• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CLAUDIU FRÂNC, FCBR, a semnat PROTOCOLUL care pune BĂLȚATA ROMÂNEASCĂ PE HARTA RASELOR EUROPENE!

    Roxana Dobre -

    Protocol de colaborare care pune Bălțata românească pe harta europeană. Federația Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), condusă de Claudiu Frânc, a încheiat o colaborare oficială cu Organizația Europeană de Bălțată, document ce a fost semnat chiar în cadrul Congresului Internațional al Rasei Bălțată, eveniment ce a avut loc vineri – 1 septembrie, la Târgu Mureș. 

    Invitații noștri străini, între care și secretarul general al Asociației de Bălțată din Europa, dr. Georg Rohrmoser, au invitat România, pentru prima dată, să adere la marea familie a Bălțatei la nivel european. În septembrie, la Paris, va avea loc Adunarea Generală a Crescătorilor de Bălțată și sperăm să apară și steagul României alături de celelalte 11 state care sunt deja membre. Este o mare cinste pentru noi, ca fermieri, dar și o mare responsabilitate și o mare angajare a noastră, odată cu intrarea noastră în această mare familie europeană a Bălțatei. Fermierii din România vor avea ocazia să intre cu controlul oficial al performanței, cu evaluarea animalelor, cu bonitarea lor, după un program unic, european, nu așa cum facem noi acum. Sunt lucruri care trebuie făcute într-un sistem unitar”, a declarat Claudiu Frânc.

    Președintele FCBR a spus că invitația adresată României de a se alătura Asociației de Bălțată din Europa a venit atât pe fondul eforturilor fermierilor români de a păstra și dezvolta această rasă, care a ajuns la 60% din ponderea populației bovine din țară.

    Fermierii crescători de Bălțată din țara noastră, înscriși în FCBR, vor beneficia conform protocolului semnat la Târgu Mureș de o serie de facilități care vor veni din partea partenerilor străini.

    ”Protocolul prevede asigurarea pentru FCBR a bonitării, a prelucrării datelor de Control Oficial al Performanțelor (COP) pe producție și evaluare a performanțelor genetice conform sistemului european comun de lucru pentru rasa Bălțată pentru fermele de elită din România. Mai mult, se stipulează participarea echipelor tehnice la întâlniri, simpozioane, expoziții organizate de către Organizația Europeană de Bălțată. Schimb de materiale publicitare, informații tehnice pe programe de ameliorare, COP și reproducție. Crearea unui parteneriate în vederea dezvoltării oportunităților comune specifice rasei în interesul ambelor organizații. Sperăm că odată cu semnarea acestui protocol care ne onorează și ne angajează foarte mult, să facem cinste fermierilor români și să intrăm cu bine în marea familie europeană a rasei Bălțate”, a spus Claudiu Frânc.

    Un număr important de fermieri mari din România sunt acționari la BVN Semtest Germania

    Claudiu Frânc a anunțat în premieră că fermieri din România, membrii în FBCR, au primit un număr de acțiuni gratuite la BVN Semtest Germania ceea ce le va permite săintroducă animalele pe care le dețin  în sisteme unice de evaluare egale pentru toate statele membre astfel încât se va putea face o comparație foarte exactă între animalele crescute în ferme performante din țara noastră și cele din restul statelor care sunt reunite sub umbrela BVN Semtest Germania. 

    Un număr de fermieri mari din România de acum o lună sunt acționari, atenție, cu acțiuni la purtător în cadrul BVN Semtest  Germania. Există o deschidere mare pentru fermierii din România prin acordarea gratuită a unui pachet important de acțiuni din cadrul Semtest  BVN Germania, către fermieri importanți care au performanță în fermele de Bălțată din România care au devenit în urmă cu o lună acționari, repet, și este o mare onoare pentru noi. Vom avea ocazia de această dată, introducând efectivele respective din fermele performante membre ale Federației în sisteme unice de evaluare egale pentru toate statele membre care fac parte din această mare familie europeană, vom putea face o comparație foarte exactă între ceea ce facem noi prin programele noastre naționale și cum va rezulta evaluările în urma introducerii unor criterii unice aplicabile efectivelor de animale din cele 12 state. Cred că vom avea suprize foarte frumoase ca animale din România să poată să intre în procesul de selecție unic agreat în cele 12 state”, a punctat Claudiu Frânc.

    Pentru scoaterea în evidență a Bălțatei Românești de tip Simmental, FCBR, alături de Asociația Organizația Națională de Însămânțări artificiale, Semtest BVN Târgu Mureș, Asociația Crescătorilor de Tauine din județul Mureș, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Târgu Mureș și Asociația Agricultorilor Maghiari din România — Organizația Mureș, au organizat la Târgu Mureș a doua ediție a Zilei Naționale a Bălțatei.


    Te-ar mai putea interesa

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii