fermierilor din acest judeţ.

    „Toţi cei 1.428 de fermieri au primit banii în luna iulie. Mai avem 700 de fermieri care au depus dosarele pentru al doilea ciclu de producţie, vorbim de legumiculturi care încearcă să valorifice produsele în perioada noiembrie-decembrie. Cei care vor reuşi să facă acest lucru şi vor aduce dovada comercializării produselor vor primi ajutorul de minimis de 3.000 de euro până la sfârşitul anului. Le recomandăm tuturor fermierilor olteni care deţin solarii pe cel puţin 1.000 de metri pătraţi să se înscrie în acest program care îi poate ajuta să se dezvolte. Cel mai important este să îşi doteze solariile cu sisteme de încălzire pentru a putea să iasă mai devreme pe piaţă, respectiv în luna mai, când un kilogram de tomate se comercializează cu peste 10 lei. Fermierii din Izbiceni şi Cilieni, spre exemplu, au reuşit să îşi comercializeze tomatele şi cu 15 lei/kilogram în luna mai, deci au câştigat foarte bine“, a spus Emil Marinescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Olt.

    La nivelul judeţului Mehedinţi, 26 de legumicultori au primit aceşti bani, iar pentru ciclul doi s-au înscris 18 legumicultori. În acelaşi timp, 14 legumicultori vâlceni au intrat în posesia acestui ajutor financiar, iar 35 s-au înscris pentru al doilea ciclu de producţie. Potrivit conducerii Direcţiei de Agricultură Vâlcea, numărul celor care se vor înscrie în acest program va creşte de la un an la altul, întrucât tot mai mulţi oameni sunt interesaţi să se îndrepte spre legumicultură. La nivelul Olteniei, ultimul loc în clasamentul judeţelor cu beneficiari ai ajutorului pentru tomate se află Gorj, cu doar cinci beneficiari. Pentru ciclul al doilea de producţie s-au înscris deja 35 de legumicultori.

    Pentru ciclul II de producţie s-au înscris în program până în prezent 3.826 de agricultori, dar aceştia pot continua să se înscrie până când intră cu produsele pe piaţă, respectiv perioada noiembrie-decembrie 2017.

    Fasolea boabe, următoarea cultură susținută de stat

    Așa cum Agrointeligența-www.agrointel.ro a anunțat pe 30 august în exclusivitate, o nouă cultură agricolă va primi sprijin de la stat începând cu anul 2018. Este vestea care o să îi bucure pe fermierii români care alocă suprafețe importante unei culturi cu tradiție din țara noastră, dar care în ultima perioadă a intrat într-un con de umbră. Agrointeligența – www.agrointel.ro a aflat pentru agricultorii români că după roșie, cultura agricolă care va primi o subvenție specială de la bugetul de stat va fi fasolea boabe.

    Anul acesta au intrat la plată tomatele cultivate în sere și solarii, iar ajutorul de stat de 3.000 de euro a ajuns la numeroși fermieri și a reușit să atragă atenția pieței asupra roșiilor românești. Acum un grup parlamentari ai PSD, în colaborare cu echipa de la Ministerul Agriculturii, duc proiectul mai departe și includ fasolea pentru ajutor de stat suplimentar.

    Noi acum ne-am dus pentru sesiunea parlamentară, care se deschide la 1 septembrie, am venit tocmai cu acea lege-cadru de susținere a produselor deficitare, acolo sunt prevăzute pe lângă tomate și carnea de suine și în general reproducția la suine pentru că de fapt despre asta discutăm, sunt prevăzute celelalte sectoare care sunt în deficit pentru că am spus de fiecare dată, ne uităm la importuri și vedem exact pe ce cheltuim noi cei mai mulți bani. Dacă cheltuim cum este cazul peștelui, automat trebuie să mergem pe un program de susținere a sectorului respectiv, dacă cheltuim mai mult pentru carnea de pasăre, trebuie să mergem pe sectorul respectiv, dacă cheltuim pe fasole sau eu știu, dau exemple, pe ovine sau altceva atunci sigur că noi ne vom orienta pe acele produse. Dar mă repet avem depus acea lege cadru, un program de 8 ani și sigur că de acolo vor porni hotărârile de guvern, vor porni celelalte programe”, a declarat pe 30 august, pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

    Sursă selectivă: www.gds.ro

    Citește și:

    EXCLUSIV: NOUA CULTURĂ AGRICOLĂ care VA PRIMI SUBVENȚIE DE STAT începând de ANUL VIITOR!


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat